ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

«Σφίγγει ο κλοιός» σε όλες τις πόλεις – κλειδιά της Ουκρανίας

Δύο εβδομάδες συμπληρώνονται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με το βλέμμα όλων να είναι αρχικά στραμμένο στο δράμα των εκατομμυρίων εγκλωβισμένων αμάχων που αναζητούν τρόπο να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου.

Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ένας αδιάκοπος πόλεμος προπαγάνδας των δύο αντιμαχόμενων πλευρών γύρω από το ποιος ευθύνεται για τις διαδοχικές αποτυχημένες προσπάθειες για εκκένωση των πολιορκημένων ουκρανικών πόλεων.

Σε λίγες ώρες μια πέμπτη προσπάθεια για δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων θα τεθεί σε εφαρμογή και ενώ στο καθαρά πολεμικό πεδίο η ρώσικη προέλαση, παρά τη σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών, δεν μπορεί να ανακοπεί προκαλώντας τετελεσμένα που θα μπορούσαν να καθορίσουν τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων.

Χαραμάδα για συμβιβασμό με τη Ρωσία αφήνει ο Ζελένσκι

Μόνο τυχαίες δεν πρέπει να θεωρούνται οι δηλώσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τις τελευταίες ώρες που ίσως να προμηνύουν μιας μορφής συμβιβασμού που θα επιχειρηθεί από την ουκρανική πλευρά.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο ABC, έδειξε να εγκαταλείπει κάθε σκέψη για ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ επιρρίπτοντας ευθύνες στη Συμμαχία που «φοβάται την αντιπαράθεση με τη Ρωσία». Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι άφησε σαφείς αιχμές για τις δυνάμεις της Δύσης, που αρνούνται να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία και σχετικά με το αίτημα της Ρωσίας για αναγνώριση της Κριμαίας και την ανεξαρτησία των Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, έδειξε πρόθυμος να τα συζητήσει.

Σε μια προσπάθεια να αναπτερώσει το ηθικό των συμπατριωτών του αλλά και να ασκήσει έξτρα πίεση στη Δύση, μιλώντας στους βρετανούς βουλευτές, είπε: «Θα πολεμήσουμε μέχρις εσχάτων σε θάλασσα και αέρα, θα συνεχίσουμε να πολεμούμε για το έδαφός μας, όποιο κι αν είναι το κόστος» ζητώντας παράλληλα από τη Βρετανία να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τη χώρα του.

Υπό πολιορκία το Κίεβο

Με βάση τις αναφορές ότι η Ρωσία αποκόπτει τον ανεφοδιασμό της πρωτεύουσας της Ουκρανίας με είδη πρώτης ανάγκης, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί πολύ γρήγορα, εκτιμά ο υποστράτηγος Σκοτ Μπέριερ, διευθυντής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Μιλώντας στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Μπέριερ διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει για πόσες ημέρες αρκούν τα εφόδια που διαθέτει ο πληθυσμός. «Αλλά, με τη διακοπή του εφοδιασμού, η κατάσταση θα γίνει απελπιστική σε δέκα ημέρες με δύο εβδομάδες», πρόσθεσε φανερώνοντας πως ο χρόνος κυλά εις βάρος του ουκρανικού λαού.

Στο μεταξύ, ανάλυση του αμερικανικού thinktank «Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου» δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται για μια επίθεση στο Κίεβο τις επόμενες ώρες ή ημέρες.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα ανατολικά, βορειοδυτικά και δυτικά προάστια της πρωτεύουσας με την επίθεση να αναμένεται τις επόμενες 24-96 ώρες.
Οι Ρώσοι συγκεντρώνουν εφόδια και ενισχύσεις και προετοιμάζουν για επιθέσεις του πυροβολικού και της αεροπορίας προκειμένου να αποδυναμώσουν την άμυνα των Ουκρανών», αναφέρει η ανάλυση του «Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου».

Σφοδρές μάχες εξελίχθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας σε Νικολάγεφ, Χάρκοβο, Μαριούπολη και περιμετρικά του Κιέβου ενώ οι σειρήνες του πολέμου ήχησαν και στην Οδησσό

Το πολωνικά MIG-29

Με την έκβαση του πολέμου να μοιάζει προδιαγεγραμμένη την έκπληξη των Αμερικανών προκάλεσε η προθυμία των Πολωνών να παραχωρήσουν όλα τα μαχητικά τους αεροσκάφη MIG-29 «στη διάθεση της αμερικανικής κυβέρνησης».

Ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η Πολωνία δεν διαβουλεύτηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν ανακοινώσει την απόφασή της, αδειάζοντας με αυτό τον τρόπο την πρωτοβουλία της Βαρσοβίας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας «μετά από διαβουλεύσεις οι αρχές είναι έτοιμες να στείλουν -άμεσα και χωρίς χρέωση- όλα τα αεροσκάφη MIG-29 στη αμερικανική αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία».

Την ίδια ώρα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι η επιβολή ακόμη και μιας μικρής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τους λεγόμενους «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» θα μπορούσε να κλιμακώσει τη σύγκρουση οδηγώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πόλεμο με τη Ρωσία.