Το πρώτο βήμα σε θέματα προσβασιμότητας θα έχουν κάνει οι Δήμοι Ρεθύμνου και Αγίας Νάπας (Κύπρος), μετά την ολοκλήρωση των έργων γύρω στα τέλη Ιανουαρίου αρχές – Φεβρουαρίου του 2015, τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διασυνοριακού Προγράμματος “Καθολικά Προσβάσιμες Πόλεις Αγία Νάπα – Ρέθυμνο” καθιστώντας τες παράλληλα σε πόλεις πρότυπα.
Φιλοδοξία της Εταιρικής Πράξης, η οποία αποτελείται από τον Δήμο Αγίας Νάπας, την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ) και τον Δήμο Ρεθύμνου είναι η κατάθεση μιας νέας πρότασης έργου όπου θα έχει σαν στόχο τη πλήρη προσβασιμότητα σε υποδομές, υπηρεσίες και σε αγαθά.
Αυτά είναι τα συμπεράσματα από την 6η και προτελευταία Τεχνική Συνάντηση των Εταίρων της Εταιρικής Πράξης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και Σάββατο 19-20 Δεκεμβρίου στην πόλη του Ρεθύμνου. Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος του Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης ανέφερε ότι όλοι οφείλουμε να κάνουμε τις πόλεις μας προσβάσιμες για όλους γιατί όπως τόνισε δεν υπάρχουν άνθρωποι δύο ταχυτήτων και δύο κατηγοριών, όλοι πρέπει να νιώθουμε ίσοι και αυτά τα έργα υποδηλώνουν την έκφραση της ισότητας που πρέπει όχι μόνο να διακηρύσσεται αλλά και να υλοποιείται σε έργα. Μια πόλη πρόσθεσε που είναι φιλική για τον ανάπηρο είναι ακόμη φιλικότερη για τον κάτοικο και επισκέπτη της.
Ο πρόεδρος της ΕΣΑΜΕΑ κ. Γιάννης Βαρδαγκαστάνης δήλωσε ότι η επένδυση στην προσβασιμότητα είτε στις υποδομές είτε στο διαδίκτυο, στα αγαθά, στις υπηρεσίες, σε όλους τους τρόπους και μορφές που ο πολίτης απολαμβάνει τη ζωή του είναι μια αναπτυξιακή επένδυση και έτσι πρέπει να την αντιλαμβανόμαστε.
Π.χ είπε ένα ξενοδόχος δεν πρέπει να περιμένει το Δήμαρχο του να κάνει τη παραλία μπροστά στο ξενοδοχείο του προσβάσιμη, αλλά θα πρέπει ο ίδιος να θεωρήσει συγκριτικό επιχειρηματικό πλεονέκτημα αν η παραλία μπροστά στο ξενοδοχείο του είναι προσβάσιμη και στο διπλανό δεν είναι και να μην θεωρεί ότι είναι μια υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής ή του Κράτους για να κάνει την παραλία ή άλλες υποδομές προσβάσιμες αλλά να το θεωρήσει επιχειρηματική του υποχρέωση.
“Αυτό το πρόγραμμα πρόσθεσε ήρθε να κεφαλοποιήσει αυτό που είχε συμβεί μέχρι την έναρξή του αλλά ταυτόχρονα ήρθε να λειτουργήσει ως προπομπός μιας καινούργιας προσπάθειας που θα στεριώσουν οι τρεις φορείς για το επόμενο διασυνοριακό γιατί θεωρώ ότι για μας η δουλειά δεν είναι μια ευκαιριακή παρένθεση μέσω ενός προγράμματος αλλά είναι μια συστηματική προσέγγιση και αυτό αποτελεί ένα σκαλί για να πάμε σε ένα μεγαλύτερο πλατύσκαλο της προσβασιμότητας”.
Μιλώντας εκ μέρους του Δήμου Αγίας Νάπας ο κ. Λάμπρος Καϊκίτης ανέφερε ότι είναι ένα φιλόδοξο έργο το οποίο έχει σαν στόχο την προσβασιμότητα τόσο σε υπηρεσίες όσο και σε θέματα πληροφόρησης. Μέσα από την προσβασιμότητα τόνισε φιλοδοξούμε να αναπτύξουμε και μια επιχειρηματική δραστηριότητα, μια ανάπτυξη όπου η προσβασιμότητα θα μας δίνει το δικαίωμα να αυξήσουμε την επισκεπτικότητα αφού γνωρίζουμε ότι τα άτομα με αναπηρία θεωρούνται σήμερα μία από τις μεγάλες τουριστικές ομάδες Παγκοσμίως.
Ο πρόεδρος του Σωματείου ΑΜΕΑ Ρεθύμνου κ. Δημήτρης Τσαχάκης είπε ότι τα έργα που γίνονται στις δύο πόλεις είναι προσβάσιμα σε όλες τις κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες όπως σε τυφλούς, κωφούς, κινητικά ανάπηρους και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ο τουριστικό οδηγό, ο οποίος όπως ανέφερε θα συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη και στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος τόσο της Αγίας Νάπας όσο και του Ρεθύμνου και παράλληλα θα αναβαθμίσει την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία.