Με οδηγό το παιχνίδι γνωριμίας με τα «Άλευρα και τα ψωμιά από τη Γαλατία, τη Ρώμη και την Ελλάδα στα Ρωμαϊκά χρόνια», η περιβαλλοντική ομάδα της Α’ Τάξης του 13ου Γυμνασίου Ηρακλείου «Ερευνούμε το φυσικό περιβάλλον από την αρχαιότητα, μαθαίνουμε και δημιουργούμε με τα υλικά της φύσης», πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη σε Ρέθυμνο και Χανιά με υπεύθυνη την κα Στέλλα Δριμισκιανάκη και τις συνεργάτιδες κα Γεωργία Μάνδαλου –κα Δέσποινα Χαραλαμπίδου.
Στόχος της επίσκεψης ήταν οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με τις φυσικές ομορφιές της Κρήτης, να συνδυάσουν στοιχεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού με τη σύγχρονη πραγματικότητα, να οικοδομήσουν γνώσεις και να αναπτύξουν δεξιότητες αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο αυτό η εκπαιδευτική εκδρομή ξεκίνησε στις 11 Απριλίου 2013 με πρώτο σταθμό το Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου όπου οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του και γνώρισαν τα πλούσια παλαιοντολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί στην Κρήτη. Επιπλέον είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την περιοδική έκθεση που φιλοξενείται στο μουσείο με θέμα «Ο Δαρβίνος σήμερα». Μάθανε για τα ταξίδια του Καρόλου Δαρβίνου και τις έρευνές του για την ποικιλομορφία των οργανισμών που είχε ως αποτέλεσμα την διατύπωση της επιστημονικής θεωρίας της εξέλιξης των οργανισμών μέσω της Φυσικής επιλογής, τον τρόπο δημιουργίας όλων των ειδών και μορφών ζωής και της ανάγκης διατήρησής τους.
Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η επίσκεψη στο χώρο του Δημοτικού σχολείου στο Ρουσσοσπίτι Ρεθύμνου. Οι μαθητές του σχολείου υποδέχτηκαν θερμά την περιβαλλοντική μας ομάδα, την ξενάγησαν στον λαχανόκηπό τους, στα εργαστήρια υφαντικής, χαρτοπολτού και αρωματικών φυτών και όλοι μαζί επιδόθηκαν στην κατασκευή έργων τέχνης με υλικά από τη φύση. Οι μικροί μαθητές με περίσσεια προθυμία «μύησαν» τα μέλη της ομάδας στο θαυμαστό κόσμο της δημιουργίας. Ακολούθησε περίπατος στο Φαράγγι των Μύλων, με το εγκαταλελειμμένο χωριό του και την αναζωογονητική ομορφιά του, με οδηγό τον ακούραστο δάσκαλο κ. Νεκτάριο Μυρθιανό.
Την επόμενη μέρα η ομάδα βρέθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κισσάμου, του οποίου τα εκθέματα παρέχουν μια διαχρονική εικόνα της ιστορίας της περιοχής από την προϊστορική εποχή μέχρι και τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους. Ευχάριστη έκπληξη για τους μαθητές υπήρξε η έκθεση «Πενήντα χρόνια Αστερίξ – Ο Αστερίξ συναντά τις αρχαιότητες της Κισσάμου», γιατί τους δόθηκε η ευκαιρία να συσχετίσουν στοιχεία από το γνωστό κόμικ με τα ευρήματα της πόλης, τα οποία ανάγονται στους ρωμαϊκούς αυτοκρατορικούς χρόνους. Ακολούθησε ένα παιχνίδι γνωριμίας με τα «Άλευρα και τα ψωμιά από τη Γαλατία, τη Ρώμη και την Ελλάδα στα Ρωμαϊκά χρόνια». Η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Μαριάννα Καβρουλάκη, Πειραματική αρχαιολόγος- Ερευνήτρια της Ιστορίας της Διατροφής, ενημέρωσε τους μαθητές για τα είδη των δημητριακών που προορίζονταν για αρτοποίηση στις 3 διαφορετικές περιοχές αυτή την εποχή, για τη σχέση του ψωμιού με τις κοινωνικές τάξεις και τον γυναικείο μόχθο και μετουσίωσε τη θεωρία σε πράξη προσφέροντάς τους διαφορετικά είδη ψωμιού τα οποία παρασκεύασε η ίδια χρησιμοποιώντας αρχαίες ποικιλίες δημητριακών. Το ψωμί που αντιπροσώπευε την αρχαία Αθήνα είχε ψηθεί σε αντίγραφο αρχαίου πνιγέα.
Σημαντική υπήρξε όμως και η επαφή των μαθητών με την τέχνη του «bonsai ελιάς» στον χώρο του Bonsai and art κοντά στην Κίσσαμο. Κάθε μέλος της ομάδας κατασκεύασε το δικό του bonsai ελιάς, που αποτελεί σύμβολο μακροζωΐας, ειρήνης, σοφίας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της περιποίησής του.
Το Σάββατο 13 Απριλίου πραγματοποιήθηκε φυσιολατρικός περίπατος κατά μήκος του ποταμού Κυλιάρη στο Στύλο της περιοχής του Αποκόρωνα Χανίων, μέσα από κατάφυτους πλαταμώνες. Η ευγενική οδηγός, συνάδελφος κ. Ειρήνη Καλαϊτζάκη έφερε σε επαφή τα μέλη της ομάδας μας με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής και τους ξενάγησε στους Μοναστηριακούς Νερόμυλους που λειτουργούσαν μέχρι το 1960 για την άλεση των σιτηρών.
Η περιβαλλοντική εκδρομή ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση στην εταιρεία «Creta Carob» που επεξεργάζεται τα χαρούπια στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που εστιάζει στην παραγωγή μιας ποικιλίας βιολογικών και μη προϊόντων που προέρχονται από τους λοβούς του χαρουπιού. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η γνωριμία των μαθητών με ένα προϊόν που δεν είναι ευρύτατα διαδεδομένο και που αποτελεί σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης τον «χαμένο θησαυρό της Κρήτης».
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της περιβαλλοντικής επίσκεψης και ευελπιστούμε ότι δώσαμε τις κατευθυντήριες γραμμές για την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης στους μαθητές μας