ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΤΑΛΑ

Ψωμί και δίαιτα… πάνε μαζί; – της Καλλιόπης Στάλα

Το ψωμί είναι το πρώτο τρόφιμο που “κόβουν” απ’ την διατροφή τους άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος.

Είναι αλήθεια ότι το ψωμί όπως και τα δημητριακά, το ρύζι, οι πατάτες, τα μακαρόνια, προσδίδουν αρκετές θερμίδες όταν η κατανάλωση τους γίνεται περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται. Αν όμως ρίξουμε μια ματιά στην μεσογειακή πυραμίδα θα δούμε ότι το ψωμί βρίσκεται στη βάση, που σημαίνει καθημερινή κατανάλωση αυτού. Αποτελεί μία απ’ τις βασικότερες ενεργειακές πηγές (μαζί με τις ομάδες τροφίμων που αναφέρθηκαν παραπάνω).

Μία πολύ συνηθισμένη ερώτηση είναι, ποιο ψωμί είναι καλύτερο;

Γενικά, προτιμάμε τα σκούρα ψωμιά, (ολικής άλεσης) τα οποία έχουν περισσότερες φυτικές ίνες απ’ τα άσπρα. Καλά ψωμιά από θέμα θρεπτικότητας θεωρούνται και τα πολύσπορα , τα οποία είναι μεν πιο θρεπτικά απ’ τα λευκά αλλά είναι και πιο θερμιδογόνα λόγω των καρπών που περιέχουν.

Όσον αφορά το ψωμί του φούρνου, σίγουρα είναι καλύτερο απ’ τα τυποποιημένα, τα οποία περιέχουν λιπαρά και ίσως κ ζάχαρη για την βελτίωση της γεύσης.

Από θερμιδικής απόψεως, μία φέτα ψωμί (30γρ.) αποδίδει 80 περίπου θερμίδες. Το ψωμί περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο.

Σε σχέση με τις φρυγανιές, το ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες ανά 100 γραμμάρια βάρους, διότι περιέχει περισσότερο νερό και δεν περιέχει λιπαρά ή ζάχαρη τα οποία περιέχουν οι φρυγανιές.

100 γρ. φρυγανιές έχουν 341 θερμίδες ενώ το άσπρο ψωμί 269 και 243 το μαύρο.

Σε σχέση με το παξιμάδι δίνει πολύ λιγότερες θερμίδες. 100γρ. παξιμάδι δίνουν περίπου 360 θερμίδες. Ένα παξιμάδι μικρό απλό έχει 85 θερμίδες.

Συμπερασματικά λοιπόν, καταλαβαίνουμε πως το ψωμί, η φρυγανιά, το παξιμάδι, όχι μόνο δεν πρέπει να αποκλείονται απ’ την διατροφή μας, αλλά είναι απαραίτητη η κατανάλωση τους στο καθημερινό διαιτολόγιο ακόμα και όταν κάνουμε προσπάθεια να μειώσουμε το σωματικό μας βάρος. Με την προϋπόθεση βέβαια να ξέρουμε να επιλέγουμε το κατάλληλο προϊόν και βέβαια την κατάλληλη ποσότητα απ’ αυτό, ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Καλλιόπη Στάλα
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος
Μ. Πορτάλιου 7, Καλλιθέα (1ος όροφος)