Ανοικτή συζήτηση για τις εξελίξεις και τα προβλήματα στο χώρο του τουρισμού και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26/10 στην Αγία Γαλήνη του Δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, με τη συμμετοχή του βουλευτή Ηρακλείου και υπεύθυνου για θέματα Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη και του βουλευτή Ρεθύμνου Ανδρέα Ξανθού.
Στη συζήτηση πήραν μέρος ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αγίας Γαλήνης, εκπρόσωποι του Συλλόγου Ξενοδόχων Αγίας Γαλήνης, του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ρεθύμνου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Γαλήνης, καθώς και αρκετοί επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα.
Ο Ανδρέας Ξανθός επεσήμανε ότι για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, καθώς και το αυξημένο κοινωνικό μέρισμα από τον παραγόμενο πλούτο, χρειάζεται άλλη φιλοσοφία για το τουριστικό μέλλον της χώρας. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στις τουριστικές επενδύσεις μικρής κλίμακας, στις αγροτοτουριστικές επιχειρήσεις, στην ανάπτυξη συνεταιριστικών σχημάτων στα πλαίσια της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων σε εποχικά επαγγέλματα, στην υψηλή εκπαίδευση και κατάρτιση και στη διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, στη στήριξη των τοπικών αγροτικών προϊόντων ποιότητας. Τα παραπάνω πρέπει να συνοδεύονται με την προστασία και ανάδειξη των μοναδικών φυσικών, γεωμορφολογικών και πολιτισμικών πλεονεκτημάτων της χώρας και την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, μέσω της αναγνώρισης των διακοπών ως κοινωνικού αγαθού μεγάλης αξίας και της αναδιοργάνωσης και επέκτασης των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού.
Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης τόνισε πως η λιτότητα στην Ευρώπη και τα μνημόνια στην Ελλάδα βλάπτουν σοβαρά τον τουρισμό, αφού το εφαρμοζόμενο σκληρό νεοφιλεύθερο δόγμα περικοπών έχει τσακίσει την αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων και μικρομεσαίων. Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος για θέματα Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις προγραμματικές επεξεργασίες του κόμματος στα πλαίσια μιας εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό, βασισμένη σε πολιτικές βιώσιμης και κοινωνικά ανταποδοτικής ανάπτυξης, στην ανάλυση της φέρουσας ικανότητας κάθε τουριστικής περιοχής, στην τόνωση της πραγματικής και νόμιμης απασχόλησης στον τουρισμό, στην αναθεώρηση του υπάρχοντος πλαισίου μεταφορών (έλλειψη εθνικού αερομεταφορέα, κερδοσκοπικά παιχνίδια αεροπορικών εταιριών, ξεπούλημα αεροδρομίων, λιμένων και μαρινών, επανασχεδιασμός των οδικών και θαλάσσιων μεταφορών) και στην ισότιμη συμμετοχή όλων των επιχειρήσεων σε ένα Τουριστικό Επιμελητήριο. Ο Μιχάλης Κριτσωτάκης κάλεσε τους παραγωγικούς φορείς του τουρισμού να συμβάλλουν με τις ιδέες και τις προτάσεις τους στον εμπλουτισμό των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για ένα άλλο μοντέλο οργάνωσης του τουρισμού σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ικανό να προσφέρει θέσεις εργασίας και αξιοπρεπές εισόδημα στη χειμαζόμενη από την κρίση και τη μνημονιακή εξαθλίωση κοινωνία μας. Ξεκαθάρισε όμως, ότι ένα τέτοιο εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό απαιτεί μια οικονομική πολιτική που υπερβαίνει το σημερινό καταστροφικό πλαίσιο του Μνημονίου και της αυταρχικής διακυβέρνησης της χώρας.
Συνολικά, οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άσκησαν δριμεία κριτική στο υφιστάμενο μοντέλο, εξαιτίας του οποίου ο ελληνικός τουρισμός, παρότι καταγράφει εντυπωσιακές αυξητικές τάσεις σε ορισμένα μεγέθη, δεν εγκυμονεί πραγματική προοπτική για τη χώρα και απαξιώνει διαρκώς το ανθρώπινο δυναμικό του: μείωση απασχόλησης, εργασιακές συνθήκες «ζούγκλας», εκμετάλλευση του θεσμού της μαθητείας, κατάρρευση του εσωτερικού τουρισμού, συμπίεση τιμών και αλλεπάλληλα επώδυνα φοροεισπρακτικά μέτρα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λειτουργική διάλυση του ΕΟΤ και υποβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Παράλληλα, ελλείψει σύνδεσης με το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα, ότι κερδίζει η χώρα σε ταξιδιωτικό συνάλλαγμα, το χάνει σε εμπορικό έλλειμμα, αφού ο τουρισμός της εξαρτάται από την εισαγωγή τροφίμων.
Τέλος, η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού έχει παραμείνει στο επίπεδο των εξαγγελιών, παρότι θα μπορούσε να αποτελέσει «ανάσα» στην ασφυκτική πίεση του all inclusive -ενός καθεστώτος που έχει επιβληθεί από τη μόνη και ακλόνητη «συντεχνία» στο χώρο, δηλαδή από μεγάλα ξενοδοχεία και διεθνή τουριστικά πρακτορεία. Κοινό συμπέρασμα όλων ήταν πως ένα τουριστικό μοντέλο επικεντρωμένο σε λίγους προορισμούς, συρρικνωμένο χρονικά μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, χαμηλού κόστους και ποιότητας και μόνιμα προσανατολισμένο προς την θεσμική κατοχύρωση των με αυξημένες αφίξεις όπως φέτος.