Συνεχίζονται οι δράσεις του προγράμματος “Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά”, το οποίο υλοποιείται στην Περιφέρεια Κρήτης από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης με στόχο την κοινωνικοποίηση, την υποστήριξη, τον εντοπισμό και τελικά την ένταξη τους στην μαθητική κοινωνία των παιδιών Ρομά αλλά και των γονιών τους, στους Νομούς Ηρακλείου, Χανίων και Ρεθύμνου.
Κατά την τρέχουσα περίοδο υλοποιούνται σειρά από σημαντικές δραστηριότητες, με τις οποίες γίνεται ουσιαστική παρέμβαση στις κοινωνίες των Ρομά.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΕΙΣ
Στον τομέα των επιμορφώσεων έχουν πραγματοποιηθεί έξι γενικές επιμορφώσεις, από 30 ώρες η κάθε μια και τις έχουν παρακολουθήσει περίπου 200 επιμορφούμενοι. Έγιναν ακόμα δέκα εισαγωγικές επιμορφώσεις από περίπου 180 ώρες και τις έχουν παρακολουθήσει περίπου 400 επιμορφούμενοι. Επίσης δέκα τακτικές, περίπου 80 ώρες και τις έχουν παρακολουθήσει περίπου 600 επιμορφούμενοι. Από τον Φεβρουάριο του 2013 γίνονται επίσης ενδοσχολικές επιμορφώσεις που περιλαμβάνουν έξι ώρες εβδομαδιαίως, έχουν δηλαδή πραγματοποιηθεί, περίπου 480 ώρες.
ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ
Το πρόγραμμα των σχολών γονέων έχει υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε σε χώρο του Σχολείου όπου φοιτούν μαθητές Ρομά. Απευθυνόταν σε γονείς Ρομά και μη Ρομά. Πραγματοποιήθηκε σε Ηράκλειο και Χανιά.
Η δεύτερη φάση έγινε στους καταυλισμούς της Ν. Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο και στον Νεροκούρου στα Χανιά. Απευθύνεται αποκλειστικά σε γονείς Ρομά. Στην τρέχουσα περίοδο σχεδιάζεται η Τρίτη φάση.
ΣΧΟΛΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
Πραγματοποιούνται δύο φορές της εβδομάδα από δύο ώρες. Οι μαθητές είναι ηλικίας 14+ και είναι αρχάριοι στην γραφή και στην ανάγνωση. Τα μαθήματα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο. Στόχος είναι κάποιοι να προσπαθήσουν να πάρουν απολυτήριο Δημοτικού, μέσα από την σχετική διαδικασία που υπάρχει.
ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
Σε επιλεγμένα σχολεία, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός μαθητών Ρομά, και στους τρεις Νομούς, γίνονται φροντιστηριακά μαθήματα, από εκπαιδευτικούς του Προγράμματος. Τα μαθήματα γίνονται από 3 έως 6 ώρες εβδομαδιαίως σε κάθε σχολείο.
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Λόγω της διγλωσσίας, οι μαθητές Ρομά στην Περιφέρεια Κρήτης, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα άρθρωσης και λόγου. Κρίθηκε απαραίτητη η συμβολή Λογοθεραπευτή ώστε να μπορέσουν τα ενταχθούν οι μαθητές στο σχολικό περιβάλλον. Οι λογοθεραπείες γίνονται και στους τρεις Νομούς.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
Έχει ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής νέου διδακτικού υλικό που αφορά μαθητές της προσχολικής ηλικίας και Πρώτης Σχολικής ηλικίας. Επίσης έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιείται στα φροντιστηριακά τμήματα το διδακτικό υλικό «Το Τσίρκο». Απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού, και σκοπό και στόχο έχει ο μαθητής Ρομά, να μπορέσει να διαβάσει το κείμενο, να εμπεδώσει το νόημα και τέλος να ανταπεξέλθει στις σχετικές δραστηριότητες – ασκήσεις που υπάρχουν.
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ
Έχει δημιουργηθεί κινηματογραφική λέσχη και απευθύνεται σε μαθητές Ρομά και μη Ρομά και καθώς και σε γονείς Ρομά. Οι προβολές γίνονται κάθε 15νθημερο. Η ταινία που έχει επιλεγεί για τις σχολικές προβολές, σε πρώτη φάση είναι «Αζούρ και Ασμάρ». Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση και δραστηριότητες σχετικά με την θεματολογία της ταινίας, Η λέσχη για γονείς Ρομά – κυρίως μητέρες- , στην πρώτη προβολή, πρόβαλε την ταινία «Νύμφες». Οι προβολές γίνονται στον χώρο του ΙΑΚ Ν. Αλικαρνασσού και είναι μηνιαίες.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
Έχει ξεκινήσει νέα δράση, αυτή της ηλεκτρονικής εφημερίδας, στα πλαίσια της δικτύωσης των σχολείων. Στον νέο ιστοτοπο θα αναρτηθούν δράσεις και δραστηριότητες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και πραγματοποιούνται στα σχολεία της περιφέρειας μας καθώς και πολύ ψηφιακό υλικό.
ΤΑΞΙΔΕΥΩ ΜΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΚΟ και ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ
Η δράση αυτή πραγματοποιείται στα Νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά. Σκοπό και στόχο έχει την γνωριμία με τον Μινωικό Πολιτισμό, την επαφή των μαθητών με τα Μουσεία και τα εκθέματα, αλλά και τις ομοιότητες και διαφορές της ζωής των Ρομά σήμερα, με την ζωή των Μινωιτών τότε. Τέλος προετοιμάζεται υλικό για δραστηριότητες σχετικές και με τις δράσεις αυτές.
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ
Η δράση αυτή, πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά και γίνεται και αυτή στα πλαίσια της δικτύωσης. Περιλαμβάνει ένα κουτί – βαλίτσα με διάφορα αντικείμενα, τα οποία δίνουν το έναυσμα στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές, να δημιουργήσουν το δικό τους παραμύθι και τις δικές τους κατασκευές, ώστε να συνεχίσει η βαλίτσα το ταξίδι της, με περισσότερες εμπειρίες – πληροφορίες για τους Ρομά.
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ
Η δράση αυτή γίνεται στον καταυλισμό του Ρεθύμνου, όπου γίνεται συλλογή – αναπαραγωγή ανέκδοτων παραδοσιακών τραγουδιών. Γίνεται επιτόπου ηχογράφηση και αναπαραγωγή ήχων και στίχων, από μεγαλύτερους σε ηλικία Ρομά.
ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΤΕΥΧΟΣ
Τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να εκδοθεί το θεματικό τεύχος του τμήματος ΠΤΔΕ Κρήτης, το οποίο είναι αφιερωμένο στους Ρομά. Θα γίνει σχετική αποστολή μόλις παραληφθεί.
ΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Έχουν διανεμηθεί και εκπονηθεί πτυχιακές εργασίες από φοιτητές του ΠΤΔΕ Κρήτης, με αφορμή την μελέτη των Ρομά.
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
Στην Περιφέρεια Κρήτης έχει αναπτυχθεί έντονα ο Εθελοντισμός. Έχουν γίνει εθελοντικές δράσεις από Παιδιάτρους, το Πανεπιστήμιο των Ορέων, τους Γιατρούς του Κόσμου, πρόκειται να γίνει οδοντιατρική εξέταση και οδοντιατρικές παρεμβάσεις σε μαθητές Ρομά, μέσω του Ερυθρού Σταυρού. Επίσης έχουν γίνει χορηγίες σε βιβλία, γυαλιά και catering.