ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σαββατοκύριακο γεμάτο μουσικές του κόσμου στο Ρέθυμνο: Haig Yazdjian, Ross Daly, Ζαχ. Σπυριδάκης, Γιάννης Παπατζανής, Κέλυ Θωμά

Με δυο μουσικές εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας, το Ρέθυμνο μετατρέπεται αυτό το Σαββατοκύριακο σε ιδανικό προορισμό για ένα ψυχαγωγικό διήμερο πλούσιο σε πολιτιστική δράση, η οποία μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με τις υπόλοιπες χαρές και απολαύσεις που προσφέρει η πόλη και η ύπαιθρός της.

Το Σάββατο 18 Μαΐου ο Haig Yazdjian επιστρέφει στο θέατρο Αντίβαρο, μετά την απήχηση που είχαν οι περυσινές του συναυλίες στον ίδιο χώρο. Φέτος συμπράττει με τον Γιάννη Παπατζανή και τον Ζαχαρία Σπυριδάκη και η «χημεία» των τριών εξαιρετικών μουσικών αναμένεται να απογειώσει την μουσική της βραδιάς.

Ο Αρμένιος καλλιτέχνης με την πλούσια διεθνή καριέρα (συμμετείχε ενδεικτικά στην ευρωπαϊκή περιοδεία της Loreena Mckennitt) έχει χτίσει μια πολύ ισχυρή γέφυρα συνεργασία με το Ρέθυμνο και την Κρήτη μέσω των σεμιναρίων «Η τέχνη του ρυθμού στην εκπαίδευση» που διευθύνει ο Γιάννης Παπατζανής υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το πρόγραμμα που φτάνει πια στον 6ο του χρόνο έχει αγκαλιάσει και τους τέσσερις νομούς της Κρήτης και η συμμετοχή ξεπερνά τους 1500 ωφελούμενους.

Την Κυριακή 19 Μαΐου στον ίδιο χώρο, στο θέατρο Αντίβαρο, έρχεται για πρώτη φορά ο Ross Daly. Μαζί με την Κέλυ Θωμά αποτελούν ένα εντελώς μοναδικό ντουέτο. Κεντρική θέση στον μουσικό τους κόσμο έχει η λύρα, ένα όργανο που συναντάται σε πολλές μουσικές παραδόσεις των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου και βέβαια στην Κρήτη.

Ωστόσο η μουσική που παίζουν δεν ανήκει σε καμιά συγκεκριμένη τοπική ή εθνική παράδοση. Συμπεριλαμβάνει μια πλούσια γκάμα από πολλές και διαφορετικές διαχρονικές τροπικές παραδόσεις που ανταμώνουν αρμονικά σ’ ένα καινούργιο είδος και άκουσμα που ο ίδιος ο Ross Daly ονομάζει Σύγχρονη Τροπική Μουσική. Αυτό το είδος όμως ελάχιστα μοιάζει με αυτό που φανταζόμαστε όταν μιλάμε για σύγχρονη μουσική. Μαζί τους στα κρουστά η Ζωή Παπαδαντωνάκη.

Κι οι δυο εκδηλώσεις αρχίζουν στις 9 ακριβώς, έχουν εισιτήριο 10 και 8 Ευρώ ενώ το τηλέφωνο για κρατήσεις είναι το 6988399325.