ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Σε ένα κατάμεστο Ωδείο πραγματοποιήθηκε η τιμητική εκδήλωση για τον Νίκο Μαμαγκάκη!

Το Σάββατο 6 Απριλίου 2019, σε ένα πραγματικά κατάμεστο Ωδείο Ρεθύμνου, τιμήθηκε ο αείμνηστος συμπολίτης μας μουσικοσυνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης.

Της πολύ επιτυχημένης  εκδήλωσης – αφιερώματος για τα 90 χρόνια από την γέννηση του, αιγίδα είχε η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης και οργανωτής ήταν η Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου (ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ.).

Μετά το καλωσόρισμα του προέδρου της ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ. κ. Αχιλλέα Ζιμετάκη, και τον σύντομο γραπτό χαιρετισμό του σκηνοθέτη Τάκη Σακελλαρίου, η αίθουσα πλημμύρισε με τις μελωδίες του συνθέτη, από μερικά πολύ γνωστά τραγούδια που έγραψε για τον ελληνικό κινηματογράφο, εκτελεσμένα άψογα από τους 50 μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου, χορωδιακά αλλά και σόλο ερμηνείες, με συνοδεία στο πιάνο την κα Ισιδώρα Χαλκιαδάκη που είχε και την διεύθυνση της χορωδίας.

Η έκπληξη της βραδιάς ήταν πως οι μαθητές πέρα από τις ωραίες φωνές τους, μάγεψαν και με τις χορευτικές ικανότητες τους.

Την σκυτάλη πήρε ο εξαιρετικός ερευνητής και μοναδικός στις αφηγήσεις κ. Χάρης Στρατιδάκης. Με αντίστοιχες προβολές φωτογραφικού υλικού που παραχώρησε ο ανιψιός του συνθέτη κ. Βαγγέλης Μαμαγκάκης, αναφέρθηκε στα χρόνια που έζησε ο συνθέτης στο Ρέθυμνο.

Τέλος, έγινε η προβολή του ντοκιμαντέρ ΝΙΚΟΣ ΜΑΜΑΓΚΑΚΗΣ ΛΟΓΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ, καθώς ήταν και η τελευταία συνέντευξη του μουσικοσυνθέτη πριν τον θάνατο του το 2013. Το ντοκιμαντέρ του Τάκη Σακελλαρίου, που παραχωρήθηκε από τα Αρχεία της ΕΡΤ προς την ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ., έδωσε στους παρευρισκόμενους άγνωστα στοιχεία δια στόματος του συνθέτη, για τα παιδικά του χρόνια, την οικογένεια του και για την μουσική του διαδρομή.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου ευχαριστεί θερμά:

την Αντιπεριφερειάρχη κα Μαίρη Λιονή, που εκτός από την χρηματική επιχορήγηση για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με δωρεάν είσοδο, είναι στο πλευρό της ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ. από την ίδρυση της ως ιδρυτικό μέλος

τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου, την καθηγήτρια κα Ισιδώρα Χαλκιαδάκη και τον διευθυντή του σχολείου κ. Σπύρο Ραφτάκη που ως μέλος της Λέσχης πρότεινε η εκδήλωση να πλαισιωθεί με την χορωδία του σχολείου

  • τον κ. Βαγγέλη Μαμαγκάκη, για την προσφορά φωτογραφικού υλικού και την παρουσία μαζί με την μητέρα του στην εκδήλωση
  • τον κ. Χάρη Στρατιδάκη, για την καταπληκτική εισήγηση του με άγνωστα σε πολλούς στοιχεία του συνθέτη
  • τα Αρχεία της ΕΡΤ για την δωρεάν παραχώρηση του ντοκιμαντέρ και τον σκηνοθέτη Τάκη Σακελλαρίου, ο οποίος λόγω ενός ατυχήματος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην προβολή της ταινίας του
  • τον δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργη Μαρινάκη, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τάσο Παπαδουράκη, την πρόεδρο της ΚΕΔΗΡ κα Πέπη Μπιρλιράκη, τον πρόεδρο Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης κ. Θωμά Κρεβετζάκη, και οπωσδήποτε όλες και όλους που μας τίμησαν με την παρουσία τους.