ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ρέθυμνο: Την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου η ημερίδα για την Κρητική διάλεκτο

Την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί τελικά η Ημερίδα για την Κρητική Διάλεκτο του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης.

Η Ημερίδα αυτή είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στα μέσα του περασμένου Μαρτίου αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας των μέτρων που πάρθηκαν τις ημέρες εκείνες για την αποτροπή της διάδοσης του κορονοϊού.

Αυτή τη φορά οι εργασίες της προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν σε ανοιχτό χώρο, στην εκτεταμένη δηλαδή αυλή του Μουσείου στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου (Βερνάρδου 28). Για την διεξαγωγή της θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα (αποκλειστικά καθήμενοι, αραίωση καθισμάτων κ.λπ.). Κι ακόμα προβλέπεται είσοδος με σειρά προτεραιότητας, που θα εξασφαλιστεί μέσω δελτίων εισόδου, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί από το Μουσείο εκ των προτέρων. Τα δελτία αυτά έχουν αρχίσει ήδη να διανέμονται στους ενδιαφερόμενους από τη Γραμματεία του Μουσείου.

Τα παραπάνω θα τηρηθούν απαρέγκλιτα, παρότι η χωρητικότητα της αυλής με την εφαρμογή των μέτρων περιορίζεται κατά πολύ. Όσοι και όσες ενδιαφερόμενοι δεν μπορέσουν να εξασφαλίσουν δελτίο εισόδου έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις εργασίες τής Ημερίδας μέσω διαδικτύου σε πραγματικό χρόνο, από τον διαδικτυακό χώρο των «Ημερών Ρεθύμνου», στον οποίο στη συνέχεια θα αναρτηθούν και μόνιμα, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα και ασύγχρονης παρακολούθησης.

Πιστό στους καταστατικούς του σκοπούς και ανταποκρινόμενο στα κελεύσματα των καιρών, το Μουσείο έχει καταρτίσει το πρόγραμμα της Ημερίδας, με ομιλητές εκλεκτούς ερευνητές της Κρητικής Διαλέκτου. Επιδίωξή του είναι οι εισηγήσεις που θα πραγματοποιηθούν να προσθέσουν γνώση, να απαντήσουν σε ερωτήματα και να προσθέσουν νέα.

Το πρόγραμμά του είναι το ακόλουθο:

  • Δημήτρης Αρχοντάκης, τέως δήμαρχος Ρεθύμνου-φιλόλογος: «Το ιστορικό βάθος της Κρητικής διαλέκτου»
  • Κωστής Ηλ. Παπαδάκης, συντ. καθηγητής φιλόλογος – θεολόγος: «Η Κρητική διάλεκτος πολύτιμο εργαλείο παραγωγής γνήσιου κρητικού λόγου και πολιτισμού. Η περίπτωση της Ευγ. Ζαμπετάκη με τις ‘Παλαιινές Κρητικές Κουβέντες’»
  • Γιώργος Σταματάκης, ερευνητής-συγγραφέας: «Τα ‘Γράμματα από τα Καπετανιανά’ και η απήχησή τους»
  • Χάρης Στρατιδάκης, δρ Παιδαγωγικής: «Απόπειρες διδασκαλίας της Κρητικής διαλέκτου στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση»
  • Μαρίνα Τζακώστα, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης: «Πώς οι διάλεκτοι μπορούν να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της γλωσσικής διδασκαλίας σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης: η περίπτωση της Κρητικής»
  • Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, «Για ένα ενοποιημένο λεξικό της Κρητικής διαλέκτου».

Η Ημερίδα με τις παραπάνω εισηγήσεις επιδιώκεται να είναι η πρώτη μιας σειράς, αφιερωμένων στην Κρητική Διάλεκτο, που θα έχουν ως στόχο τη μελέτη και διάδοσή της. Κατά τη διάρκεια των εργασιών το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο θα τιμήσει τον καθηγητή Χριστόφορο Χαραλαμπάκη για την προσφορά του στις ανθρωπιστικές επιστήμες της Κρήτης και ειδικότερα στην ανάδειξη της Κρητικής Διαλέκτου. Στην προσφορά του θα αναφερθεί σε προσφώνησή της η Πρόεδρος Φαλή Γ. Βογιατζάκη.

Οι συμμετέχοντες αλλά και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν βιβλίο με τα Πρακτικά από τη Γραμματεία του Μουσείου, από την ημέρα διεξαγωγής της και μετέπειτα. Επιμελητής του βιβλίου είναι ο Γενικός Γραμματέας του Χάρης Στρατιδάκης. Ο ίδιος και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Κατερίνα Τσακάλη θα συντονίσουν την Ημερίδα, την οποία έχουν θέσει υπό την αιγίδα τους ο Δήμος Ρεθύμνης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.