ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο Αλληλεγγύη Ανατροπή: Καταψηφίζει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το υβριδικό σταθμό στο Φράγμα Ποταμών

Εδώ και μερικά χρόνια η Κρήτη βρίσκεται στο στόχαστρο των ενεργειακών σχεδιασμών λόγω της στρατηγικής της θέσης στην Μεσόγειο αλλά και λόγω του σημαντικού ηλιακού και ανεμολογικού της δυναμικού.

Ρέθυμνο-Αλληλεγγύη-Ανατροπή

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θεωρούνται περιβαλλοντικά πιο καθαρές και οικολογικά αποδεκτές.

Μια κατηγορία είναι και η αιολική, η οποία εκμεταλλευόμενη τον άνεμο εγχέει ρεύμα στο ενεργειακό σύστημα. Όλα αυτά τα χρόνια έχει δοθεί έμφαση στην δημιουργία πολλών αιολικών σταθμών στην Κρήτη που φτάνει τα 290 μεγαβάτ μαζί με τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Η επιχειρούμενη μεγιστοποίηση των πλεονεκτημάτων του συστήματος αυτού και η απόκρυψη των μειονεκτημάτων, οδήγησε στη χωρίς φρένο εκμετάλλευση των ανεξάντλητων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι ο ήλιος ο αέρας τα κύματα της θάλασσας και η θερμότητα της γης.

Χωρίς μέχρι σήμερα να έχει βρεθεί αποτελεσματικός τρόπος αξιοποίησης των ΑΠΕ ώστε να μπορούν να κλείσουν συμβατικά εργοστάσια καυσίμων, προωθήθηκαν συστήματα παραγωγής με ταυτόχρονη κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.

Από το 2009 14,6 δις ευρώ κρατική επιδότηση εισέπραξαν ιδιωτικές μονάδες ΑΠΕ Οφείλουν όμως να μας πουν ποια εργοστάσια έχουν κλείσει αφού ακόμα και στην Γερμανία με 24.000 α/γ ανοίγουν νέα εργοστάσια ορυκτών καυσίμων.

Η αιολική ενέργεια είναι ασταθής λόγω τυχαιότητας του ανέμου, ασυνεχής (όταν δεν φυσάει απλά στέκονται πάνω στο θαυμάσιο ανάγλυφο των βουνών μας, εγχέει μόνο με συγκεκριμένα μποφόρ, όταν φυσάει πολύ τίθενται οι α/γ εκτός λειτουργίας) είναι μη προβλέψιμη, δεν αποθηκεύεται, διαταράσσει την σταθερότητα του συστήματος και χρειάζεται οπωσδήποτε συμβατική ενέργεια για να έχει λόγο ύπαρξης.

Στην προσπάθεια να αποθηκευτεί η αιολική ενέργεια έχουμε τους υβριδικούς και ηλιοθερμικούς σταθμούς που απαιτούν ταυτόχρονα χιλιάδες κυβικά νερού προς χρήση και δημιουργούν σοβαρότατο κίνδυνο στην γενικότερη παροχή υδάτων στους πολίτες και στις ανάγκες τους και λειτουργούν και με συμβατική ενέργεια.

Η αιολική ενέργεια δεν είναι δωρεάν για τους πολίτες. Την ακριβοπληρώνουν μέσα από το μίγμα της ενέργειας μαζί με το πετρέλαιο (όσες περισσότερες ΑΠΕ μπαίνουν στο σύστημα τόσο ακριβότερο γίνεται το ρεύμα) και την επιδοτούν αδρά με το τέλος ΑΠΕ ή το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) και τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας (YKO). Το ΕΤΜΕΑΡ αυξήθηκε 4.400% την περίοδο 2011-14 .

Οι τιμές εκτοξεύτηκαν 110% στην τιμή πώλησης της ενέργειας. Έτσι η Ελλάδα η χώρα με το φτηνότερο ρεύμα στην Ευρώπη γίνεται η ακριβότερη. Αλήθεια πόσα νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα τα τελευταία χρόνια;

Το ποιος ωφελείται δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς.

Η ΡΑΕ αυτή την στιγμή η οποία δίνει τις άδειες παραγωγής ΑΠΕ σε όλη την Ελλάδα είναι ανεξάρτητη αρχή από το κράτος, έχει περισσότερα δικαιώματα από το υπουργείο ενέργειας και δεν απολογείται σε κανέναν παρά στην Ευρωπαϊκή ένωση.

Η διακυβέρνηση της χώρας μας από τα ενεργειακά μονοπώλια είναι δεδομένη και δεν μπορούμε να μιλάμε για ενεργειακό σχεδιασμό στην Κρήτη από την στιγμή που δεν δρούμε ανεξάρτητα αλλά ο κάθε νόμος του κράτους περνά από εξωτερικούς ελέγχους.

Στο θέμα μας τώρα.

Ερχόμαστε σήμερα να γνωμοδοτήσουμε για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ)για το υβριδικό σταθμό στο Φράγμα Ποταμών Δήμων Αμαρίου και Ρεθύμνης.

Οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους καταψηφίζουμε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ)για το υβριδικό σταθμό στο Φράγμα Ποταμών Δήμων Αμαρίου και Ρεθύμνης.

είναι οι εξής:

  1. Το έργο που σχεδιάζει να κατασκευάσει η πολυεθνική ενεργειακή εταιρία «ΤΕΡΝΑ» θα επιφέρει την ριζική αλλαγή της φυσιογνωμίας του τοπίου και την υποβάθμιση της γης.
    Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος θα είναι μη αναστρέψιμη. Όποια προσπάθεια αποκατάστασης – πράγμα αδύνατο- θα αποτελέσει τεχνητό φυσικό περιβάλλον σε νέο ανάγλυφο γιατί η επέμβαση στη μορφολογία του τοπίου θα είναι υπέρμετρα μεγάλη
  2. Δεν υπάρχει οριστικό χωροταξικό σχέδιο για την Κρήτη.Είναι άξιο απορίας γιατί καλούμαστε σαν δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου να γνωμοδοτήσουμε για ένα τέτοιο έργο αφού δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση για το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο Κρήτης στο οποίο θα προσδιορίζονται με σαφήνεια οι περιοχές όπου επιτρέπεται η εγκατάσταση Α.Π.Ε.
  3. Οι οικονομικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία, στη μελισσοκομία, και στον τουρισμό θα είναι πολύ μεγάλες. Ακυρώνεται κάθε άλλη εναλλακτική λύση για την ανάπτυξη του τόπου.
  4. Τέλος το έργο θα έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της εμπορικής αξίας της γης στη περιοχή.

Γιατί η διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα όπως λέει στην αρχή η μελέτη, γίνεται για τη μέγιστου βαθμού ανάπτυξη των ΑΠΕ; Τι σημαίνει αυτό για το νησί μας; Τι κινδύνους θα επιφέρει στην οικονομία μας και στην ζωή μας μελλοντικά;

Θέλουμε την Κρήτη ως ενεργειακό πεδίο ανάπτυξης εταιρειών ΑΠΕ και πανάκριβου αερίου;

Η εξοικονόμηση ενέργειας, η αναβάθμιση των κτιρίων, τα φωτοβολταϊκά στις στέγες με τη μέθοδο του συμψηφισμού και στα δημόσια κτίρια, η γεωθερμία και άλλα ήπια ενεργειακά έργα που αξιοποιούν την φύση ας γίνουν προτεραιότητα.

Ας γίνει ο ήλιος, ο αέρας και το νερό φίλος και όχι εχθρός της φύσης στο βωμό του κέρδους.

Ανάπτυξη με καταστροφή του περιβάλλοντος λέγεται υπανάπτυξη.
Αρνούμαστε την περιβαλλοντική υποβάθμιση του τόπου μας.
Αρνούμαστε την καταπάτηση των πατρογονικών μας εκτάσεων και των φυσικών μας πόρων.

Ζητούμε από το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου να γνωμοδοτήσει αρνητικά επί της ΜΠΕ αυτού του έργου.
Ζητούμε από την Περιφέρεια Κρήτης να καταψηφίσει το έργο.
Ζητούμε από το Υπουργείο να λάβει σοβαρά υπόψη την άποψή μας και να ακυρώσει το έργο.

ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Δημοτική Κίνηση Δήμου Ρεθύμνης