ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Εφιαλτική νύχτα και συνεχείς εκκενώσεις οικισμών

Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση στη Ρόδο, όπου οι πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη στα πύρινα μέτωπα, ενώ το έργο τους δυσχεραίνουν τα ισχυρά μελτέμια που πνέουν στο νησί.

Το νησί καίγεται για έκτη ημέρα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά αλλεπάλληλες αναζωπυρώσεις.

Μέσα σε αυτό το διάστημα, μάλιστα, οι φωτιές έχουν πλήξει διαφορετικές περιοχές του νησιού, στα βόρεια (Κάμειρος), στα δυτικά (Ατάβυρος), στα κεντρικά (Λάερμα) στα ανατολικά (Λίνδος, Λάρδος) και στα νότια/νοτιοανατολικά (Κιοτάρι).

Αργά τη νύχτα, εκκενώθηκαν οι περιοχές Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι με κατεύθυνση προς τη Ρόδο. Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί εκκένωση των χωριών της Λίνδου και της Καλάθου καθώς και του οικισμού των Πεύκων, ενώ είχε προηγηθεί μήνυμα από το 112 για τους οικισμούς Γεννάδι και Κιοτάρι.

Το βράδυ του Σαββάτου, η φωτιά έκαψε σπίτι στο χωριό Λαέρμα, καθώς και την εκκλησία του νεκροταφείου. Άσχημη είναι η εικόνα και στο Κιοτάρι όπου κάηκαν ξενοδοχεία, καταστήματα και αυτοκίνητα.

Τις τελευταίες ώρες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν, ενώ το πρωί της Κυριακής αναμένεται να μεταβούν επιπλέον δυνάμεις στο νησί ακτοπλοϊκώς από Πειραιά.

Οι ελπίδες στα εναέρια μέσα

Πλέον, οι ελπίδες εναποτίθενται στα εναέρια μέσα που ξεκίνησαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας, ωστόσο την κατάσβεση δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι.

Στο νησί επιχειρούν 204 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 39 οχήματα, ενώ ήδη έφτασαν στο νησί τα 2 C-130 που μετέφεραν δυνάμεις της πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Εκκένωση οικισμών με κάθε μέσο

Την περίοδο αυτή, υπολογίζεται ότι βρίσκονται στη Ρόδο περίπου 200.000 τουρίστες, οι περίπου 8.000 από τους οποίους ήταν στις πληγείσες από τις φωτιές περιοχές.

Στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν προληπτικά από το πύρινο μέτωπο, τουρίστες και κάτοικοι έφυγαν με κάθε μέσο: με αγροτικά φορτηγά, δημοτικά λεωφορεία, ιδιωτικά αυτοκίνητα, οχήματα της αστυνομίας και του στρατού αλλά και πεζή, ενώ υπήρξαν και πολλοί πολίτες που κατέληξαν σε παραλίες της νότιας Ρόδου από τις οποίες απεγκλωβίστηκαν με σκάφη, διά θαλάσσης.

Στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πήραν μέρος όχι μόνο πλωτά του λιμενικού αλλά και ιδιωτικά σκάφη που είχαν επιταχθεί για αυτόν τον σκοπό.

Τα άτομα που απεγκλωβίστηκαν δια θαλάσσης υπολογίζονται σε περίπου 2.500, ενώ και το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων για να διευκολυνθεί η εκκένωση ξένων πολιτών.

Οι τουρίστες μεταφέρθηκαν σε γυμναστήρια και σχολικά συγκροτήματα του νησιού όπου και διανυκτέρευσαν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις πέρασαν τη νύχτα και σε συνεδριακά κέντρα μεγάλων ξενοδοχείων.