Το 19ο Πανελλήνιο Μεταπτυχιακό Εντατικό Σεμινάριο-Συνέδριο για Υποψήφιους Διδάκτορες, με θέμα “Ζητήματα Μεθοδολογίας της Έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες” διοργανώνει από την Πέμπτη 25 έως και την την Κυριακή 28 Οκτωβρίου το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα λειτουργήσουν θεματικές ομάδες εργασίας, εντός των οποίων πανεπιστημιακοί, ερευνητές και υποψήφιοι διδάκτορες θα αναπτύξουν την προβληματική της έρευνάς τους γύρω από τα γνωστικά αντικείμενα:
α) Κοινωνική οικονομία και δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης σε περιόδους κρίσης,
β) Ποιοτικές και ποσοτικές προσεγγίσεις στην κοινωνική εμπειρική έρευνα: μεθοδολογικά ζητήματα και ερευνητικές πρακτικές,
γ) Διαμαρτυρία, συλλογική δράση και κοινωνικά κινήματα στην Ελλάδα από το μεσοπόλεμο έως τις πρώτες μεταπολιτευτικές δεκαετίες, και
δ) Κοινωνική Θεωρία.
Τρεις σημαντικές εκδηλώσεις, ανοικτές στο ευρύτερο κοινό του Πανεπιστημίου και της πόλης.
Κατά την έναρξη του συνεδρίου, ο Jean Christophe Marcel, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris III), θα εισηγηθεί γύρω από το θέμα: «Η γαλλική κοινωνιολογική σχολή E. Durkheim και M. Mauss» (Πέμπτη 25/10, ώρα 19:00, αίθουσα Β1-26, Πανεπιστημιούπολη Γάλλου).
Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου, ώρα 18:30, αίθουσα Δ1-Α διοργανώνεται στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Διαμαρτυρία, συλλογική δράση και κοινωνικά κινήματα» και ομιλητές τους Μηνά Σαματά, Μαρία Κούση, Κώστα Κανελλόπουλο και Σεραφείμ Σεφεριάδη.
Ειδικότερου ενδιαφέροντος για τους κατοίκους της πόλης του Ρεθύμνου είναι η εκδήλωση που φιλοξενείται στο Σπίτι του Πολιτισμού (πλατεία Μικρασιατών), το Σάββατο 27 Οκτωβρίου, ώρα έναρξης 10 π.μ., με θέμα: «Κοινωνική οικονομία και δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης σε περιόδους κρίσης», με εισηγητές τους Σκεύο Παπαϊωάννου, τον Γιάννη Ζαϊμάκη και συντονιστή τον Κώστα Γκούνη.
Σε αυτήν την ανοικτή συζήτηση έχουν προσκληθεί να παρουσιάσουν τη δράση τους ομάδες και δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης από όλη την Κρήτη: Τοπικό Δίκτυο Ανταλλαγών Λασιθίου «Καερέτι», Αλληλέγγυο Ανταλλακτικό Δίκτυο Ρεθύμνου Ροδιά, Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων, Δίκτυο Ανταλλαγών και Αντιπραγματισμού Ηρακλείου, Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου, Ιδαία Γη: Γυναικείος Συνεταιρισμός Γέργερης, Κολλεκτίβα Λάδι στα Γρανάζια της Κοινότητας και Κομμούνα της Ρόκα.
Όπως γράφουν οι διοργανωτές της ημερίδας για την Κοινωνική Οικονομία και τα Δίκτυα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, «σε μια περίοδο ριζικών αλλαγών που συνοδεύονται από καταστάσεις φτώχειας, ανεργίας, και αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων, κοινωνική ανασφάλεια και βίαιη αναπροσαρμογή των σχεδίων ζωής των πολιτών παρατηρείται ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας για τη διαμόρφωση εναλλακτικών μοντέλων κοινωνικής – αλληλέγγυας οικονομίας και κοινωνικών δικτύων παραγωγής, ανταλλαγής και κατανάλωσης από τα κάτω. Βασικό μέλημα της ημερίδας είναι να αντιπαραθέσει θεωρητικούς και εμπειρικούς προβληματισμούς που αφορούν στις διαδικασίες συγκρότησης και ανάπτυξης αυτών των εναλλακτικών δικτύων, τις ιδεολογικές, πολιτικές και ανθρωπολογικές τους διαστάσεις και την αποτίμηση των προκλήσεων αλλά και των περιορισμών τους. Άμεσος σκοπός είναι η πρόκληση διαλόγου γύρω από την κοινωνική οικονομία ανάμεσα σε πανεπιστημιακούς και την τοπική κοινωνία. Απώτερος δε στόχος είναι η σύνθεση εμπειρικών και θεωρητικών προσεγγίσεων που συνδέονται με κοινωνικές πρακτικές και προτάσεις που αφορούν εναλλακτικά μοντέλα κοινωνικής συμβίωσης και οργάνωσης ως απάντηση στην κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων προτύπων στην ύστερη νεωτερικότητα».
Στο συνέδριο, πέραν των εισηγητών/τριών στα θεματικά στρογγυλά τραπέζια και των υποψηφίων διδακτόρων, συμμετέχουν ερευνητές και πανεπιστημιακοί από όλη την Ελλάδα, με ιδιαίτερη προσφορά στην έρευνα, τη μεθοδολογία και τη θεωρία των κοινωνικών επιστημών: Μύρων Αχείμαστος, Αιμιλία Βουλβούλη, Θάνος Γκαραγκούνης, Αντώνης Δρακωνάκης, Κάρολος Καβουλάκος, Κωνσταντίνος Καβουλάκος, Στεφανία Καλογεράκη, Αλίκη Λαβράνου, Άγγελος Μουζακίτης, Ρίκυ Βαν Μπουσχότεν, Φανούρης Οικονομάκης, Απόστολος Πανταζής, Μάριος Πουρκός, Κατερίνα Ροζάκου, Βασίλης Ρωμανός, Νίκος Σερντεδάκις, Γιώργος Τσιώλης, Ελένη Φουρναράκη.