Αν είσαι άνθρωπος με ανησυχίες και αναζητήσεις (όπως πρέπει να είσαι), έχω κάτι να μοιραστώ μαζί σου. Ένα μυστικό ή μια πληροφορία, όπως θέλεις πες το.
Δεκαετίες τώρα, κάποιοι δραστήριοι ιερείς διοργανώνουν κάθε βδομάδα, ακούραστα, με πολλή αγάπη και αγωνία για τους συνανθρώπους τους, ομιλίες και συζητήσεις για όλο τον κόσμο. Ίσως βρεις σπουδαία πνευματική τροφή σε κάποια απ’ αυτές και έδαφος για γόνιμες συζητήσεις και προβληματισμούς.
Είναι γνωστό, νομίζω, πως η Εκκλησία – καταρρίπτοντας μύθους και προκαταλήψεις – αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις της να βαστάξει ένα μεγάλο μέρος της πρόσφατης φτώχειας και πείνας του λαού μας. Όμως παλεύει να δώσει και πνευματικό ψωμί και νερό (ή μάλλον ψωμί και κρασί – για να είμαι ακριβέστερος, Σώμα και Αίμα), για την πνευματική πείνα και δίψα, που είναι και η σημαντικότερη. Είτε «πιστεύεις» είτε «όχι» (κυρίως αν ισχύει το «όχι»), έχεις κάτι να πάρεις εδώ, κάτι που ανήκει στην οικογένειά σου, στην ορθόδοξη κουλτούρα του λαού σου, και που δε θα το βρεις με τίποτα σε «πνευματικές φιλοσοφίες» ή «σεμινάρια» ή εσωτερισμό ή διαλογισμό ή οποιοδήποτε προϊόν μας έρχεται από την άπω ανατολή.
Ψάξε τα κι αυτά, αν σου αρέσουν, αλλά κάνε μια βόλτα και σε μας, στο πνευματικό σου σπίτι, το σπίτι της οικογένειάς σου, που μάλλον αγνοείς κατά βάθος τι έχει μέσα.
Έχουμε λοιπόν και λέμε:
Κάθε Δευτέρα, στις 5 μ.μ., πραγματοποιείται διάλεξη και συζήτηση, με διάφορους σοβαρούς ομιλητές και ποικίλα θέματα (θρησκευτικά, κοινωνικά, επιστημονικά) στην αίθουσα που βρίσκεται στην αυλή της Αγίας Βαρβάρας, δίπλα στο μητροπολιτικό ναό του Ρεθύμνου (Μεγάλη Παναγία). Η αίθουσα αυτή είναι στην ίδια αυλή με τη Βιβλιοθήκη, αλλά πίσω από το ιερό της Αγ. Βαρβάρας. Αν δεν ξέρεις πού είναι η Αγία Βαρβάρα, ρώτα κάποιον (δεύτερο στενό δεξιά, κατεβαίνοντας από τη Μεγάλη Πόρτα).
Μάλιστα, το θέμα της συνάντησης δημοσιεύεται κάθε εβδομάδα στις ημερήσιες εφημερίδες της πόλης μας.
Ανάλογες συναντήσεις πραγματοποιούνται:
Την ίδια μέρα και ώρα (Δευτέρα, 5 μ.μ.) στο ναό της Παναγίας του Μασταμπά, ενώ την ίδια μέρα στις 4.30΄, στην Παναγία Ελευθερώτρια (Άνω Καλλιθέα), γίνεται συνάντηση που ξεκινάει με την παράκληση της Παναγίας Ελευθερώτριας (ένα μουσικό και ποιητικό έργο που αποτελεί προσευχή προς την Παναγία) και ακολουθεί ομιλία και συζήτηση. Στην Ελευθερώτρια γίνεται και σαρανταλείτουργο από τώρα ώς τα Χριστούγεννα, κάθε πρωί (εκτός Πέμπτης) και Τετάρτη βράδυ.
Την Τρίτη ώρα 4 μ.μ. στο ναό των Αγίων Αναργύρων, στα Περιβόλια, και 4.30΄ στον Άγιο Γεώργιο τον Πεταλιώτη (Καλλιθέα). Εκεί προηγείται η ακολουθία της μικρής παράκλησης προς την Παναγία, μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή πνευματικής συνύπαρξης (με ένα σπουδαίο ποιητικό και μουσικό έργο – προσευχή προς την Παναγία), όπου αξίζει να συμμετάσχεις.
Την Τρίτη, επίσης, 5 μ.μ. γίνεται συνάντηση με εισήγηση και συζήτηση στους Τέσσερις Μάρτυρες. Στους 4 Μάρτυρες, μάλιστα, φέτος υπάρχει ένας κύκλος συζητήσεων που αφορά στις προλήψεις και δεισιδαιμονίες που έχουν εισβάλει στην καθημερινότητά μας, είτε μέσω της θρησκείας είτε από άλλες πόρτες…
Κάθε Τετάρτη 5 μ.μ. γίνεται ανάλογη συνάντηση με διάφορα θέματα στην Κυρία των Αγγέλων (Μικρή Παναγία).
Όμως την Τετάρτη 6 μ.μ. πραγματοποιείται και σειρά ιδιαίτερα σημαντικών διαλέξεων (με συζήτηση) από διάφορους σοβαρούς ομιλητές, που καλύπτουν όλο το φάσμα της Ορθόδοξης πνευματικής και ιστορικής κληρονομιάς, στο Κέντρο Ορθόδοξου Πολιτισμού, στην πλατεία της Μεγάλης Παναγίας (ισόγειο γραφείων της Μητρόπολης, πίσω από το ιερό του ναού, στη γωνία). Οι συναντήσεις αυτές διοργανώνονται, όχι από ενορία, αλλά από την ίδια τη Μητρόπολη Ρεθύμνης.
Κάθε Πέμπτη, ώρα 9 μ.μ., στον ίδιο χώρο, συναντιέται η Σύναξη Νέων της Μητρόπολης Ρεθύμνης. Γίνεται ελεύθερη συζήτηση με θέματα που προτείνουν τα μέλη της συνάντησης, η οποία είναι ανοιχτή σε όλους, νέους και …πιο νέους, και φυσικά «πιστούς», αμφισβητίες και δύσπιστους! Εκεί, ιδιαιτέρως, προσπαθεί να συμμετέχει και ο γράφων.
Κάθε Σάββατο πραγματοποιούνται ομιλίες και συζητήσεις στη μονή της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας (ανεβαίνοντας από Τσεσμέ προς Μαρουλά). Το μοναστήρι αυτό, που έχει και μια πλούσια εκδοτική δραστηριότητα (ελληνικά και ρουμανικά), έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σπουδαιότερα πνευματικά κέντρα του Ρεθύμνου – δόξα τω Θεώ – και ας σημειώσουμε πως εκεί γίνεται και λειτουργία κάθε βράδυ, αρχίζοντας από τις 9 μ.μ. περίπου. Τόπος και χρόνος πολύ κατάλληλος για πολλούς και ίσως και για σένα, αγαπητέ αναγνώστη.
Ανάλογες συναντήσεις ίσως γίνονται και στο χωριό σου. Ρώτα τον παπά, αν δεν είσαι σίγουρος. Για παράδειγμα, μια Κυριακή κάθε μήνα γίνεται συνάντηση στο Άδελε, ενώ κάθε Τετάρτη, ώρα 6 μ.μ. (όταν έχουμε θερινή ώρα, πάνε στις 7 μ.μ.) γίνονται συναντήσεις στο ναό του Ξηρού Χωριού, διοργανωμένες από τον π. Ιωάννη Σκουριτάκη. Ίσως και στο χωριό σου ή στο διπλανό χωριό γίνεται κάτι ανάλογο.
Να αναφέρουμε επίσης ότι γίνεται οργανωμένη ανθρωπιστική δράση σε αρκετές ενορίες και μοναστήρια της περιοχής μας (συσσίτια παιδιών και ενηλίκων, αλλά και πολλαπλή βοήθεια σε ανθρώπους με οικονομικά προβλήματα), όπως στην αίθουσα της «Χριστιανικής Γωνιάς» απέναντι από την Αγία Βαρβάρα, στην Κυρία των Αγγέλων και στον Άγιο Κωνσταντίνο (πάνω από το ΚΤΕΛ). Και φυσικά ένα μεγάλο βάρος σηκώνει το Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητρόπολης, στην πλατεία της Μεγάλης Παναγίας (στο μεσαίο στενάκι προς την οδό Γερακάρη).
Θες να βοηθήσεις; Θες να δράσεις; Θες να δεις αν η Εκκλησία βοηθάει ή εκμεταλλεύεται το λαό; Πήγαινε εκεί και θα δεις (πρωινή ώρα ή προς το μεσημέρι).
Δεν αναφέρω τις σχολές εκμάθησης μουσικής ή άλλες κοινωνικές πρωτοβουλίες διαφόρων ενοριών (π.χ. της Μεγ. Παναγίας), τα κατηχητικά (που δίνουν σωστές βάσεις στο παιδί σου, με τη βοήθεια παιδαγωγών) κ.λ.π., γιατί δεν έχω επαρκή στοιχεία. Αν ενδιαφέρεσαι, ρώτα και μάθε, αρχίζοντας από την ενορία σου.
Γίνονται λοιπόν πολλά. Το καλύτερο; Όλα αυτά συμβαίνουν δεκαετίες τώρα, αλλά οι περισσότεροι τα αγνοούμε. Είναι ένας θησαυρός, ούτε καν κρυμμένος, ακριβώς δίπλα μας. Τώρα σου έφτιαξα πρόχειρα ένα μικρό χάρτη. Ψάχνεσαι; Μπορεί ν’ αλλάξει η ζωή σου μ’ αυτά που θα βρεις, που είμαι σίγουρος πως δεν τα φαντάζεσαι.
Θ. Ρηγινιώτης