ΑΠΟΨΕΙΣ ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ

Σχετικά με το νέο Πρόγραμμα Δράσης της Περιφέρειας Κρήτης – του Νίκου Μανουσάκη

* του Νίκου Μανουσάκη, περιφερειακού συμβούλου με την «Λαϊκή Συσπείρωση»

Για ακόμη μια χρονιά το νέο Πρόγραμμα Δράσης της Περιφέρειας που έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση στο Π.Σ., βρίσκει την περιοχή μας σε πολύ δύσκολη έως τραγική κατάσταση με πολλές ελλείψεις σε υποδομές αναγκαίες για τη ζωή των κατοίκων του νησιού μας.

Η πορεία αποκατάστασης των ζημιών που έγιναν από πλημμύρες στην Αγία Πελαγία, στη Σητεία και αλλού, από τους σεισμούς στους Δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων δεν έχει τελειώσει με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μένουν σε αυτοσχέδιους οικισμούς με απαράδεκτους όρους διαβίωσης. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες του 2019 και δεν έχουν αποζημιωθεί όλοι οι πληγέντες.

Φέτος ήρθε να προστεθεί και το πρόβλημα των κατολισθήσεων, ιδιαίτερα στο νομό Ρεθύμνου, όπου ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα. Παρ’ όλα αυτά οι συνέπειες των κατολισθήσεων είναι μεγάλες και μεταφράζονται σε μεγάλη οικονομική ζημιά για τους επαγγελματίες και γενικότερα για όλους τους κατοίκους της περιοχής του Αγ. Βασιλείου.

Η επικρατούσα κατάσταση καταδεικνύει τον εχθρικό για τον λαό χαρακτήρα του «επιτελικά ανίκανου» αστικού κράτους το οποίο σκόπιμα αδυνατεί να πάρει ουσιαστικά μέτρα πολιτικής προστασίας γιατί δεν εξυπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου. Αποτέλεσμα: να μην εξασφαλίζεται η αναγκαία χρηματοδότηση για έργα που είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα των εργαζομένων και όλου του λαού αφού διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και η Ε.Ε. τα αντιμετωπίζουν ως μη επιλέξιμα σύμφωνα με τη λογική του «κόστους – οφέλους».

Επιπλέον η κλιματική κρίση αντί ως παράγοντας να οδηγεί στην αναγκαία πρόληψη για την υλοποίηση τέτοιων έργων γίνεται τελικά το «τέλειο» πρόσχημα για να αποποιηθεί το κράτος των ευθυνών του. Εμείς φυσικά ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δεν αρνούμαστε ούτε τις αλλαγές στο κλίμα ούτε την επενέργειά τους στην ένταση και στις συνέπειες των φυσικών φαινομένων. Ωστόσο είμαστε ξεκάθαροι: αυτά που ζούμε είναι πρώτα και κύρια αποτελέσματατης αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια και που εκφράζεται με την υποχρηματοδότηση των αναγκαίων υποδομών προστασίας και την υποστελέχωση των υπηρεσιών.

Στο ίδιο πλαίσιο η συνεχής επίκληση της λεγόμενης «ατομικής ευθύνης» ως αιτία της άναρχης δόμησης λειτουργεί στην κατεύθυνση της αποποίησης των ευθυνών της κρατικής εξουσίας που έχει ως μοναδική μέριμνα την υλοποίηση ενός χωροταξικού σχεδιασμού που τελικά ικανοποιεί μόνο τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι του λαού. Έτσι, μπροστά σε κάθε «απειλή», στο ξέσπασμα ενός φυσικού φαινομένου, το κράτος αποδεικνύεται επιλεκτικά «αργό» και σταθερά ανίκανο να προστατέψει το λαό. Αντίθετα αποδεικνύεται πολύ γρήγορο και ευέλικτο στο να εξυπηρετήσει τις συνεχείς και μεταβαλλόμενες ανάγκες των διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων.

Συνάμα, την ίδια ώρα που ο λαός μας ματώνει από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια η κυβέρνηση, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, μειώνει ακόμη παραπέρα τις κρατικές δαπάνες για τις λαϊκές ανάγκες στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της «δημοσιονομικής ισορροπίας». Ο λαός καλείται να πληρώνει συνέχεια τον λογαριασμό μέσω των δυσβάσταχτων φόρων και μέσω της περιστολής των κοινωνικών δαπανών καθώς μέχρι το 2060 η χώρα πρέπει να καταγράφει πρωτογενή πλεονάσματα.

Αυτή η κατάσταση, φυσικά, δεν μας κάνει εντύπωση. Όλοι οι κρατικοί προϋπολογισμοί είναι εξαιρετικά «γαλαντόμοι» για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων προβλέποντας τεράστια κονδύλια για την προώθηση της στρατηγικής της «πράσινης» και ψηφιακής μετάβασης μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) και του Ταμείου Ανάκαμψης. Αντίθετα προβλέπονται συνεχώς νέες περικοπές σε όλους τους τομείς που αφορούν τη ζωή και τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας: σε μισθούς, οικογενειακά επιδόματα, επιδόματα ΑΜΕΑ, μειώσεις στις δαπάνες για την παιδεία, τη δημόσια υγεία και πρόνοια κ.α.

Κομμάτι αυτού του αντιλαϊκού κράτους είναι και η Τοπική Διοίκηση καθώς Περιφέρειες και Δήμοι υλοποιούν και εξειδικεύουν την αντιλαϊκή πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων. Γι’ αυτό και η Περιφερειακή Αρχή Κρήτης δεν διεκδικεί αποφασιστικά και δυναμικά, ούτε τώρα ούτε προηγουμένως, ουσιαστικές αυξήσεις στην κρατική χρηματοδότηση αλλά και την απόδοση των παρανόμως παρακρατηθέντων κονδυλίων από την τοπική διοίκηση, διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις. Ούτε φυσικά διεκδικεί αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου και παράλληλη μείωση των έμμεσων και άμεσων φόρων για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά φέτος προβλέπονται ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στο ετήσιο Περιφερειακό Πρόγραμμα Δράσης, κάτι που προφανώς θα επιδράσει στη ζωή και τις ανάγκες των εργατικών και λαϊκών οικογενειών του νησιού μας.

Συμπερασματικά, το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την κατάρτιση των Προϋπολογισμών και των Προγραμμάτων Δράσης ευθυγραμμίζεται αυστηρά με τις αντιλαϊκές επιδιώξεις του ασφυκτικού «δημοσιονομικού πλαισίου». Είναι φανερό επομένως ότι με αυτή τη στρατηγική στόχευση, με έναν περιφερειακό σχεδιασμό στην υπηρεσία της καπιταλιστικής ανάπτυξης πού ούτε ισόρροπη μπορεί να είναι ούτε φιλολαϊκή, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε.

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά και αποκαλυπτικά:

Από τη μια μεριά έχουμε γερασμένες υποδομές που οι αντοχές τους έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. Βλέπουμε να συντηρείται η κατάσταση των μειωμένων κονδυλίων για υποδομές, ενώ έργα που θα εξυπηρετούσαν τις λαϊκές ανάγκες έχουν μείνει για χρόνια απλά στο πλαίσιο του «σχεδίου». Είναι ενδεικτικό το τι έχει γίνει π.χ. με το φαράγγι του Κοτσιφού όπου ο δρόμος που περνάει από μέσα κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της τότε εποχής. Σήμερα με τα χιλιάδες αυτοκίνητα που περνάνε από εκεί αποκαλύπτεται και η καταπόνησή του δρόμου αλλά και η αναγκαιότητα για να γίνουν νέα έργα, όπως το προτεινόμενο τούνελ (ελπίζουμε να μη μετατραπεί και αυτό σε «γεφύρι της Άρτας»!)

Από την άλλη έχουμε: δεκάδες κονδύλια για στρατιές τεχνικών συμβούλων, νέων «αναπτυξιακών οργανισμών», περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών, λεφτά για «Παρατηρητήρια Τουρισμού», γαλαντόμα προγράμματα τουριστικής προβολής, χρηματοδοτήσεις για «ενεργειακές κοινότητες».

Στη βάση αυτή είναι σαφές ότι ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καταψηφίζουμε το νέο Πρόγραμμα Δράσης της Περιφέρειας Κρήτης.

* Τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκου Μανουσάκη, στη συζήτηση για το ετήσιο πρόγραμμα δράσης της Περιφέρειας Κρήτης στο Περιφερειακό Συμβούλιο