Με το ενεργό μέτωπο της Κοτρωνιάς να μεγαλώνει σταδιακά από χθες Τετάρτη (31/08), καθώς οι νοτιάδες που πνέουν στην περιοχή ενισχύουν την ένταση της πυρκαγιάς, η κατεύθυνση της οποίας είναι ευμετάβλητη, συνεχίζεται για 13η ημέρα η μάχη κατάσβεσης με περαιτέρω αύξηση των επίγειων δυνάμεων στον Έβρο.
Η φωτιά από χθες κατευθύνθηκε προς Γιαννούλη Σουφλίου χωρίς -μέχρι στιγμής- να σπάει την άμυνα των αντιπυρικών ζωνών που δημιουργήθηκαν περιφερειακά του οικισμού όπου επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.
Μάχη αναχαίτισης δίνουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις κατάσβεσης και για τη διαφύλαξη του Μικρού (βόρειου) Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς- Λευκίμης- Σουφλίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρούν 582 πυροσβέστες με 129 οχήματα και 16 πεζοπόρα τμήματα, ενώ εκ περιτροπής στη διάρκεια της ημέρας συνδράμουν από αέρος 10 πυροσβεστικά αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα.
Σημειώνεται ότι στις δυνάμεις κατάσβεσης συμπεριλαμβάνονται και οι ξένες αποστολές.
Γιατί δεν πετάνε τα αεροσκάφη στον Έβρο
Μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, ανέφερε πως τα εναέρια μέσα δεν μπορουν να επιχειρούν συνέχεια, λόγω της μη ορατότητας από τον καπνό.
«Υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία λόγω της άπνοιας που υπάρχει, της πολύ ασθενούς έντασης των ανέμων. Οι άνθρωποι οι οποίοι είναι στο πεδίο αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια επαγωγική στήλη καπνού, η οποία υπάρχει πάνω από την πλευρά από την περιοχή της περιοχής Γιάννουλη και Σιδηρώ, οι δύο οικισμοί τώρα που μιλάμε δεν κινδυνεύουν, έχουν θωρακιστεί, δεν υπάρχει καμία απειλή για κατοικημένη περιοχή. Ωστόσο, αυτή η επαγωγική στήλη που βλέπετε να επικάθεται ουσιαστικά πάνω από την πυρκαγιά, δημιουργεί πρόβλημα, διότι δεν υπάρχει καθόλου ορατότητα και για τα εναέρια μέσα, τα αεροσκάφη και για τα ελικόπτερα, προκειμένου να επιχειρήσουν με ασφάλεια τις βολές», ανέφερε.
Μάλιστα, δεν βοηθά ούτε ο καιρός, μιας και δεν φαίνεται πως… θα βρέξει για να σβήσει.
«Οι προβλέψεις δεν κάνουν λόγο για βροχή, ούτε καν για καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών από πλευράς ανέμων. Τουναντίον μάλιστα. Την Κυριακή προς Δευτέρα θα έχουμε πολύ μεγάλη ένταση ανέμων. Θα έχουμε έναν βορειοανατολικό άνεμο της έντασης των 7 μποφόρ σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Από τη στιγμή λοιπόν που υπάρχουν αυτά τα δεδομένα, εμείς θα παλέψουμε αυτά τα δεδομένα και θα ήθελα να διαβεβαιώσουμε ότι οι πυροσβέστες αυτή τη στιγμή θέλουν όσο τίποτα άλλο να σβήσει αυτή η πυρκαγιά», συμπλήρωσε.
Τα έριξε στους μετανάστες και τις ΜΚΟ για την τραγωδία στον Έβρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Για «παρεξήγηση» και «επιλεκτική χρήση» των στατιστικών στοιχείων για τις πυρκαγιές, κάνοντας για άλλη μια φορά αναφορά στην πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι, μίλησε κατά την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, ενώ με αφορμή τη φωτιά που κατακαίει τον Έβρο για 13η ημέρα ζήτησε και τα ρέστα, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να του πουν γιατί εξακολουθεί να μαίνεται και ποια λάθη έχουν γίνει, λέγοντας ότι τα λάθη βαραίνουν την Πυροσβεστική.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμφισβήτησε εκ νέου τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν παρουσιαστεί μέχρι τώρα για το μέγεθος της καταστροφής, κάνοντας αναφορά σε «μεγάλες στατιστικές και ψέματα», ενώ είπε ακόμα ότι οι στατιστικές μπορούν να διαβαστούν με πολλούς τρόπους.
«Στατιστικά το 2018 ήταν μια πολύ καλή χρονιά. Χάσαμε μόνο 120.000 στρέμματα, αλλά και 104 ανθρώπους» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι αυτό δείχνει «πόσο εύκολο είναι να διαστρεβλώσει κανείς τα νούμερα».
Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, απευθυνόμενος στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, είπε ότι «δεν έχουν όλα τα στρέμματα την ίδια αξία». «Ένα πουρνάρι δεν έχει την ίδια αξία με ένα δάσος που μπορεί να είναι προστατευόμενο και αν καεί μπορεί να μην ξαναγίνει ποτέ», συνέχισε. Στο σημείο αυτό παραδέχθηκε πως «ούτε τους πόρους έχουμε ούτε τις δυνατότητες να παρέμβουμε σε όλα τα δάση της ελληνικής επικράτειας».
Εκεί όμως που πέρασε σε άλλο επίπεδο ήταν όταν αναφέρθηκε στους μετανάστες θύματα της πυρκαγιάς στον Έβρο, επιχειρώντας να ρίξει μερίδιο της ευθύνης όχι μόνο στους ίδιους αλλά και στις ΜΚΟ. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό όσοι βρέθηκαν μέσα στη Δαδιά δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί με το 112 να έχει εκπέμψει σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά, και με εντολές εκκένωσης προς όλους. Ποιος τους έστειλε εκεί; Μήπως οι ΜΚΟ είναι τελικοί συνυπεύθυνοι που τους οδηγούν εκεί και έχασαν τη ζωή τους; διερωτήθηκε. «Δεν θα προσλάβουμε μόνο δασοφύλακες αλλά και συνοριοφύλακες στον Έβρο, γιατί η φύλαξη των συνόρων γι’ αυτή την κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα», είπε ποντάροντας και πάλι στο αφήγημα για φωτιές κατά μήκος των οδών που χρησιμοποιούν οι μετανάστες.
«Γιατί δεν σβήνει λοιπόν αυτή η φωτιά; γίνονται λάθη; Να μας πείτε» είπε απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι «τα λάθη βαραίνουν την Πυροσβεστική». Η φωτιά καίει γιατί δυστυχώς έγινε μια μέγα φωτιά και είναι πολύ δύσκολο να σβήσει, πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας ότι «αναντίστρεπτη ζημιά είναι μόνο μια: η απώλεια της ανθρώπινης ζωής».
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι αντιβαίνει σε κάθε έννοια λογικής η μονιμοποίηση των εθελοντών, υποστηρίζοντας ότι έχουμε φτάσει απ’ τους 2.500 στους 5.000. Έριξε δε ιδιαίτερο βάρος στο θέμα της κοινωνίας των πολιτών λέγοντας ότι «απαιτείται μεγαλύτερη ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών». Χρειαζόμαστε πανστρατιά, συνεργασία όλων και εθελοντές, όπως είπε.
Τέλος, σε υψηλούς τόνους απάντησε στην κριτική του Κυριάκου Βελόπουλου, λέγοντας του ότι λέει «σαχλαμάρες» και πως το κόμμα του κι άλλα κομματίδια αντίστοιχης ιδεολογίας «είναι διακινητές των fake news και των θεωριών συνωμοσίας».
Σωκράτης Φάμελλος: «Κάνετε την κλιματική κρίση μια βολική δικαιολογία»
Παραδοχή ευθύνης για τις φονικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού είδε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτης Φάμελλος, πίσω από την αδυναμία πρωθυπουργού να καταθέσει προτάσεις για να μην μετρήσει ξανά η Ελλάδα νεκρούς και μεγάλες καταστοφές.
Στη δευτερολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές καυτηρίασε το γεγονός ότι δεν ακούστηκε ούτε λογοδοσία ούτε απόδοση ευθυνών από το στόμα του πρωθυπουργού, που έριξε στους μετανάστες που κάηκαν, όπως επίσης οι δύο πιλότοι και κτηνοτρόφοι.
«Δεν ακούσαμε καμία μεταρρυθμιστική αλλαγή. Πήγατε πιο πίσω κι από το 2021. Τότε ανοίξατε κάποια ζητήματα τα οποία δεν υλοποίησατε» πρόσθεσε και χαρακτήρισε τον πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ως «κρυπτόμενο πρωθυπουργό που ψάχνει μίζερα δικαιολογίες ακόμα και στον ”στρατηγό άνεμο”».
Ο κ. Φάμελλος συμπέρανε πως ο κ. Μητσοτάκης δεν ζήτησε συγνώμη και έκρυψε την αλήθεια «για να μην πάρει κανένα μέτρο» αλλά για να μην απαντήσει στο ερώτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εάν δεν γνώριζε και είναι ανεπαρκής ή γνώριζε και παραπλανούσε σκόπιμα, όταν δήλωνε στις 7 Ιουλίου ότι η χώρα είναι προετοιμασμένη καλύτερα από ποτέ.
Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αποτύχει στα θέματα ασφάλειας και ότι εκμεταλλεύεται την αγωνία των πολιτών, που τροφοδοτείται από το λόγο της Ν.Δ., ενώ συντηρεί θεωρίες συνωμοσίες συμβάλλοντας στην καλλιέργεια ρατσιστικών συμπεριφορών.
Σε ό,τι αφορά την γραμμή «άμυνας» περί εμπρηστών ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε εάν η Πολιτεία ή Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχουν στοιχεία κι αν η ΕΥΠ έχει προλάβει τέτοια φαινόμενα. «Αναπαράγονται θεωρίες συνωμοσίες τάχα από την ΕΥΠ σε δημοσιεύματα και να μην διαψεύδονται» είπε και επέκρινε τα «παιχνίδια που παίζονται ξανά στη Θράκη».
Ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για επικίνδυνα ζητήματα θυμίζοντας δημοσιεύματα περί επιτήρησης μειονοτικών χωριών, την ώρα που οι πολίτες προστάτευαν τις περιοχές τους από τις φλόγες, «συχνά χωρίς άλλες δυνάμεις».
Διερωτήθηκε εάν έκανε κάτι πρόεδρος της Βουλής ή άλλο μέλος της για υποκίνηση πιθανά ρατσιστικού ή φυλετικού θέματος από βουλευτή κατά παραβίαση δεοντολογίας.
Επίσης, έψεξε την αμφισβήτηση επιστημόνων από κυβερνητικά στελέχη «για να δικαιολογήσουν τα αδικαιόλογητα», ακόμα για την καταστροφή στον παγκόσμια προστατευόμενο βιότυπο της Δαδιάς.
Ανδρουλάκης: Κυβέρνηση αυξημένης αλαζονείας και μηδενικής αποτελεσματικότητας
Για μια κυβέρνηση «αυξημένης αλαζονείας και μηδενικής αποτελεσματικότητας» μίλησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ασκώντας δριμεία κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
«Το πρόβλημα είναι πώς έφτασε η φωτιά στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Νέα Αγχίαλο» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας ειδική αναφορά στον Νίκο Χαρδαλιά καταλογίζοντας του ότι δημοσίευσε απόρρητους χάρτες.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έβαλε στο στόχαστρο του τον πρωθυπουργό λέγοντας πως «πάνω από 1,6 εκατ. στρέμματα καμένης γης, συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους με τραγικό τρόπο. Ο πρωθυπουργός προσήλθε στη Βουλή με διάθεση δημιουργικής λογιστικής. Δεν αναγνώρισε κανένα λάθος. Επιχείρησε να βάλει ως ασπίδα της αποτυχίας του τους πυροσβέστες». Και σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε πως «μάλλον κι εσείς αμφισβητείτε τα επιστημονικά στοιχεία, όπως έκαναν προβεβλημένοι υπουργοί σας. Το ίδιο κάνατε και με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, όταν αποκαθήλωσαν το αφήγημα ότι τάχα προστατεύσατε το πραγματικό εισόδημα».
«Τι άλλο χρειάζεται για να ομολογήσετε ανεπάρκεια στον σχεδιασμό και την πρόληψη; Είχαμε φέτος τις λιγότερες φωτιές αλλά τα καταστροφικότερα αποτελέσματα στην Ευρώπη» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, σε σύγκριση με τις άλλες μεσογειακές χώρες. Ο Νίκος Ανδρουλάκης καταλόγισε στην κυβέρνηση πως δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης αλλά και πως επενδύει σε επικοινωνιακά παιχνίδια.
Ειδικότερα, ο Νίκος Ανδρουλάκης επεσήμανε πως «επί 13 ημέρες παρακολουθούμε την καταστροφή ενός οικοσυστήματος», αναφερόμενος στην πύρινη λαίλαπα στον Έβρο, ενώ είπε ότι στη Ρόδο χρειάστηκαν 10 ημέρες για ελεγχθεί η πυρκαγιά. «Δεν μπορεί να θεωρείται κανονικότητα η καταστροφή του εθνικού πλούτου. Πρέπει να κάνουμε κάτι όλοι μαζί άμεσα» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τόνισε πως «εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους πυροσβέστες, αστυνομικούς, εθελοντές».
Παφίλης: Να επανέλθουν οι αρμοδιότητες στα υπουργεία και να γίνουν προσλήψεις
Ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Θανάσης Παφίλης στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις φωτιές. «Για άλλη μια φορά είμαστε όχι στο ίδιο έργο θεατές αλλά στο ίδιο έγκλημα θεατές», τόνισε μεταξύ άλλων στη παρέμβασή του ο Θανάσης Παφίλης, ο οποίος μίλησε στη συζήτηση στη Βουλή εκ μέρους του ΚΚΕ, λόγω της έκτακτης ασθενείας του γγ του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέφερε πως αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο ούτε πρόληψης ούτε αντιμετώπισης των πυρκαγιών. «Δεν σας κατηγορούμε για ανικανότητα αλλά ότι είστε συνειδητοί ικανοί εφαρμοστές αυτής της εγκληματικής πολιτικής που επιτρέπει σε ιδιώτες να εκμεταλλεύονται τα δάση», είπε ο κ. Παφίλης. Μίλησε για δικαιολογίες της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντας διαχρονικές ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις με αποκορύφωμα τη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στη Πυροσβεστική, το 1998 επί κυβέρνησης Σημίτη.
Ο Θανάσης Παφίλης στην αυστηρή κριτική του μίλησε για αντιεπιστημονική πολιτική που ακολουθείται εδώ και πολλά χρόνια που δίνει τη δυνατότητα στη κυβέρνηση να αναθέτει τις μελέτες ανασυγκρότησης του δάσους σε ιδιώτες κι όχι σε δασολόγους. «ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ διατηρούν αυτή τη προσέγγιση για τα δάση. Υπάρχει άλλος δρόμος, τής επιστημονικής προσέγγισης, που προτείνει το ΚΚΕ» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος.
Ζήτησε μάλιστα από τον κ. Μητσοτάκη κι απ’ τα υπόλοιπα κόμματα να συμφωνήσουν στην ακύρωση αυτής της απόφασης και οι αρμοδιότητες να επανέλθουν στα δασαρχεία με την πρόσληψη 2.000 δασολόγων και πυροσβεστών, όσα και τα κενά που υπάρχουν.
Επισήμανε, διατυπώνοντας ερωτηματικά, τη γεωστρατηγική σημασία του Έβρου στον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ ενώ εκθείασε τη συνεισφορά μελών και στελεχών του ΚΚΕ οι οποίοι οργανωμένα μαζί με πολίτες και εργαζόμενους συνέβαλαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς σε αρκετά σημεία.
Κωνσταντοπούλου για φωτιές: Κάηκε ξανά η χωρά μας γιατί κάνεις ποτέ δεν τιμωρήθηκε
«Ξεκινάμε με πένθος, με θλίψη, με φοβερές απώλειες και τρομερά ερωτηματικά», τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την πρωτολογία της στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τις πυρκαγιές.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου, αναφερόμενη και στις προηγούμενες καταστροφές που έπληξαν της χώρα από το 2007, έκανε λόγο για «χρόνια αδιαφορία, αβελτηρία, απρονοησία» και για «χρόνια αναξιοκρατία και διαφθορά» που «δεν υπονομεύουν απλά το μέλλον της πατρίδας» αλλά «σκοτώνουν». «Έχουν θύματα ανθρώπους, δάση, ζώα, ανθρώπινες κοινότητες, ανθρώπινες προσδοκίες και το μέλλον μας ολόκληρο», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να ειπωθεί αυτό που είναι η πραγματικότητά: ότι κάηκε ξανά η χωρά μας γιατί κάνεις ποτέ δεν τιμωρήθηκε για όλες τις προηγούμενες φορές που κάηκε».
Επίσης, έκανε λόγο για «ευθύνες αυτοδιοκητικές, πολιτικές και κυβερνητικές», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι και πάλι επέλεξε να διαχειριστεί την τραγωδία με «επικοινωνιακά μέσα» και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι απέφυγε να ζητήσει μια «συγγνώμη» και δεν προχώρησε «σε μια σοβαρή ανάληψη ευθύνης και μια εξίσου σοβαρή απόδοση ευθυνών».
Επιπλέον, αναφέρθηκε λεπτομερώς σε συγκεκριμένα πρόσωπα που κατείχαν θέσεις ευθύνης όταν έγινε η πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι, εγκαλώντας την κυβέρνηση της ΝΔ που όχι μόνο δεν τους «απέταξε» αλλά τους αναβάθμισε.
Κλείνοντας , η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατέθεσε επιπρόσθετα, δέκα προτάσεις, μεταξύ των οποίων η μονιμοποίηση του προσωπικού τής Πυροσβεστικής και των εποχικών, η αύξηση του προϋπολογισμού της πολιτικής προστασίας για τον εξοπλισμό της Πυροσβεστικής, η ενεργοποίηση των εγκαταλελειμμένων πυροφυλακίων, η διενέργεια εξεταστικής στη Βουλή για τα διαχρονικά εγκλήματα των πυρκαγιών.
Νατσιός: Να σταματήσει το χάος αρμοδιοτήτων – Να συγκροτηθεί στρατηγικός φορέας για τη διαχείριση των δασών
«Ένα σοβαρό κράτος, και όχι παρωδία επιτελικού, θα είχε εξετάσει τι δεν πάει καλά από το 1998 που η ευθύνη δασοπυρόσβεσης πέρασε από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ”Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος Νίκη”, Δημήτρης Νατσιός.
«Τα θέματα που κληθήκαμε να συζητήσουμε σήμερα έπρεπε να είχαν λυθεί πριν από το καλοκαίρι από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, κι αυτό δείχνει ότι κάτι δεν γίνεται σωστά», είπε και προσέθεσε ότι το μέγεθος της καταστροφής ιδιαίτερα στον Έβρο είναι μεγάλο, όπως διαπίστωσε κλιμάκιο του κόμματός του που επισκέφθηκε την περιοχή.
«Η πυρκαγιά που κατέκαψε την ευαίσθητη περιοχή του Έβρου μετράει 810.000 στρέμματα, δηλαδή μεγαλύτερη έκταση ακόμη και από τη Νέα Υόρκη. Πλήρης ανυπαρξία αντιπυρικών ζωνών, άθλια κατάσταση δασικών δρόμων, απουσία συντονισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων και βέβαια παντού η παρουσία λαθρομεταναστών. Άσχετα αν υπήρξε δόλος από την πλευρά των τελευταίων ή προξένησαν ατυχήματα, είναι δεδομένο ότι στις εστίες που εκδηλωνόταν η φωτιά, τόσο μαρτυρίες κατοίκων, όσο και οι εκθέσεις των υπηρεσιών μιλάνε για εμπλοκή παράνομων μεταναστών. Αν το κράτος φύλαττε σωστά τα σύνορα, όλα αυτά ίσως να είχαν αποφευχθεί», ανέφερε ο κ. Νατσιός.
«Ένα σοβαρό κράτος και όχι και όχι παρωδία επιτελικού, θα έβλεπε πώς διαχειρίζονται τα δάση τους άλλα μεσογειακά κράτη, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, τα οποία αν και έχουν πολλαπλάσια έκταση σε σχέση με την Ελλάδα, έχουν μικρότερο μέσο όρο καμένων στρεμμάτων» και προσέθεσε: «Θα φρόντιζε να αναπτύξει εγχώρια “μη επανδρωμένα εναέρια αεροχήματα”, τα γνωστά UAV προκειμένου να μπορεί να επιτηρεί συνεχώς τα δάση μας με οικονομικό και αποτελεσματικό τρόπο. Δεν θα χρησιμοποιούσε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για υποκλοπές πολιτικών αντιπάλων, ακόμη και κορυφαίων υπουργών και αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά θα προσπαθούσε εν μέσω θέρους να συλλέγει κάθε πιθανή πληροφορία για την δράση επίδοξων εμπρηστών. Θα γνώριζε ποιος κυκλοφορεί και διανυκτερεύει μέσα σε δάσος και θα έπαιρνε αμέσως μέτρα για την απομάκρυνσή του. Εάν το έκανε αυτό, δεν θα είχαμε τους 18 άτυχους απανθρακωμένους στην Δαδιά.
Τέλος ένα σοβαρό κράτος θα διέθετε τα όποια κονδύλια αναδάσωσης στους αρμόδιους φορείς και την δασική Υπηρεσία και όχι στο ΤΑΙΠΕΔ που και την γνώση δεν έχει, αλλά και δημιουργεί εύλογες υποψίες κακοδιαχείρισης».
«Οι πυρκαγιές οφείλονται στην κλιματική αλλαγή ή όπως άλλοτε λέτε, κλιματική απειλή», ανέφερε και σχολίασε: «Σαν να έχει το περιβάλλον πρόθεση εχθρική. Δεν θα αναφέρω απόψεις ειδικών επιστημόνων και στοιχεία αναλύσεων, αλλά θα θέσω ένα μόνο ερώτημα στην κρίση σας. Η κλιματική απειλή έχει κάτι μόνο με εμάς τους Έλληνες; Γιατί δεν ισχύει και για άλλες χώρες της γειτονιάς μας;».
Τέλος, ο κ. Νατσιός αναφέρθηκε στις προτάσεις του κόμματός του για την ανακούφιση των πληγέντων και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Συγκεκριμένα, ζήτησε από την κυβέρνηση «να φροντίσει αμέσως για την ανακούφιση όλων των πυρόπληκτων, να προβεί στην αποζημίωση των περιουσιών τους και να υλοποιήσει ένα σχέδιο άμεσης αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων» και προσέθεσε:
«Πρέπει επιτέλους να δοθεί βαρύτητα στην πρόληψη. Να συσταθεί και πάλι ο θεσμός του Δασοφύλακα. Να σταματήσει το χάος αρμοδιοτήτων και να υπάρχει ένας στρατηγικός φορέας για τα δάση μας που θα αναλάβει την συνολική τους διαχείριση, σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων γύρω από τα δάση. Όχι μόνο με τη δασοπυρόσβεση, αλλά και τη δασοφυλακή, και επάνδρωση με ειδικούς επιστήμονες, δασολόγους, δασοπόνους και τα κατάλληλα εργαλεία. Σχετικά πρότυπα μπορούμε να βρούμε στη Γαλλία όπου και μόνο η σύγκριση των αποτελεσμάτων κάθε χρόνο είναι αρκετή να μας πείσει ότι κάτι δεν κάνουμε καθόλου καλά στην Ελλάδα».