Οκτακόσια ακίνητα δεν πλειστηριάστηκαν μετά την παρεμπόδιση των πλειστηριασμών από τα μέλη του Συλλόγου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου (ΣΑΟΡ) τα τελευταία τρία χρόνια.
Πρόκειται για μία κίνηση πολιτών οι οποίοι στήνουν «ανθρώπινη ασπίδα», μπροστά στην είσοδο των δικαστηρίων, αποτρέποντας τους συμβολαιογράφους να ξεκινήσουν διαδικασίες πλειστηριασμών.
Το ίδιο συνέβη και την Τετάρτη το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα, όπου ο ΣΑΟΡ και τα κινητοποιημένα μέλη του απέτρεψαν εννέα πλειστηριασμούς. Παρά την ένταση που επικρατούσε για ώρες η κινητοποίηση των πολιτών δεν είχε παρεκτροπές, ενώ οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη ενός ατόμου με την κατηγορία της παρακώλυσης πλειστηριασμού.
«Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να χαθεί ελληνική γη ελληνικό σπίτι» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το ιδρυτικό μέλος του ΣΑΟΡ Ζαχαρίας Κλάδος, ο οποίος επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη αντίδραση δεν αφορά στο να χαριστεί τίποτε, αλλά να δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες και επιχειρηματίες που οφείλουν να εργαστούν και να μπορέσουν να ξεπληρώσουν μέσα σε πλαίσια λογικής τις οφειλές τους. Πρόκειται σύμφωνα με τον Ζαχαρία Κλάδο για νόμιμες ενέργειες αντίστασης οι οποίες αποσκοπούν μεταξύ άλλων στο να κερδηθεί χρόνος και για όσους πολίτες έχουν καταφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον κάποιων τραπεζών.
Τα σπίτια που σύμφωνα με τα στοιχεία μπορεί να βγουν σε πλειστηριασμό στο Ρέθυμνο, ανέρχονται σε πάνω από 8.000 με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο ανθρωπιστικής και κοινωνικής κρίσης.
Μάλιστα, κατά το ιδρυτικό μέλος του ΣΑΟΡ, όπως επεσήμανε: Σύμφωνα με στοιχεία, το 70% περίπου της Ρεθεμνιώτικης γης είναι υποθηκευμένο σε τράπεζες, διάφορα ταμεία και σε εφορίες». Ο ίδιος, μάλιστα, δηλώνει έτοιμος να υπερασπισθεί μαζί με άλλους πολίτες με κάθε τίμημα, όπως ανέφερε, το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην ελπίδα, στη δικαιοσύνη και στην ευκαιρία: «Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί Ελληνική, Ρεθεμνιώτικη και Κρητική γη, αν πρώτα δεν λειτουργήσει επί ίσους όρους η νομιμότητα προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά το δανεισμό».
Τα μέλη του ΣΑΟΡ ζητούν από τους πολίτες να ενεργοποιηθούν και να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους κατά των πλειστηριασμών, ενώ επιμένουν πως αν μία υπόθεση δεν τελεσιδικίσει στα ελληνικά δικαστήρια, κυρίαρχα στις περιπτώσεις αγωγής από πλευράς των πολιτών κατά τραπεζικών ιδρυμάτων, δεν θα πρέπει να γίνεται κανένας πλειστηριασμός.