Θε μου και να ‘ταν δυνατό η θάλασσα να λείπει,
και να γενεί μία στεριά Μακεδονία Κρήτη!
Να σμίξουνε τα χάλκινα μαζί με τα λαούτα,
να φτιάξουνε μια γέφυρα με γλέντια και τραγούδια!
Να περπατήσουνε μαζί, Κρήτες και Μακεδόνες
να ζήσουν την παράδοση απού κρατεί αιώνες!
Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι στην παράδοση, ένα ταξίδι που αποκορύφωμα έχει την πολιτισμική συνάντηση μαθητών, δασκάλων και γονέων του 16ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου με το Δημοτικό Σχολείο Πολυκάρπης Καστοριάς.
Κάθε χρόνο οι εκπαιδευτικοί του σχολείου εφαρμόζουν προγράμματα που έχουν σχέση με την παράδοση της Κρήτης, τα έθιμα, τη διατροφή και την ιστορία του νησιού μας. Μελετώντας, οι μαθητές του σχολείου έφτασαν και στον Μακεδονικό αγώνα και την καθοριστική συμμετοχή των Κρητικών σ’ αυτόν, εντοπίζοντας έτσι πολλά κοινά στοιχεία με τους Μακεδόνες.
Μπαίνοντας στη διαδικασία της έρευνας ξεκίνησαν οι μαθητές να έχουν τακτικές τηλεδιασκέψεις με το Δημοτικό Σχολείο Πολυκάρπης Καστοριάς. Τα δύο σχολεία, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, αντάλλαξαν εκπαιδευτικές και πολιτιστικές εμπειρίες ψηλαφίζοντας παράλληλα τα ιστορικά γεγονότα που ενώνουν τους δύο τόπους. Παρουσιάστηκαν τα έθιμα και τα μνημεία της Κρήτης και της Καστοριάς, μία εκπαιδευτική διαδικασία που σύσφιξε τις σχέσεις μαθητών και δασκάλων. Δέματα γεμάτα με γράμματα και παραδοσιακά προϊόντα πήραν κι έστειλαν τα δύο σχολεία, ενισχύοντας με κάθε δυνατό τρόπο την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση όλων των μαθητών.
Σκοπός της πρωτοβουλίας του 16ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου ήταν η άρση της γεωγραφικής απομόνωσης και η διερεύνηση των μαθησιακών ευκαιριών για τους μαθητές, καθώς και η βιωματική μάθηση. Ένα σχολείο μπορεί να γίνει φάρος και να σηματοδοτεί από μακριά την παιδεία των πολιτών του τόπου και της κληρονομιάς τους.
Εκπρόσωποι του σχολείου ταξίδεψαν τον προηγούμενο χρόνο στην Καστοριά και μαζί τους ταξίδεψε και η πολιτιστική κληρονομιά του νησιού με σκοπό να ζωντανέψει στα μάτια των φίλων από την Πολυκάρπη. Κρητικά προϊόντα, Ριζίτικα, τραγούδια, μαντινάδες και δρώμενα με θέμα το ευλογημένο δέντρο της ελιάς βρήκαν χώρα στο σχολείο της Πολυκάρπης. Μικροί και μεγάλοι γεύτηκαν από τους οικοδεσπότες νόστιμες παραδοσιακές λιχουδιές. Κρήτες και Μακεδόνες χόρεψαν υπό τους ήχους της λύρας και του κλαρίνου.
Και τώρα ήρθε η σειρά μας, η σειρά της Κρήτης, η σειρά του Ρεθύμνου να αγκαλιάσει τη Μακεδονία! Η πολιτισμική συνάντηση μαθητών, δασκάλων και γονέων “Το Ρέθυμνο αγκαλιάζει τη Μακεδονία” με σκοπό την αδελφοποίηση του 16ου Δημοτικού σχολείου με το Δημοτικό Σχολείο Πολυκάρπης Καστοριάς, θα γίνει στο κέντρο “Θυμέλη” το Σάββατο, 18 Μαρτίου 2016 στις 6μ.μ.
Στην εκδήλωση αυτή θα γίνει αναπαράσταση του Κρητικού και του Καστοριανού γάμου με κρητικά και καστοριανά ήθη κι έθιμα. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με το κρητικό συγκρότημα του Μιχάλη Νικηφόρου και της μακεδονικής κομπανίας του Ντίμτση Παναγιώτη. Επίσης, το Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου θα παρουσιάσει Κρητικούς και Βορειοελλαδίτικους χορούς για να τιμήσει το Καστοριανούς φίλους μας!
Κι όλα αυτά γίνονται με την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Κρήτης, του Δήμου Ρεθύμνου, του ΚΤΕΛ Ρεθύμνου, του ΙΚΤΕΟ Κρεβατσούλη, της Ένωσης Αγροτικών προϊόντων Ρεθύμνου, του ξενοδοχείου Βrascos, του κέντρου “Θυμέλη” και των μουσικοχορευτικών συλλόγων: Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου, Όμιλος Βρακοφόρων, Ξαθέρια, Ρίζες Κρήτης.
Η Σχολική Κοινότητα του 16ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου
Δέσποινα Μαυράκη, δασκάλα- Πρόεδρος του Δ.Σ. συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων
Ελλάδα