ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συνάντηση για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ονιθέ Γουλεδιανών

Ονιθέ Γουλεδιανών

Μετά την επιτυχία που είχε η περσινή συνάντηση του περιοδικού μας, Αρχαιολογία και Τέχνες με τους φορείς και την τοπική κοινωνία των Γουλεδιανών, συναποφασίσαμε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Γουλεδιανών «Η Ονυθέ», να την επαναλάβουμε φέτος, προκειμένου να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα που είχε και να θέσουμε νέους στόχους για το μέλλον.

Η συνάντηση θα γίνει την Παρασκευή 21 Απριλίου 2017, ανήμερα της γιορτής της Ζωοδόχου Πηγής, στον προαύλιο χώρο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Γουλεδιανών, μετά την τέλεση της λειτουργίας στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στην Κερά Ονιθές και θα έχει τη μορφή ανοιχτής συζήτησης.

Θα συμμετάσχουν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή, ο Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης κ. Ευάγγελος Αλεφαντινός και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Εμμανουήλ Τσακαλάκης.

Αυτή τη φορά θα συμμετέχουν στη συζήτηση, άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, τα οποία μοιράζονται την επιθυμία να συνεισφέρουν στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ονιθές αλλά και στην ανάπτυξη των Γουλεδιανών και της ευρύτερης περιοχής. Οι παρευρισκόμενοι θα είναι οι αρχαιολόγοι κ. Κυριάκος Ψαρουδάκης, κ. Ίρις Τζαχίλη και κ. Λίλιαν Καραλή, η γλύπτρια κ. Ασπασία Παπαδοπεράκη, η γεωπόνος κ. Κατερίνα Ροβύθη, ο ειδικός στα μονοπάτια κ. Φοίβος Τσαραβόπουλος και ο χαρτογράφος Σπύρος Σταρίδας.

Σας καλούμε να παρευρεθείτε στη συζήτηση αυτή, καθώς το πιο σημαντικό στοιχείο αυτής της συνάντησης είναι η φωνή όσων διαμένουν στα Γουλεδιανά και στην ευρύτερη περιοχή και ενδιαφέρονται για την ευημερία του τόπου. Μέσα από την κατάθεση των ιδεών κάθε ενδιαφερόμενου και τον εποικοδομητικό διάλογο, θα οδηγηθούμε σε αποφάσεις που θα είναι ωφέλιμες για τον τόπο.

«Αξίζει να υπογραμμιστούν η σπουδαία ιστορική και αρχαιολογική σημασία του χώρου, τα ιδιαίτερα φυσιογνωμικά του χαρακτηριστικά και οι αναπτυξιακές του προοπτικές».
Κυριάκος Ψαρουδάκης, Δρ αρχαιολόγος

«Χρειάζεται μία λεπτομερής διαχρονική καταγραφή σε G.I.S. (Geographic Information System – Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών) των μνημείων του Ονιθέ σε συνδυασμό με μία αρχαιολογική επιφανειακή έρευνα και σε συνεργασία με την Εφορεία Ρεθύμνου».
Ίρις Τζαχίλη, υπεύθυνη των ερευνών του Πανεπιστημίου Κρήτης για το ιερό Κορυφής του Βρύσινα

«Η επιστημονική έρευνα προς το παρόν θα μπορούσε να στραφεί στον εντοπισμό των διόδων επαφής με τον θαλάσσιο κόσμο, την επαφή με το “εξωτερικό”, όπως αυτό ανα-νοηματοδοτείται ανά χρονική περίοδο και τις σχέσεις των κατοίκων με τα ζώα, τα φυτά και τα παράλια των γειτονικών ακτών».
Λίλιαν Καραλή, Καθηγήτρια Προϊστορικής και Περιβαλλοντικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

«Σκοπός της έρευνας είναι αφενός η διάσωση των γηγενών ποικιλιών οσπρίων, σιτηρών και κηπευτικών που καλλιεργούνται στην περιοχή κατά παράδοση και αφετέρου η προοπτική επανένταξής τους σε προγράμματα καλλιέργειας διαχειριζόμενα από ντόπιους αγρότες. Απώτερος σκοπός είναι η ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής στη συγκεκριμένη περιοχή, θεμελιωμένη πάνω στις αρχές της αγροοικολογίας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της διατήρησης των τοπικών παραδόσεων».
Κατερίνα Ροβύθη, Γεωπόνος

«Στόχος είναι η καταγραφή και η διάσωση των παραδοσιακών τεχνικών δόμησης, καθώς επίσης και η σύνταξη τεύχους οδηγιών για επεμβάσεις σε παραδοσιακά κτίσματα».
Κλαίρη Παλυβού, Δρ Αρχιτέκτων, Ομότιμη Καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

«Θα συμμετάσχουμε στην αναζήτηση των παλαιών μονοπατιών της περιοχής της Ονιθές, και θα διατυπώσουμε τις προτάσεις μας για τη σύνδεση των πολιτιστικών μνημείων μέσω πεζοπορικών διαδρομών».
Φοίβος Τσαραβόπουλος, ιδρυτής της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Paths of Greece»

«Προτείνουμε τη χρήση καινοτομικών τεχνολογιών WebGIS για τη διαδραστική παρουσίαση και εικονική περιήγηση εντός αρχαιολογικών χώρων, μέσω φιλικών προς το χρήστη εφαρμογών, όπως με το παράδειγμα της Αρχαίας Θήρας».
Σπύρος Σταρίδας, ιδρυτής της εταιρείας «STARIDAS GEOGRAPHY»