ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Δικάζεται επειδή δεν αναπαλαίωσε το σπίτι που κληρονόμησε στην παλιά πόλη

Μάνος Φραγκιουδάκης

Στις 28 Μαρτίου, η Κική Πετρουλάκη, ψυχολόγος στο επάγγελμα, θα πρέπει να ταξιδέψει στον τόπο καταγωγής της, το Ρέθυμνο. Εκεί εκδικάζεται η έφεση κατά της απόφασης για φυλάκιση τριών μηνών με αναστολή, στην οποία έχει καταδικαστεί πρωτόδικα. Η ποινή της επιβλήθηκε επειδή δεν αναπαλαίωσε το σπίτι που κληρονόμησε στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

Χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο. Το 2014, περίοικοι έκαναν αναφορά στην Πολεοδομία για την κατάσταση του κτιρίου, λέγοντας πως ένα τμήμα της οροφής έχει καταρρεύσει. Μετά από αυτοψία, ζητήθηκε από την ιδιοκτήτρια να επισκευάσει τη στέγη και την είσοδο, να αφαιρεθούν τα κεραμίδια που κινδύνευαν να τραυματίσουν περαστικούς και να ολοκληρώσει μια σειρά από άλλες εργασίες.

Η ίδια ανέλαβε το κόστος, το οποίο ανήλθε σε περισσότερα από 5.000 ευρώ, ωστόσο ακολούθησε δεύτερη έκθεση από αρμόδια επιτροπή πολιτικών μηχανικών. Εκεί κρινόταν απαραίτητο να γίνει ξύσιμο όλων των τοίχων και να εκπονηθούν μελέτες για την αναπαλαίωση του κτιρίου, ζητώντας από την κα. Πετρουλάκη να αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος, το οποίο ανερχόταν πλέον σε 30.000 ευρώ. Φυσικά όλα αυτά υπό την επίβλεψη της Εφορίας Αρχαιοτήτων, η οποία σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να παρακολουθεί τις εργασίες.

Μην έχοντας την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθει, η ιδιοκτήτρια δεν εκπόνησε τις μελέτες, με αποτέλεσμα να δεχθεί κλήση για απολογία στο δικαστήριο, όπου και καταδικάστηκε σε τρίμηνη φυλάκιση με αναστολή για αμέλεια και κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος.

Ήδη από το 2003, η Κική Πετρουλάκη είχε απευθυνθεί στην Πολεοδομία αλλά και στο υπουργείο Πολιτισμού, ενημερώνοντας πως έχει στην κατοχή της ένα διατηρητέο κτίριο. «Τους είχα πει πως δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να το φτιάξω. Πρότεινα μέχρι και να το αναστηλώσουν με δικά τους έξοδα και να το μετατρέψουν σε επισκέψιμο μνημείο για ορισμένες ημέρες της εβδομάδας» λέει στο News 24/7, επισημαίνοντας πως στο παρελθόν είχε οδηγηθεί ξανά στα δικαστήρια για τον ίδιο λόγο, έχοντας ωστόσο αθωωθεί. Πλέον, μην έχοντας άλλη επιλογή, εξετάζει το ενδεχόμενο να το πουλήσει. «Είναι το πατρικό του πατέρα μου και για συναισθηματικούς λόγους δεν το πούλησα. Πλέον σκέφτομαι ότι θα το κάνω, γιατί δε γίνεται κάθε δέκα χρόνια να πηγαίνω στο δικαστήριο» εξηγεί.

Εγκαταλελειμμένα και διατηρητέα σε όλη τη χώρα

Οι πρόσφατες καταρρεύσεις κτιρίων σε Γκάζι και Πνύκα, έφεραν ξανά στο προσκήνιο το θέμα των παλαιών κτισμάτων. Τα διατηρητέα, όπως αυτό της Κικής Πετρουλάκη, είναι η μια κατηγορία ακινήτων που μπορεί να εγκαταλειφθούν και να καταστούν δυνητικά επικίνδυνα. Το κόστος συντήρησής τους είναι υψηλό και –ειδικά όταν πρόκειται για μικρές ιδιοκτησίες- δεν επιδοτείται. Παράλληλα όμως, χιλιάδες κτίρια σε όλη τη χώρα έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους από τους ιδιοκτήτες τους και αρκετά από αυτά αποτελούν πλέον κίνδυνο για την ασφάλεια γειτόνων και περαστικών.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Σεκάρα, μέλος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας: «Για να γίνει αντιληπτό το απαρχαιωμένο πλαίσιο, πρέπει να αναφερθεί πως η νομοθεσία που διέπει τις επικίνδυνες οικοδομές είναι το Προεδρικό διάταγμα της 13ης Απριλίου του 1929. Το σημαντικό πρόβλημα, είναι πως κατά 70-80%, αυτές οι κατασκευές έχουν δημιουργηθεί προ του ισχύοντος πλαισίου για την αντισεισμικότητα. Αυτή τη στιγμή οι νέες κατασκευές, ελέγχονται για σεισμούς με ισχύ περίπου 9 φορές μεγαλύτερη από την ισχύ για την οποία ελέγχονταν τα κτίρια που χτίζονταν με βάση τον προηγούμενο κανονισμό, αυτόν του 1959. Ακόμη, πολλά από αυτά τα κτίρια είχαν κατασκευαστεί χωρίς καν μελέτη, συνεπώς τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί πολύ το πλήθος των επικινδύνων».

Το προσεχές δίμηνο, στην Αθήνα, έχουν προγραμματιστεί δεκατρείς κατεδαφίσεις κτιρίων, όπως λέει στο News 24/7 ο Γιώργος Αποστολόπουλος, Αντιδήμαρχος Αστικής υποδομής του Δήμου. Πρόκειται για περιπτώσεις στις οποίες έχουν ειδοποιηθεί οι ιδιοκτήτες από την πολεοδομική υπηρεσία, δεν έχουν ανταποκριθεί και πλέον, αφού έχει ακολουθηθεί η νομική οδός, τα κτίσματα θα κατεδαφιστούν καθώς έχουν καταστεί επικίνδυνα. Η καταγραφή, από αναφορές και καταγγελίες που έχουν φτάσει στο δημαρχείο, δείχνει πως στην Αθήνα τα κτίρια που έχουν εγκαταλειφθεί –χωρίς απαραίτητα να είναι επικίνδυνα- φτάνουν τα 1400. Από αυτά, τα 600 είναι διατηρητέα.

διαβάστε περισσότερα στο news247.gr