ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Έως τις 7 Ιουλίου η «Γιορτή Κρητικής Διατροφής» στο Ρέθυμνο

Μετά από απουσία δύο ετών, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ανοίγει  τις πύλες της την Παρασκευή, 1η Ιουλίου 2022,  στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου, η «Γιορτή Κρητικής Διατροφής», που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, το Δήμο Ρεθύμνης και το Επιμελητήριο Ρεθύμνης, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των τοπικών παραγωγικών επιχειρήσεων και την προβολή τόσο της κρητικής διατροφής όσο και του πολιτισμού του τόπου μας. Φέτος οι εκδηλώσεις της Γιορτής Κρητικής Διατροφής είναι αφιερωμένες στους 30 αιώνες Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στο πλαίσιο της «Γιορτής Κρητικής Διατροφής» πραγματοποιείται  έκθεση τοπικών προϊόντων, στην οποία συμμετέχουν  Κρητικοί παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα (ελαιόλαδο, κρασί, τυροκομικά, φυτικά καλλυντικά κ.α), ενώ οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν επίσης πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, γευσιγνωσίες κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γιορτή Κρητικής Διατροφής θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022 (ώρες λειτουργίας 19:00 – 23:00).

Πρόγραμμα Γιορτής Κρητικής Διατροφής 2022

Καθημερινά 19:00-23:00 Έκθεση Τοπικών Προϊόντων

Παρασκευή  1 Ιουλίου 2022

Ελεύθερη είσοδος / free entrance

19:00 – 23:00 Έκθεση Τοπικών Προϊόντων

Εγκαίνια της Γιορτής Κρητικής Διατροφής 2022

19:30 Μουσικό πρόγραμμα από τη  Δημοτική Φιλαρμονική Ρεθύμνης.

20:00  Τέλεση Αγιασμού από το Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ.κ. Πρόδρομο

Καλωσόρισμα από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Δήμου Ρεθύμνης κ. Θωμά Κρεβετζάκη.

Χαιρετισμοί από επίσημους προσκεκλημένους και εκπροσώπους φορέων.

Η  Οσλέμ Πελαγία Τσέγκα με καταγωγή από τη Σμύρνη, σε συνεργασία με τον έχοντα ρίζες από την Μικρά Ασία Παυλάκη Χάρη, τον Γιάννη Ανδρουλάκη, τον Ξενοφώντα Τσικιντίκο και τον Πάρη Μήτσιου, αναβιώνουν συνταγές της Μ. Ασίας.

21:00-21:30  

Μουσικοχορευτική νότα από τον Ιστορικό Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης, με τον Βαγγέλη Γκαλονάκη και το συγκρότημά του.

21:30  «Ψαράκια τηγανίζει μες στο μαγεργειό»

Η χορωδία του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών, με την πολυετή παρουσία της στην πόλη μας, θα μας ταξιδέψει στο μικρασιατικό μουσικό πολιτισμό με τα τραγούδια της. Θα ακουστούν παραδοσιακά τραγούδια από τα παράλια της Μικράς Ασίας και από την Κωνσταντινούπολη. Τη χορωδία θα συνοδεύουν παραδοσιακά μικρασιάτικα όργανα. Με χοράρχη τον Αντρέα Γιακουμάκη

Σάββατο  2  Ιουλίου 2022

19:00 – 23:00 Έκθεση Τοπικών Προϊόντων

19:00 – 20:30 «Παραμύθια που δεν κοιμίζουν παιδιά και αφυπνίζουν τους μεγάλους»

 Τα παραμύθια λέγονται όχι για να κοιμίσουν τα παιδιά, αλλά αντιθέτως για να ξυπνήσουν τους μεγάλους. Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας είχαν μια ξεχωριστή πολιτισμική ταυτότητα, την οποία μετέφεραν με τον ξεριζωμό τους. Θα ακουστούν παραμύθια και ήχοι από άλλες πατρίδες, όπως: Το φιδόδεντρο από τη Σμύρνη, Ο τσαγκάρης από τα Βουρλά, Το φαΐ συνήθεια είναι, από τις ιστορίες του Χότζα, Το μυρμήγκι κι η καμήλα, Το φίδι από την Σμύρνη.

Αφήγηση και ερμηνεία: Μαρία Τσουκνάκη

Μουσική επιμέλεια: Ιφιγένεια Γρυνιαράκη

Την αφήγηση θα ακολουθήσει εργαστήριο ξομπλιαστού ψωμιού, στο οποίο θα συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι.

19:00 – 21:00»

«Παρουσίαση του έργου του λαϊκού ζωγράφου Δημήτρη Τεργιακή ή Μούρμουρα»

 Με καταγωγή από τη Μ. Ασία, ήρθε στο Ρέθυμνο τη δεκαετία του 1930, κουβαλώντας μαζί του τις μνήμες του διωγμού από τον τόπο καταγωγής του, τις οποίες αποτύπωσε στους πίνακές του.

21:30

Συναυλία με τον Χρήστο Θηβαίο

ΟΧρήστος Θηβαίος συγκεντρώνει και παρουσιάζει τις καλύτερες στιγμές του και τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, από τους “Συνήθεις Υπόπτους” και τον “Άμλετ της Σελήνης” έως το “Σιδερένιο νησί”. Ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα που παρουσιάζει δίνει με ένα αφιέρωμα στον αγαπημένο του φίλο και συνθέτη, Θάνο Μικρούτσικο. Επίσης επιλέγει από τη μεγάλη του δισκογραφία όλα τα δικά του τραγούδια που αγαπάμε εμείς και τα «παντρεύει» με τραγούδια που λατρεύει ο ίδιος. Επίσης έχει συμπεριλάβει ένα μουσικό ταξίδι στη γειτονιά του, τα Εξάρχεια, που συνδέθηκε με μερικές από τις πιο σημαντικές μορφές του νεότερου πολιτισμού μας: τον Νικόλα Άσιμο, τον Παύλο Σιδηρόπουλο και την Αρλέτα.

Μαζί του:

Μάξιμος Δράκος: πιάνο

Πέτρος Βαρθακούρης: μπάσο

Γιάννης Αγγελόπουλος: τύμπανα

Γιώργος Κορρές: παραγωγή ήχου

Κυριακή  3 Ιουλίου 2022

19:00 – 23:00 Έκθεση Τοπικών Προϊόντων

19:00-20:30 «Παραμύθια στην άκρη της μνήμης»

Παραμύθια σημαίνει παρηγοριά. Τα ζώα, τα πουλιά, τα δέντρα, ακόμα και τα άψυχα αντικείμενα παίρνουν διαστάσεις μυθικές, μιλούν και διηγούνται ιστορίες από αλλοτινούς καιρούς.  Παραμύθια από τν λαογραφία της Μικράς Ασίας  όπως τα διηγήθηκαν κάποιοι, κάπου, κάποτε …, πλαισιωμένα με ούτι και κανονάκι.

Θα ακουστούν τα παραμύθια: Το χρυσό Πουλί, Η Αετοπούλα, Το Λιονταράκι, Αβεσαλώμ, Ο γιος του κυνηγού, Ντίλι  Ντίλι.

Αφήγηση: Αμάντα Γεραρχάκη

Ούτι: Κυριάκος Ελευθεριάδης

Κανονάκι: Φάνης Κουσιούνελος 

Ακολουθεί εργαστήρι.

19:30 – 20:30 Η επίδραση της Μικρασιατικής κουζίνας στην Κρητική Διατροφή

Οι μετακινήσεις των ανθρώπων συνοδεύονται από πολύτιμα κιβώτια μνήμης. Ωστόσο, όταν αυτές είναι βίαιες όπως είναι οι ξεριζωμοί των προσφύγων από τις εστίες τους,  η μνήμη, και μάλιστα η γαστρονομική μνήμη, γίνεται η σανίδα πάνω στην οποία οι άνθρωποι αγκιστρώνονται για να επιπλεύσουν στα άγνωστα νερά.  Μέσα από τις διαδρομές των προσφύγων και τις ρίζες που άπλωσαν σε άλλους τόπους, της Κρήτης συμπεριλαμβανομένης, και βέβαια μέσα από τις δικές τους μνήμες εμπλουτίσθηκαν οι τοπικές κουζίνες, αν και οι ίδιοι δεν έγιναν πάντα εύκολα αποδεκτοί. 

Παρουσιάζει  η Μαριάννα Καβρουλάκη, Πειραματική Αρχαιολόγος, Ερευνήτρια της Ιστορίας της Διατροφής

20:30-21:30 «Της Κυριακής τα μεσημέρια»

 Μια οικογένεια από τη Μικρά Ασία του 1917, ετοιμάζεται για το κυριακάτικο τραπέζι της. Ποια τα αρώματα που κυριαρχούν; Τί μαγειρεύουν; Πώς το μαγειρεύουν; Τι φοράνε; Πώς στολίζουν το τραπέζι τους; Τί συμβολίζει το κάθε τι που τοποθετείται πάνω σε αυτό; Μικρασιάτικες συνταγές και άλλα που μας μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή.

21:30

Συναυλία με τον Γιώργη  Μανωλάκη και το Νέφαλο Project

Ο Γιώργης Μανωλάκης με τον Νίκο Σιδηροκαστρίτη στα τύμπανα και τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο στην τρομπέτα, είναι μια μοναδική μουσική σύμπραξη βασισμένη σε δικές του συνθέσεις. Έχοντας ως κεντρικό άξονα τη μουσική της Κρήτης και τον ήχο του λαούτου, αυτοσχεδιάζουν δημιουργώντας ένα μοναδικό και καινοτόμο άκουσμα. Ο Γιώργης Μανωλάκης με το Νέφαλο Project έχει ήδη συμμετάσχει σε πάρα πολλές συναυλίες στην Κρήτη, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπως, στη Σμύρνη στο Word Music Festival of Asia στην Σαγκάη κι αλλού.

Δευτέρα  4 Ιουλίου 2022

19:00 – 23:00 Έκθεση Τοπικών Προϊόντων

19:00 – 20:30 «Παραμύθια που δεν κοιμίζουν παιδιά και αφυπνίζουν τους μεγάλους»

 Τα παραμύθια λέγονται όχι για να κοιμίσουν τα παιδιά, αλλά αντιθέτως για να ξυπνήσουν τους μεγάλους. Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας είχαν μια ξεχωριστή πολιτισμική ταυτότητα, την οποία μετέφεραν με τον ξεριζωμό τους. Θα ακουστούν παραμύθια και ήχοι από άλλες πατρίδες, όπως  Το φιδόδεντρο από την Σμύρνη, Ο τσαγκάρης από τα Βουρλά. Το φαΐ συνήθεια είναι, από τις ιστορίες του Χότζα, Το μυρμήγκι κι η καμήλα, Το φίδι από την Σμύρνη.

Αφήγηση και ερμηνεία: Μαρία Τσουκνάκη

 Μουσική επιμέλεια: Ιφιγένεια Γρινιαράκη

Την αφήγηση θα ακολουθήσει εργαστήριο ξομπλιαστού ψωμιού όπου θα συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι.

20:00 – 21:00

Νεκύσια, για τον Μικρασιάτη Γρηγόρη Κουκουβάγια

Η Μαίρη Φραγκάκη ανασύρει  αναμνήσεις από το μαυσωλείο της μνήμης ενός κατεξοχήν γνώστη της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου. Με την συνδρομή του Μιχάλη Χάσικου ξαναζωντανεύουν μια παραδοσιακή συνταγή, «Τα Μαριτάκια», χαρακτηριστική της κουζίνας που διατήρησε και ανέδειξε ο Γρηγόρης Κουκουβάγιας.

21:00 «Έτσι γλεντούσαμε με τις ζυγές»

Ο Σύλλογος Ρεθυμνίων Μικρασιατών παρουσιάζει ένα μικρασιάτικο γλέντι με τραγούδια και μουσικές από την Μικρά Ασία. Στη Μικρά Ασία πριν από το 1919 μια παρέα Μικρασιατών συναντιέται σ’ ένα καφενείο. Ένα τραγούδι λένε και ένα ακόμη και μετά ένας χορεύει ένα σκοπό και έτσι από το πουθενά ένα γλέντι με τραγούδια και χορούς της Μικράς Ασίας ξεκινά.

Βιολί: Άρης Συσκάκης

Κρουστά: Παναγιώτης Σφακιανάκης

Κιθάρα  – τραγούδι: Χάρης Χατζημανώλης

Μπουζούκι: Ανέστος Δεληγιάννης

Ούτι:  Μιχάλης Κώτης και μία φωνή διαμάντι από τη Μαρία Κώτη

Τρίτη  5 Ιουλίου 2022

19:00 – 23:00 Έκθεση Τοπικών Προϊόντων

19:00 – 20:30 «Παραμύθια στην άκρη της μνήμης»

Παραμύθια σημαίνει παρηγοριά. Τα ζώα, τα πουλιά, τα δέντρα ακόμα και τα άψυχα αντικείμενα παίρνουν διαστάσεις μυθικές, μιλούν και διηγούνται ιστορίες από αλλοτινούς καιρούς.  Παραμύθια από τη λαογραφία της Μικράς Ασίας,  όπως τα διηγήθηκαν κάποιοι, κάπου, κάποτε … πλαισιωμένα με ούτι και κανονάκι.

Θα ακουστούν τα παρακάτω παραμύθια: Το Χρυσό πουλί, η Αετοπούλα, Το λιονταράκι, Αβεσαλώμ, Ο γιος του κυνηγού, Ντίλι Ντίλι.

Αφήγηση: Αμάντα Γεραρχάκη

Ούτι: Κυριάκος Ελευθεριάδης

Κανονάκι: Φάνης Κουσιουνέλος 

Ακολουθεί εργαστήρι.

20:00-21:30 «Συνταγές με αρώματα ζάχαρης και αγάπης»

Ο Σύλλογος Ρεθυμνίων  Μικρασιατών θα παρουσιάσει συνταγές παρασκευής γλυκών και λικέρ, φερμένες από το σεντούκι της μνήμης των προσφύγων. Πώς φτιάχνουν τα γλυκά τους οι Μικρασιάτες και τι μυρίζει έτσι όμορφα; Γιατί πικρίζουν τα λικέρ τους και από πού βγαίνει η πιπεράτη και δροσιστική γεύση τους;

21:30

Συναυλία με την Μαρία  Παπαγεωργίου

H Μαρία Παπαγεωργίου μοιράζεται μαζί μας μουσικές και συναισθήματα! Αποτελώντας μία σπάνια περίπτωση στην εγχώρια μουσική σκηνή, με εντελώς προσωπικό καλλιτεχνικό στίγμα, παντρεύοντας τη μελωδικότητα των εγχόρδων με τον δυναμισμό των ηλεκτρικών οργάνων, φτιάχνει μια ενότητα τραγουδιών που συμπεριλαμβάνει, πέρα από τη δισκογραφία της, αγαπημένους της τραγουδοποιούς και συνθέτες.

Μουσικοί

Άρης Ζέρβας: Τσέλο

Γιώργος Καρδιανός: Κιθάρα

Κρίτων Μπελλώνιας: Τύμπανα

Γιώργος Ντάνης: Κοντραμπάσο

Τετάρτη  6 Ιουλίου 2022

19:00 – 23:00 Έκθεση Τοπικών Προϊόντων

19:00-20:30 «Παραμύθια που δεν κοιμίζουν παιδιά και αφυπνίζουν τους μεγάλους»

Τα παραμύθια λέγονται όχι για να κοιμίσουν τα παιδιά, αλλά αντιθέτως για να ξυπνήσουν τους μεγάλους. Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας είχαν μια ξεχωριστή πολιτισμική ταυτότητα, την οποία μετέφεραν με τον ξεριζωμό τους. Θα ακουστούν παραμύθια και ήχοι από άλλες πατρίδες όπως, Το φιδόδεντρο από την Σμύρνη, Ο τσαγκάρης από τα Βουρλά, Το φαί συνήθεια είναι, από τις ιστορίες του Χότζα, Το μυρμήγκι κι η καμήλα, Το φίδι από την Σμύρνη.

Αφήγηση και ερμηνεία: Μαρία Τσουκνάκη

Μουσική επιμέλεια: Ιφιγένεια Γρινιαράκη

Την αφήγηση θα ακολουθήσει εργαστήριο ξομπλιαστού ψωμιού, στο οποίο θα συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι.

20: 00 – 21:30

Ο καταξιωμένος και με καταγωγή από τη Μικρά Ασία  Μιχάλης Χάσικος,  αναβιώνει μία συνταγή από τα βάθη της Ανατολής, το «Κεσκέκι – Καρά Μπουρνά». Η βασική συνταγή συναντάται σε ολόκληρη τη Μικρά Ασία ως παραδοσιακό φαγητό του γάμου. Κεσκέκι μαγείρευαν και στις  μεγάλες γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

21:30

Συναυλία με το μουσικό σύνολο  Vamos Orchestra 

Η επίδραση της Μικρασιατικής μουσικής στην Ελληνική μουσική παράδοση και την εξέλιξή της με τον ερχομό των προσφύγων, υπήρξε καταλυτική. Μετά το 1922 η μουσική επίδραση, αυτούσια ή μεταπλασμένη, διαδόθηκε σε ευρύτατα στρώματα του πληθυσμού  της Ελλάδας χάρη στον φωνόγραφο.

Το μουσικό σύνολο Vamos Orchestra ενορχηστρώνει ξανά το ελαφρό τραγούδι και το ρεμπέτικο σ’ ένα πιο  σύγχρονο χαρακτήρα, για να γνωρίσουμε με νέο ηχόχρωμα πώς τραγουδούσαν την αγάπη, τον πόνο, την φτώχεια κ.ά.

Η Ορχήστρα

Φλάουτο: Ειρήνη Βούζη

Κλαρινέτο: Κώστας Κανέλλος

Τρομπέτα: Βαγγέλης Κανέλλος

Ευφώνιο: Theo Kraaijvanger

Τύμπανα: Κυριάκος Αλεξίου

Κιθάρα, Μαντολίνο: Πρόδρομος Καραδελόγλου

Πιάνο: Νίκος Φραγκιαδάκης

Βιολί : Έλενα Ορμυλιώτου, Λευτέρης Βαϊγκούσης, Χριστίνα Πασχάλη, Όλγα Παπαδημητρίου, Φοίβη Κουνδουράκη, Παντ. Βαϊγκούσης, Hara Kraaijvanger

Τσέλο: Δέσποινα Βαιγκούση, Bernard Klein, Αικατερίνη Σαραντινού

Μπάσο: Δημήτρης Νίκογλου

Ενορχήστρωση – Δ/νση Ορχήστρας: Θανάσης Παπαθανασίου

Ερμηνεία: Μαρία Κώτη, Αλεξία Κατσανεβάκη

Πέμπτη  7 Ιουλίου 2022

19:00 – 23:00 Έκθεση Τοπικών Προϊόντων

19:30 – 20:30 «Παραμύθια στην άκρη της μνήμης»

Παραμύθια σημαίνει παρηγοριά. Τα ζώα, τα πουλιά, τα δέντρα, ακόμα και τα άψυχα αντικείμενα παίρνουν διαστάσεις μυθικές, μιλούν και διηγούνται ιστορίες από αλλοτινούς καιρούς.  Παραμύθια από τη λαογραφία της Μικράς Ασίας,  όπως τα διηγήθηκαν κάποιοι, κάπου, κάποτε …, πλαισιωμένα με ούτι και κανονάκι.

Θα ακουστούν τα παραμύθια: Το χρυσό Πουλί, Η Αετοπούλα, Το Λιονταράκι, Αβεσαλώμ, Ο γιος του κυνηγού, Ντίλι  Ντίλι.

Αφήγηση: Αμάντα Γεραρχάκη

 Ούτι: Κυριάκος Ελευθεριάδης

 Κανονάκι: Φάνης Κουσιουνέλος

 Ακολουθεί εργαστήρι.

19:30 – 20:30 Περιήγηση στη ρεθεμνιώτικη διατροφή πριν και μετά την άφιξη των προσφύγων της Μικρασίας

Η περιήγηση στον διατροφικό κόσμο των γηγενών και των προσφύγων του Ρεθύμνου κατά τη δεκαετία του 1920 περιλαμβάνει μια εικοσάδα στάσεων ξενάγησης σε μπακάλικα, καταστήματα εδώδιμων-αποικιακών, κασαπιά, ψαράδικα, φούρνους, γαλακτοπωλεία, μαγέρικα, ζαχαροπλαστεία, ουζερί και καφενεία, στο πλανόδιο εμπόριο τροφίμων και σε χώρους συσσιτίων. Κάθε στάση συνοδεύεται με ιστορική αναφορά, ενώ η ξενάγηση ολοκληρώνεται στον Δημοτικό Κήπο με προβολή εικόνων εποχής.

Εμψυχωτής: Χάρης Στρατιδάκης, ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας του βιβλίου    «Η τροφή του Ρεθύμνου»

20:00 – 20:30 Γεύσεις μνήμης από την   Οζλέμ Πελαγία Τσέγκα 

Μια αρχιτεκτονική μέθοδος των Οθωμανών ήταν να ανακατέψουνε άμμο, άχυρο και ασπράδι του αυγού για να φτιάξουν γερά κτίρια. Στη συνέχεια η μέθοδος αυτή μεταφέρθηκε και στην κουζίνα του παλατιού. Έφτιαχναν τα μεγάλα ψάρια μέσα σε χονδρό αλάτι, ανακατεμένο με ασπράδι στον φούρνο για να χαρεί ο Σουλτάνος.  

20:30 – 21:30 Προβολή: Διατροφικές συνήθειες και γευστικές μνήμες στο Ρέθυμνο της δεκαετίας του 1920

Η προβολή περιγράφει την κατάσταση στο Ρέθυμνο πριν το κρίσιμο 1922. Ακολούθησε η άφιξη 4.200 χριστιανών προσφύγων και η αναχώρηση σχεδόν ισάριθμων μουσουλμάνων, μετακινήσεις που άλλαξαν τη διατροφική κατάσταση, στην πρωτογενή παραγωγή, στις υπηρεσίες εμπορίου και εστίασης και στο οικογενειακό τραπέζι. Η ώσμωση των δύο κόσμων που σημειώθηκε οδήγησε σ’ ένα καινούριο Ρέθυμνο, συνολικά και ειδικότερα στον διατροφικό τομέα.

Εμψυχωτής: Χάρης Στρατιδάκης, ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας του βιβλίου    «Η τροφή του Ρεθύμνου»

21:30 Συναυλία με τους «toPos»

Καλορίζικο και… Ας πιάσει topos!
Με στοιχεία από Κρητική σούστα, παραδοσιακά γυρίσματα στη φωνή, pop, rock και new age folk! Οι “topos” φέρνουν κάτι φρέσκο αλλά και οικείο, ένα blend από παραδοσιακούς και σύγχρονους ήχους. Πρόκειται για ένα mainstream project, ελληνόφωνο με world στοιχεία. Είναι η νέα τάση του Νew age folk!
Φωνή: Ματθαία Σπιταδάκη 
Πλήκτρα/ μπάσο: Ελένη Αλεξαντωνάκη
Ηλεκτρική κιθάρα: Αργύρης Εξάρχος
Τύμπανα: Φίλιππος Ζειμπέκογλου
Συμμετέχει στο λαούτο ο Βαγγέλης Μαμαλάκης (λαούτο) και ο Αλέξανδρος Κανακάκης (φλογέρα/κλαρίνο/ασκομπαντούρα)

Στο πλαίσιο του προγράμματος της Γιορτής, θα συναντήσετε και τους φορείς:

  • Σύλλογος Ρεθυμνίων Μικρασιατών
  • Σύλλογο Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ»
  • Δότες Ζωής
  • Wines of Crete