ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Συμμετοχικό εργαστήρι για την διαχείριση ακραίων καιρικών φαινομένων

Το Εργαστήριο Υδρολογίας & Αξιοποίησης Υδατικών πόρων της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με την υποστήριξη του Δήμου Ρεθύμνου διοργανώνει το 3ο Συμμετοχικό Εργαστήριο «Προετοιμάζοντας τις παράκτιες κοινωνίες για την έγκαιρη αντιμετώπιση ακραίων υδρο-μετεωρολογικών φαινομένων», στο Ρέθυμνο Κρήτης στις 29 Σεπτεμβρίου 2017, στο Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Ρεθύμνου (οδός Μαρκέλλου, Μασταμπάς).

Η εκδήλωση αποτελεί συνέχεια των δύο προηγούμενων συμμετοχικών εργαστηρίων (Οκτώβριος 2015 και Ιούνιος 2016). Αντικείμενο της συμμετοχικής διαδικασίας είναι η ενίσχυση της σχέσης ανάμεσα στην επιστήμη, την πολιτεία και την τοπική κοινωνία σε ότι αφορά τη διαχείριση των πλημμυρικών κινδύνων και η ενεργή συμμετοχή των αρμόδιων φορέων, με απώτερο σκοπό τον κοινό σχεδιασμό ενός Σχεδίου Δράσης διαχείρισης πλημμυρικού κινδύνου για το Ρέθυμνο.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίδειξη των τεχνολογικών εργαλείων που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου PEARL καθώς και των δυνατοτήτων χρήσης τους από την τοπική αυτοδιοίκηση, και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου για την περιοχή μελέτης του Ρεθύμνου.

Στο 3ο συμμετοχικό εργαστήριο θα συμμετέχουν ξανά εκπρόσωποι των δομών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμος Ρεθύμνου, Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ΔΕΥΑΡ, Λιμενικό Ταμείο, Οργανισμός Ανάπτυξης Ρεθύμνου, Πυροσβεστική Υπηρεσία, κ.ά.) και της τοπικής κοινωνίας (Περιβαλλοντικές ΜΚΟ, Τοπικοί σύλλογοι, κοκ).

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κος Γ. Μαρινάκης.

Για περισσότερες πληροφορίες:Εργαστήριο Υδρολογίας & Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών – ΕΜΠ
Ηρώων Πολυτεχνείου , Αθήνα Ζωγράφου, Τηλ:  210 7722828.

Η Ερευνητική δράση του PEARL στο Ρέθυμνο

To ερευνητικό έργο PEARL έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2014 και ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο του 2017. Οι εργασίες που έχουν υλοποιηθεί από την ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ σε σχέση με την πόλη του Ρεθύμνου περιλαμβάνουν:

  • την ανάπτυξη ενός καινοτόμου μεθοδολογικού πλαισίου για την κατανόηση όλων των μηχανισμών  πλημμύρας
  • την ανάπτυξη και χρήση νέων εργαλείων για την προσομοίωση της πλημμύρας συμπεριλαμβάνοντας  υδρολογικές και υδραυλικές αναλύσεις καθώς και αναλύσεις φαινομένων κυματικής αναρρίχησης και υπερπήδησης. Στις προσομοιώσεις εξέλιξης του πλημμυρικού κινδύνου συμπεριλήφθηκαν επίσης σενάρια πληθυσμιακής ανάπτυξης και αλλαγής χρήσεων γης. Βασικό αντικείμενο εργασιών υπήρξε η ανάπτυξη μοντέλων για την προσομοίωση αποφάσεων των φορέων, καθώς και η εφαρμογή μεθοδολογιών για την κατανόηση της τρωτότητας της πόλης αλλά και της αντίληψης και της ετοιμότητας που έχει η κοινωνία του Ρεθύμνου απέναντι στον πλημμυρικό κίνδυνο.

Εργαλεία που αναπτύχθηκαν  από το ΕΜΠ και είναι άμεσα αξιοποιήσιμα από τους φορείς:

  • Water Detective Application (εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα) για την δημιουργία και συλλογή αναφορών από τους χρήστες της σχετικά με τις πλημμύρες, καθώς και εργαλεία για τη διαχείριση αυτής της πληροφορίας
  • PEARL Knowledge base (Βάση Γνώσεων) για πρόσβαση σε μέτρα και στρατηγικές διαχείρισης του πλημμυρικού κινδύνου όπως και διδάγματα που μπορεί να προέκυψαν από την εφαρμογή τους σε διάφορες περιοχές μελέτης και σε εργαλεία που θα βοηθήσουνε την επιλογή της βέλτιστης λύσης.
  • PEARL Web based Learning Platform (διαδικτυακή πλατφόρμα) που λειτουργεί ως η διεπαφή των αποτελεσμάτων του PEARL με τους φορείς του Ρεθύμνου. Η αξιοποίηση της πλατφόρμας θα ενισχύσει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και βοηθάει στη διαμόρφωση σχεδίων δράσης για την πόλη του Ρεθύμνου, λαμβάνοντας υπόψη και τη σχετική Οδηγία για τις πλημμύρες (χάρτες κινδύνου – σενάρια – μέτρα).

Παράλληλα με τα καινοτόμα τεχνολογικά εργαλεία το PEARL επιδίωξε και υλοποίησε δράσεις που αφορούν στη συμμετοχή των τοπικών φορέων στην ερευνητική διαδικασία μέσω της δημιουργίας Εθελοντικής ομάδας Δράσης και μάθησης (Learning and Action Alliance-LAA), αποτελούμενη από εκπρόσωπους όλων των αρμόδιων φορέων. Στόχος της LAA Ρεθύμνου υπήρξε η δημιουργία μίας διαδικασίας ανοιχτού διαλόγου και διάδρασης με απώτερο σκοπό την υποστήριξη της δράσης των τοπικών κοινωνιών. Μέσω αυτής επιτυγχάθηκε η συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας και των ειδικών με την τοπική κοινωνία με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσης.  Πρόκειται ουσιαστικά για μία συμμετοχική διαδικασία που ολοκληρώθηκε μέσα από διαδραστικά εργαστήρια κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου PEARL, στα οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, εθνικών αρχών, ΜΚΟ, καθώς και ειδικοί, οι οποίοι έχουν γνώση ή εμπλέκονται ή επηρεάζονται άμεσα ή/και έμμεσα από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και τα αποτέλεσμα αυτών, όσον αφορά τόσο τη διαχείριση ακραίων φαινομένων.

Λίγα λόγια για το έργο PEARL

To PEARL (www HYPERLINK “http://www.pearl-fp7.eu/”. HYPERLINK “http://www.pearl-fp7.eu/”pearl HYPERLINK “http://www.pearl-fp7.eu/”- HYPERLINK “http://www.pearl-fp7.eu/”fp HYPERLINK “http://www.pearl-fp7.eu/”7. HYPERLINK “http://www.pearl-fp7.eu/”eu) είναι ένα Ευρωπαϊκό Ερευνητικό έργο, χρηματοδοτούμενο από την Γενική Διεύθυνση Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφορά στην προετοιμασία των κοινωνιών για ακραία μελλοντικά υδρομετεωρολογικά φαινόμενα σε παράκτιες περιοχές. Στο έργο συμμετέχουν 23 διακεκριμένοι φορείς από Ευρώπη, Αμερική και Ασία (ινστιτούτα, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια) ενώ θα εξεταστούν 7 πιλοτικές περιοχές από την Ευρώπη, με σκοπό την ανάπτυξη ενός ολιστικού πλαισίου που θα λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες πρόκλησης πλημμύρας και τις διαδικασίες αλληλεπίδρασης μεταξύ τους, ενώ συγχρόνως θα επιδιώξει την ενίσχυση της σχέσης ανάμεσα σε πολιτεία, φορείς την τοπική κοινωνία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ότι αφορά τη διαχείριση ενός κινδύνου ή φαινομένου πλημμύρας.

Το ΕΜΠ συμμετέχει στο έργο με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή Χρήστο Μακρόπουλο

Η πόλη του Ρεθύμνου αποτελεί μία από τις 7 πιλοτικές περιοχές εφαρμογής του έργου στην Ευρώπη λόγω των ιδιαίτερων γεω-μορφολογικών, υδρολογικών και πολεοδομικών χαρακτηριστικών, καθώς και των ιστορικών γεγονότων πλημμύρας και της διαδικασίας αντιμετώπισης τους. Στόχος είναι να συλλεγούν μαθήματα από το παρελθόν και να προκύψουν ιδέες για την προστασία από ακραία φαινόμενα στο μέλλον, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία.

Οι πλημμύρες αποτελούν έναν από τους πιο καταστροφικούς κινδύνους που απειλούν τις παράκτιες αστικές  περιοχές. Η ραγδαία αστικοποίηση σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και την έλλειψη πολιτειακών και θεσμικών μέσων συνεπάγεται μία σημαντική αύξηση του κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων τα οποία με τη σειρά τους απειλούν με καταστροφή ή ερήμωση τις παράκτιες πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Οι επικείμενες απειλές χρειάζεται να αντιμετωπιστούν σε ότι αφορά την πρόληψη και διαχείριση των ακραίων φαινομένων λαμβάνοντας υπόψη πολλαπλούς θεσμικούς, πολιτειακούς, οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες σε τοπικό, εθνικό επίπεδο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το PEARL συνδυάζει την επιστημονική έρευνα με την πρακτική εμπειρία των κοινωνικών εταίρων σε θέματα υδρολογίας, μείωσης και διαχείρισης των κινδύνων με σκοπό την ανάπτυξη βιώσιμων και καινοτόμων λύσεων για τις παράκτιες κοινωνίες εστιάζοντας σε ακραία υδρο-μετεωρολογικά φαινόμενα.

Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και μεθόδων που θα επιτρέψουν την βελτίωση των απαραίτητων διαδικασιών και εργαλείων για την έγκαιρη προειδοποίηση ενός κινδύνου πλημμύρας. Θα αναπτυχθεί μία παν –ευρωπαϊκή βάση δεδομένων που θα συγκεντρώσει όλες τις περιπτώσεις, καλά παραδείγματα και προγράμματα επίδειξης από όλη την Ευρώπη με στόχο την δημιουργία και εφαρμογή μελλοντικών αναπτυξιακών και πολεοδομικών σχεδίων που θα περιορίζουν των κίνδυνο καταστροφής. Το PEARL  θα συνδυάσει τον κίνδυνο με τις αιτίες εκτίμησης, την πρόληψη, πρόγνωση και έγκαιρη ειδοποίηση με την ανάπτυξη διαρθρωτικών και μη στρατηγικών και ενεργής συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.