Σε κατάληψη βρίσκεται από την Πέμπτη (13.11) το Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο. Η γενική συνέλευση των φοιτητών όλων των σχολών που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, κατά πλειοψηφία ψήφισε το κοινό πλαίσιο που κατέθεσαν οι φοιτητικές παρατάξεις ΑΕΠ – ΕΑΚ, ΑΡΕΝ και τα αυτόνομα σχήματα για κατάληψη.
Η σχετική ανακοίνωση του Συντονιστικού Κατάληψης του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο:
“Από την Πέμπτη 13/11, με απόφαση Γενικής Συνέλευσης όλων των Σχολών, το Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο τελεί υπό κατάληψη. Οι λόγοι δεν μπορούν να είναι άλλοι από την συνολική υποτίμηση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, αλλά και του συνόλου των κοινωνικών αγαθών (Παιδεία, Υγεία, Δημόσιες Υπηρεσίες κλπ). Πιο συγκεκριμένα, στο πανεπιστήμιό μας τα τελευταία χρόνια η διάλυση είναι αισθητή τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε έμψυχο δυναμικό. Από τις απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων, μέχρι την υποβάθμιση του ακαδημαϊκού και ερευνητικού έργου αλλά και μέχρι τη δόμηση ενός πανεπιστημίου για λίγους, είναι εμφανές ότι το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Και δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί η χρηματοδότηση του Π.Κ. έχει ήδη μειωθεί κατά 75% και μειώνεται συνεχώς. Ενδεικτικά, οι 19 σχολές του Π.Κ. σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο χρειάζονται 6 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψουν τις βασικές λειτουργικές τους ανάγκες, ενώ φέτος θα διατεθούν μόλις 3,8 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα, ο Λοβέρδος διακηρύττει, εκτός από τις απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων, διαγραφές εκατοντάδων φοιτητών που δεν κοστίζουν τίποτα και την στέρηση επαγγελματικών δικαιωμάτων από ολόκληρους κλάδους. Όλα αυτά τάχα γίνονται γιατί «Λεφτά δεν υπάρχουν». Όμως, «Λεφτά υπάρχουν» για να δημιουργηθεί νέα ιδιωτική σχολή τουριστικών επιχειρήσεων με 20 μέλη Δ.Ε.Π. και κρατική επιχορήγηση 4,5 εκατομμυρίων.
Τα παραπάνω μέτρα, όπως και το σύνολο των ασκούμενων πολιτικών, βρίσκουν αντιστάσεις από όλα τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας. Απέναντι στον κόσμο της αντίστασης, η απάντηση της κυβέρνησης είναι η ωμή καταστολή: Επιστρατεύσεις απεργών, lock out σε σχολές, στρατιωτικού τύπου επιθέσεις των ΜΑΤ, βασανιστήρια στα κελιά της Γ.Α.Δ.Α. και στα κελιά τύπου Γ. Στα παραπάνω, προστίθενται και οι διώξεις γονέων για αμέλεια ανηλίκων, επειδή τα παιδιά τους τόλμησαν να διαδηλώσουν για το σχολείο που θέλουν. Όλα αυτά, λίγες μέρες πριν την επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Στην παρούσα συνθήκη, τα πανεπιστήμια δεν μπορούν παρά να είναι κλειστά. Το ζήτημα είναι με τι όρους. Θα είναι κλειστά με όρους διάλυσης και ιδιωτικοποίησης, ή με όρους αγώνα για να γίνουν πραγματικά ανοιχτά, δημόσια, δωρεάν και δημοκρατικά;
Απέναντι στα παραπάνω, εμείς απαντάμε με μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες και καλούμε:
•17/11 στις 18:00 στο δημαρχείο για την πορεία του Πολυτεχνείου
•27/11 στις 11:00 στο Εργατικό Κέντρο για την πανεργατική απεργία
•Νέα Γενική Συνέλευση όλων των Σχολών την Τετάρτη 19/11 στις 14:30 στην αίθουσα Δ3 για να συντονίσουμε περαιτέρω τον αγώνα μας”