ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Προβλήματα και προοπτικές του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και εν γένει του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο Νομό Ρεθύμνου

Τα προβλήματα και τις προοπτικές του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και εν γένει του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο Νομό Ρεθύμνου, συζήτησαν ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου μαζί με τον Γραμματέα και Μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής, με εκπροσώπους της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ, του Συλλόγου Γενικών – Οικογενειακών Γιατρών ΠΦΥ και του Συλλόγου Εργαζομένων σε συνάντηση που είχαν χθες στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου στη συνέχεια κατέθεσε ερώτηση προς τα Υπουργεία Υγείας, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Η πανδημία ανέδειξε με τον πιο δραματικό τρόπο την ανάγκη να επανέλθει η πολιτική,  παγκοσμίως και πανευρωπαϊκά, στην υπηρεσία του ανθρώπου και του κόσμου του.

Στην Πατρίδα μας αποδείχθηκε περίτρανα ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρά τα προβλήματα του, ήταν ο μόνος μοχλός αντιμετώπισης της Πανδημίας και  προστασίας της υγείας των πολιτών.

Το Κίνημα Αλλαγής από το Σεπτέμβρη του  2020 έχει παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναγέννηση του ΕΣΥ και προχωρεί σε διαβούλευση με τους συναρμόδιους φορείς και την κοινωνία για την εξειδίκευση του.

Σε συνάντηση που είχαμε ως Κίνημα Αλλαγής με την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ νομού Ρεθύμνης, τον Σύλλογο Γενικών – Οικογενειακών Γιατρών ΠΦΥ και τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ρεθύμνης, συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι προοπτικές του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και εν γένει του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο Νομό Ρεθύμνου.

Συγκεκριμένα τέθηκαν τα θεσμικά και γραφειοκρατικά προβλήματα που αφορούν στον Υγειονομικό Χάρτη, το ανθρώπινο δυναμικό και τις υποδομές, για τα οποία πρέπει να ληφθούν Κυβερνητικές αποφάσεις:

  1. Εκπόνηση νέων σύγχρονων Οργανισμών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.
  2. Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά του υγειονομικού προσωπικού με αποδοχή της τροπολογίας που έχει καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής και υιοθέτηση του πορίσματος Μπεχράκη που είναι στο συρτάρι του Υπουργείου Εργασίας
  3. Ένταξη στο μόνιμο δυναμικό των συμβασιούχων και επικουρικών που ανακυκλώνονται πολλά χρόνια τώρα.
  4. Αναβάθμιση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ένταξη των ΤΟΜΥ σε αυτήν.
  5. Απλοποίηση της διαδικασίας προκήρυξης των κενών οργανικών θέσεων. (Προκήρυξη σε επίπεδο Υγειονομικών Περιφερειών με όλες τις κενές οργανικές θέσεις, αυτόματη επαναπροκύρηξη άγονων, χωρίς να επανεκκινείται η διαδικασία από το μηδέν) Κίνητρα για τη στελέχωση των νοσοκομείων και Κ.Υ. της περιφέρειας
  6. Ένταξη στον οργανισμό των Νοσοκομείων τμημάτων αντιμετώπισης νέων κινδύνων με πρόβλεψη στελέχωσης και λειτουργίας όταν κρίνεται αναγκαίο από την κήρυξη πανδημιών κλπ.
  7. Επανεξέταση των χαμηλών μισθολογίων του προσωπικού που πρέπει να επανέλθουν στα πριν του 2012 επίπεδα και αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών των γιατρών
  8. Αναβάθμιση του ΕΚΑΒ με στελέχωση και αναδιοργάνωση.
  9. Ιδιαίτερα για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου τέθηκαν τα ζητήματα της περαιτέρω στελέχωσης, ενίσχυσης τμημάτων και επαναλειτουργίας τμημάτων, (ΤΕΠ, Τακτικά Ιατρεία, αναισθησιολογικό και λειτουργία δεύτερης χειρουργικής αίθουσας κλπ) αλλά και η ανάγκη δημιουργίας νέων ΜΕΘ (15 τουλάχιστον κλίνες).
  10. Τέλος τέθηκε η προοπτική νέου Νοσοκομείου στο Ρέθυμνο, που αποτελεί αίτημα όλης της κοινωνίας του νομού Ρεθύμνης, σε οικοπεδική έκταση που έχει αποφασίσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης να παραχωρήσει (εκτός αστικού ιστού).

Για όλα τα παραπάνω, ερωτάστε κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθεστε να δώσετε λύση στα παραπάνω προβλήματα και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Από πλευράς Νομαρχιακής Επιτροπής παρευρέθηκαν ο Γραμματέας Μιχάλης Σαρρής, ο αναπληρωτής Γιάννης Μαρινάτος και τα μέλη Ανδριανή Βαονάκη και Ανδρέας Αντωνίου.

Από τους υγειονομικούς φορείς συμμετείχαν ο Πρόεδρος ΕΓΕΣΥΝΡ  Χριστοδουλάκης Μανόλης, ο αντιπρόεδρος Χλίβερος Κωνσταντίνος και ο Ταμίας Τιμπέριους Σονέα και ο Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Γεωργακάκης Γιώργος.