“Σημείο” ονομάζεται ο νέος χώρος πολιτισμού που δημιουργήθηκε στο Ρέθυμνο, από τον σκηνοθέτη Γιάννη Μπλέτα, με σκοπό να προάγει τον πολιτισμό. Οι δράσεις υλοποιούνται από την εταιρεία παραγωγής του ίδιου με τίτλο, “Βle productions”. Ο πολυχώρος “Σημείο” στεγάζεται σε ένα χώρο 115 m² στη διεύθυνση Πατριάρχου Αθηναγόρα 17, με σκοπό να φιλοξενήσει παραστάσεις, παρουσιάσεις, ομιλίες, μαθήματα και σεμινάρια.
Υποκριτική στο θεάτρου & στον κινηματογράφο. Τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει ενώ οι εγγραφές συνεχίζονται για νέα τμήματα.
Διδάσκων: Γιάννης Μπλέτας.
Σύντομο βιογραφικό:
Ο Γιάννης Μπλέτας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κοζάνη. Είναι απόφοιτος Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, καθώς και της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν. Παράλληλα με τις σπουδές του, την υποκριτική και τη συγγραφή θεατρικών έργων, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κινηματογράφου στο London Film School. Το 2016 προβλήθηκε online η πρώτη του ταινία μικρού μήκους, με τίτλο ‘Η Ομπρέλα’. Την επόμενη χρονιά, ακολούθησαν τα φιλμ ‘Το Ταξίδι’ καθώς και ‘Τα Γεμιστά’, η ταινία που έχει ήδη τιμηθεί με 9 βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό: μεταξύ άλλων, Βραβείο “Νέοι σκηνοθέτες’’ (Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθηνών, 2018), Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Σεναρίου (Melbourne City Independent Film Festival 2018), κ.ά. Το 2018, ολοκλήρωσε άλλες δύο ταινίες μικρού μήκους, το ‘Armatoloi’και το ‘Τάμα’, ενώ το Νοέμβρη τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ με τίτλο “Το Ρέθυμνο του τρόμου- ιστορική πραγματικότητα και μύθοι.”
Δημιουργική γραφή
Διδάσκουσα: Ειρήνη Γαρβιλάκη
Σύντομο βιογραφικό:
H Ειρήνη Γαβριλάκη είναι συγγραφέας και Δρ αρχαιολογίας, Προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου. Έχει πολυετή -από το 1987- εμπειρία στη μουσειακή αγωγή, έχοντας σχεδιάσει και προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, ενήλικες και ειδικές ομάδες κοινού (ΑμεΑ, μετανάστες, Ρομά, φυλακισμένους). Έχει μοιραστεί την εμπειρία μου αυτή με εκπαιδευτικούς και φοιτητές της Σχολής Επιστημών Αγωγής, διδάσκοντας και εισηγούμενη σε σεμινάρια.
Στο πρόγραμμα δημιουργικής γραφής θα αξιοποιηθεί η εμπειρία αυτή, προκειμένου να βοηθήσει αφενός την ενδελεχή προσέγγιση των κειμένων και αφετέρου τη δημιουργική αυτοέκφραση, μέσα από τη γνωριμία διαφόρων λογοτεχνικών ειδών και τεχνικών.
Έναρξη μαθημάτων: Πέμπτη 21 Μαρτίου.
Θεατρική αγωγή για παιδιά & εφήβους.
Διδάσκουσα: Φλώρα Ασουμανάκη.
Σύντομο βιογραφικό:
Η Φλώρα Ασουμανάκη σπούδασε Ελληνική Φιλολογία με κατεύθυνση στη μεσαιωνική και νέα Ελληνική λογοτεχνία στη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με το φοιτητικό θέατρο (θεατρική ομάδα φυσικού 2006-2011). Yπήρξε ιδρυτικό μέλος στην επανασύσταση της θεατρικής ομάδας νομικής ‘Κουίντα’ (2011-12). Παράλληλα ολοκλήρωσε σπουδές υποκριτικής στο εργαστήρι ‘Αβέρτο θέατρο’. Το 2016 ξεκινά τη φοίτηση στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο με θέμα “δραματική τέχνη στην εκπαίδευση και παραστατικές τέχνες στη δια βίου μάθηση”. Από το 2018 εργάζεται ως θεατροπαιδαγωγός στο πρόγραμμα “εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο Δράμα” στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ είναι μέλος του πανελλήνιου δικτύου για το θέατρο στηεκπαίδευση και πιστοποιημένη εμψχώτρια θεάτρου από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Θεατρική αγωγή για παιδιά:
Τεχνικές θεάτρου: εκπαιδευτικό Δράμα, συμβολικό παιχνίδι, αυτοσχέδιο θέατρο.
Στόχος:
•να αναπτύξουμε τη δημιουργική φαντασία του παιδιού και να αγκαλιάσουμε τη μοναδικότητα του
• να αναγνωρίσει το παιδί τα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα του και να τα αξιοποιήσει εποικοδομητικά μέσα στην ομάδα.
• Να αναπτύξουν δεξιότητες συνεργασίας και αποτελεσματικης επικοινωνίας με τους άλλους.
• να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση και την αναγνώριση και έκφραση των συναισθημάτων με δημιουργικό τρόπο.
Έναρξη μαθημάτων: Τετάρτη 27 Μαρτίου.
Θεατρική αγωγή για εφήβους:
“Εάν φαντάζομαι, βλέπω”, Φερνάντο Πεσόα.
Τεχνικές θεάτρου που χρησιμοποιούνται: εκπαιδευτικό Δράμα, θέατρο της επινόησης, θέατρο του καταπιεσμένου.
Στόχος:
• να δωθούν κίνητρα ενεργοποίησης και απελευθέρωσης της φαντασίας
• να οδηγηθούμε στην ανακάλυψη, ανάδειξη και κατανόηση δεξιοτήτων που κάθε άνθρωπος διαθέτει.
• να ενισχύσουμε πολλαπλά τη δημιουργική έκφραση και επικοινωνία, τον κριτικό στοχασμό, την κοινωνική ευαισθησία και ανάληψη συλλογικής ευθύνης.
• να οξύνουμε το ενδιαφέρον για την τέχνη
• να βελτιώσουμε την αυτοαντίληψη, αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.
Έναρξη μαθημάτων: Τετάρτη 27 Μαρτίου.
Ελάτε να γνωριστούμε την Δευτέρα 18 Μαρτίου με αφορμή τα εγκαίνια του χώρου μας, με παρουσία εκλεκτών ανθρώπων του νομού.
Για πληροφορίες, λεπτομέρειες, εγγραφές 6983320439
Σελίδα Facebook: Σημείο / By Ble Productions