ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Αγωνιώδεις έρευνες στα ερείπια, πέρασαν τους 5000 οι νεκροί!

Χωρίς σταματημό συνεχίζεται το έργο των διασωστών στα ερείπια χιλιάδων κτιρίων που κατέρρευσαν από τον σεισμό 7,8 Ρίχτερ και τους πολλαπλούς ισχυρούς μετασεισμούς που έπληξαν την ανατολική Τουρκία και τη Συρία. Και στις δύο χώρες, ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 5.000, ενώ αναμένεται να αυξάνεται όσο περνούν οι ώρες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τις 20.000.

Αιτία, το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στις πληγείσες περιοχές.

Ισχυροί μετασεισμοί

Η μετασεισμική δραστηριότητα είναι συνεχής στην Τουρκία. Σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών καταγράφηκε στην κεντρική Τουρκία, ανακοίνωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), με το εστιακό βάθος του σεισμού να είναι μόλις 2 χιλιόμετρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος.

Χώρες από όλο τον κόσμο έχουν στείλει ομάδες διάσωσης, για να βοηθήσουν στο έργο των Τούρκων και Σύρων συναδέλφων τους, αλλά οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες και παρεμποδίζουν τις προσπάθειές τους, τόσο λόγω του κρύου όσο και λόγω των μετασεισμών, καθώς υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν και άλλα κτίρια.

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, στην επαρχία Χατάι, νοτιοδυτικά από το επίκεντρου του σεισμού, περίπου 1.500 κτίρια καταστράφηκαν και πολλοί άνθρωποι ανέφεραν ότι συγγενείς τους ήταν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια, ενώ ακόμη δεν έχει φτάσει βοήθεια ούτε ομάδες διάσωσης.

Σε περιοχές όπου ήταν σε εξέλιξη το έργο των διασωστών, περιστασιακά μέσα στη νύχτα ξεσούσαν επευφημίες καθώς επιζώντες έβγαιναν από τα ερείπια.

Στην επαρχία Χατάι, χιλιάδες άνθρωποι στεγάστηκαν σε αθλητικά κέντρα ή αίθουσες εκθέσεων, ενώ άλλοι πέρασαν τη νύχτα έξω, στριμωγμένοι σε κουβέρτες γύρω από φωτιές. Ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού ελλιμενίστηκε την Τρίτη στο λιμάνι της Αλεξανδρέτας, όπου κατέρρευσε νοσοκομείο, για να στεγάσει επιζώντες που χρήζουν ιατρικής περίθαλψης.

Στην πόλη Γκαζιαντέπ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, περίπου 33 χιλιόμετρα από το επίκεντρο, οι άνθρωποι κατέλυσαν σε εμπορικά κέντρα, στάδια, τζαμιά και κοινοτικά κέντρα.

Δραματικός απολογισμός

Περισσότεροι από 3.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις 10 τουρκικές επαρχίες που έχουν πληγεί από τον σεισμό, με σχεδόν 16.000 τραυματίες, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Ο αριθμός των νεκρών σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση της Συρίας ανήλθε σε 850 άτομα, με περίπου 1.600 τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, που ελέγχεται από τους αντάρτες, ομάδες που δραστηριοποιούνται εκεί είπαν ότι τουλάχιστον 850 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με πολλές εκατοντάδες τραυματίες.

Ο χρόνος εξαντλείται για να σωθούν εκατοντάδες οικογένειες που εξακολουθούν να είναι παγιδευμένες κάτω από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων μετά τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα, δήλωσε και ο επικεφαλής της συριακής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας Λευκά Κράνη, την οποία διαχειρίζεται η αντιπολίτευση.

Ο Ραΐντ αλ-Σάλεχ δήλωσε πως χρειάζεται επειγόντως βοήθεια από διεθνείς οργανώσεις για τις προσπάθειες της οργάνωσης.