Ο Σύνδεσμος Διαδόσεως Καλών Τεχνών διοργανώνει μουσική εκδήλωση με τίτλο «Από τον Μ. Βάρβογλη στον Γ. Κουμεντάκη» με ρεσιτάλ πιάνου της Ελένης Παπασπύρου στην αίθουσα Παντελής Πρεβελάκης στο Ωδείο Ρεθύμνου.
Θα παρουσιαστούν έργα των: Γ. Κουμεντάκη, Γ. Κουρουπού, Μ. Χατζιδάκι, Μ. Βάρβογλη, Γ. Κωνσταντινίδη, Δ. Μητρόπουλου.
Σχολιασμός των έργων θα γίνει από τον Γιάννη Τσαγκαράκη.
Έναρξη 20.00.
Το πρόγραμμα:
Γιώργος Κουρουπός (1942-): 13 όγδοα με αγάπη
Γιώργος Κουμεντάκης (1959-): Μεσόγειος Έρημος
Η προνύμφη και η νυχτοπεταλούδα του L.van Beethoven
Σπουργίτι
Αλογάκι της Παναγίτσας
Ζευγάρι
Γιάννης Κωνσταντινίδης (1903-1984 ): Σονατίνα Νο.3 σε παραδοσιακές μελωδίες από τα Δωδεκάνησα
1. Allegro moderato ma giocoso
2. Quasi Minuetto – Andantino mosso
3. Finale – Allegro vivo ala Tarantella
Μάριος Βάρβογλης (1885-1967): Ελληνική Ραψωδία
Μάνος Χατζιδάκις (1925-1994): Για μια μικρή λευκή αχιβάδα
I. Εμβατήριο – Συρτός
II. Συνομιλία με τον Σέργιο Προκόφιεφ – Τσάμικος
III. Μαντινάδα – Μπάλλος
IV. Νυχτερινό – Καλαματιανός
V. Ποιμενικό – Μεγάλη Σούστα
Δημήτρης Μητρόπουλος (1896-1960): Κυθηραικοί Χοροί
Ελένη Παπασπύρου
Το 1997 πήρε το δίπλωμα πιάνου με «Άριστα παμψηφεί και Α’ Βραβείο» στην τάξη του Δημήτρη Τουφεξή (Αττικό Ωδείο). Σπούδασε μουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πιάνο (ερμηνεία και παιδαγωγική) στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικής Τέχνης του Γκρατς στην Αυστρία (τάξη: Otto Niederdorfer). Το 2006 ολοκλήρωσε με Άριστα μεταπτυχιακές σπουδές στο πιάνο στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικής Τέχνης της Βιέννης πλάι στον Peter Barcaba.
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα και σεμινάρια πιάνου με τους Β.Τσόπελα, Β. Στυλιανού, Th. Paraskivesco, S. Speidel, C. Graf, M. Crudelli και σύγχρονης μουσικής με το Klangforum Wien και το Ensemble Moderne. Έχει βραβευθεί στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου του Σαλέρνο και έχει κερδίσει Α΄Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου της Χ.Ο.Ν.
Η Ελένη Παπασπύρου έχει πραγματοποιήσει ρεσιτάλ πιάνου και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Τρίτο Πρόγραμμα, Φεστιβάλ Δωδεκανήσου 2011 υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας, Αναγεννησιακό φεστιβάλ Ρεθύμνου, φεστιβάλ Ηρακλείου, Paxos Spring Festival, Casa dei Mezzo Music Festival κ.α.) και στο εξωτερικό (Kuenstlerhaus Wien, Wiener Bezirksfestwochen, Styria Classic Ost-West Musikfest κ.α.). Έχει συνεργαστεί με τους κορνίστες της Συμφωνικής της Βιέννης και με χορωδίες στην Ελλάδα και στην Αυστρία. Εκπροσώπησε το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Διεθνές Συμπόσιο για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Διονυσίου Σολωμού και συμμετείχε στη συναυλία και ηχογράφηση των Vexations του E. Satie από το Kulturzentrum bei den Minoriten στο Γκρατς (2000).
Από το 2008 ζει στο Ηράκλειο. Διδάσκει πιάνο στο Μουσικό Σχολείο και στο Ωδείο του Δήμου Ηρακλείου. Παράλληλα, ασχολείται με τη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία μέσα από την ερμηνεία και διδασκαλία έργων για πιάνο Ελλήνων συνθετών. Έχει δημοσιεύσει συνεντεύξεις Ελλήνων συνθετών και έχει πραγματοποιήσει πρώτες εκτελέσεις σύγχρονων έργων.
Γιάννης Τσαγκαράκης
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο και ολοκλήρωσε τις βασικές μουσικές σπουδές του στην Αθήνα. Με υποτροφίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Βρετανικού Συμβουλίου και του Πανεπιστημίου του Λονδίνου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορική Μουσικολογία και την Μουσική Ανάλυση. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί από τις εκδόσεις Routledge, Taylor & Francis και Oxford Music – Grove Music Online. Διδάσκει πιάνο στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου.