Συλλήψεις επιχειρηματιών από το ΣΔΟΕ στα Χανιά

Σε έξι συλλήψεις επιχειρηματιών είχε προχωρήσει έως χθες το μεσημέρι το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) στα Χανιά, καθώς, σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, οφείλουν στο δημόσιο ποσόν το οποίο συνολικά ξεπερνά τα έξι εκατομμύρια ευρώ.

Από τους έξι, οι τρεις συνελήφθησαν προχθές και οι δύο χθες το πρωί και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Χανίων ο οποίος και στους πέντε όρισε τακτική δικάσιμο στις 9 Μαρτίου.

Ο έκτος συνελήφθη πιο αργά χθες, κρατήθηκε τη νύχτα στην Αστυνομία και αναμένεται, σήμερα το πρωί, να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Χανίων.

Άλλος όφειλε κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ, άλλος εκατοντάδες χιλιάδες και άλλος εκατομμύρια.

Η λίστα του κλιμακίου του ΣΔΟΕ δεν εξαντλήθηκε, όμως, στις έξι αυτές συλλήψεις στα Χανιά. Περιλαμβάνει και άλλα ονόματα επιχειρηματιών, οι οποίοι αναζητούνται από τους υπαλλήλους του Σώματος.

Η εντολή για τις συλλήψεις αυτές δόθηκε στο ΣΔΟΕ από τον οικονομικό εισαγγελέα.

Μιλώντας χθες το απόγευμα στα Χανιώτικα νέα ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ Κρήτης, Στέλιος Λαντζουράκης, σημείωσε ότι το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ είχε «εντολές από τον οικονομικό εισαγγελέα για συλλήψεις περισσότερων από δέκα ατόμων και επιχειρηματιών στην περιοχή Χανίων οι οποίοι έχουν χρέη στο Δημόσιο. Μέχρι τώρα συλλάβαμε έξι με χρέη συνολικά άνω των έξι εκατομμυρίων ευρώ. Όλοι οι συλληφθέντες είναι επιχειρηματίες στον χώρο του εμπορίου, των τεχνικών κατασκευών κ.ά.».

Το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ που έφτασε στα Χανιά αποτελείται από 12 άτομα. Δεν χρειάστηκε η συνδρομή της Αστυνομίας για να γίνουν οι συλλήψεις καθώς οι επιχειρηματίες ανταποκρίθηκαν στην ανακοίνωση του κλιμακίου ότι έχει εντολή να τους συλλάβει.

Ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ Κρήτης πρόσθεσε ότι το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ παραμένει στα Χανιά καθώς η λίστα περιλαμβάνει και άλλα ονόματα και συνέστησε σε όσους οφείλουν να παρουσιαστούν αυθορμήτως, καθώς «το αυτόφωρο είναι διαρκείας.

Ανάλογα με το ποσόν που οφείλουν, αν είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα είναι για 20 μήνες, αν είναι κακουργηματικού ισχύει για πέντε χρόνια. Δηλαδή οποιαδήποτε στιγμή έρθει το ΣΔΟΕ και τους βρει θα τους πιάσει και θα τους πάει στον εισαγγελέα. Δεν βλέπω το λόγο να κρύβονται».

Ο κ. Λαντζουράκης ανέφερε ακόμα ότι οι συλληφθέντες λένε ότι δεν έχουν χρήματα. Ωστόσο, οι οφειλές τους στο δημόσιο αφορούν τη μη απόδοση ΦΠΑ.

«Είναι -τονίζει ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ- φόρος που έχουν παρακρατήσει και δεν έχουν αποδώσει. Δηλαδή, στην ουσία ζούσαν και δούλευαν με λεφτά του κράτους. Χρησιμοποιούσαν τον ΦΠΑ που παρακρατούσαν για να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους. Δεν έπρεπε να συνεχιστεί αυτό. Πώς πληρώνουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ και τα δάνεια σε τράπεζες; Γιατί δεν πληρώνουν και τους φόρους; Διότι αν πληρώνανε αυτοί τους φόρους τους και όχι μόνο οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, που είναι οι εύκολοι στόχοι, δεν θα μας είχαν στριμώξει τόσο.

Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν έχουν άλλη φορολογική ικανότητα, αλλά θα πρέπει να πληρώσουν και αυτοί που δεν πλήρωσαν ποτέ. Δεν σας κρύβω ότι κάποιοι από αυτούς τους επιχειρηματίες που πιάσαμε έχουν και πολυτελείς βίλες τις οποίες ενοικιάζουνε και πολυτελή αυτοκίνητα».

πηγή