Σπ. Παπαβασιλείου – Δ. Μητροπάνος, «Οι αγάπες με προδώσανε» & «Πέρασε το καλοκαίρι»

Μικρή μουσική ιστορία (με έπιασε η φλυαρία πάλι…):

Τελειώνοντας την τρίτη του εξατάξιου Γυμνασίου Τρικάλων το 1964 ο Δημήτρης Μητροπάνος κατεβαίνει στην Αθήνα να μείνει με τον θείο του που αποφυλακίζεται για τα πολιτικά του φρονήματα το ’59 και είναι διευθυντής στην Ενωση Συνεταιρισμών Εργοληπτών Ραφτών Ελλάδος!

Η εταιρεία κάνει μια συγκέντρωση στο “Πλακιώτικο Σαλόνι” που τραγουδούσε ο Μπιθικώτσης και όταν τελείωσε το πρόγραμμα σήκωσαν το Μητροπάνο να τραγουδήσει Μίκη… Τον ακούει ο Γρηγόρης και του πρότεινε να τον πάει στην Κολούμπια (βέβαια πάντα ο Μητροπάνος δήλωνε Καζαντζιδικός). Στην Κολούμπια ο Λαμπρόπουλος τον γνωρίζει με τον Ζαμπέτα για να τον πάρει κοντά του σαν “μαθητευόμενο” στα “Ξημερώματα”.

Το Πάσχα του 1966 τραγουδά σε συναυλία του Μίκη στην Θεσσαλονίκη, στο Παλλάς, με τον Πουλόπουλο και την Φαραντούρη δυο τραγούδια. Το καλοκαίρι ξεκινούν για συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο εχοντας μαζί τους και την Ελένη Ροδά. Η εταιρεία του κλείνει συμβόλαιο για ένα χρόνο. Ηχογραφεί το πρώτο του σαρανταπεντάρι με τα τραγούδια του Χρήστου Πήττα “Στο Πέραμα” και “Ξάπλωσε λίγο στο κρεβάτι” που δεν κυκλοφόρησαν όμως ποτέ, ενώ τα είπε μετά ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης (υπάρχουν στο δίσκο “Πορτραίτα μεγάλων λαϊκών τραγουδιστών-Γρηγόρης Μπιθικώτσης ΕΜΙ GCLP-24”). Έτσι στην μπουάτ “Ταβάνια” που δουλεύει τον προσεγγίζει ο Νίκος Αντύπας της τότε ΕΛΛΑΔΙΣΚ και μετά Πολυγκραμ και του προτείνει συνεργασία…

Το πρώτο τραγούδι που ηχογραφεί είναι η Χαμένη Πασχαλιά του Βασίλη Κουμπή .Δεν προλαβαίνει να κυκλοφορήσει, γίνεται η χούντα των λαλημένων στρατιωτικών-αμερικάνων και το τραγούδι με τους “πολιτικούς” του στίχους απαγορεύεται αμέσως (το τραγούδι υπάρχει στο δίσκο “Τα 14 χασάπικα” της Πολυγκραμ του 1982). Έτσι ουσιαστικά το πρώτο δισκάκι του Μητροπάνου είναι αυτό με τα δυο τραγούδια του Ζαμπέτα το “Μεταξουργείο” και την “Θεσσαλονίκη” και ακολουθεί αυτό με τον “Ξενύχτη” και το “Σπύρο μου Σπυράκι μου”. Για τα επόμενα δυόμιση χρόνια ακολουθεί το Ζαμπέτα με τον Πάνο Τζανετή, τη Μανταλένα και τη Ναυσικά, πρώτα στον “Κυρ-Αντώνη” και μετά στο “Παλατάκι”. Εκεί τσακώνεται ο Τζανετής με τον Ζαμπέτα, είχαν πάρει τα μυαλά του πρώτου λίγο αέρα και μένει ο Μητροπάνος μόνος ερμηνευτής.

Την επόμενη χρονιά ο Μητροπάνος, ο Ζαμπέτας και η ανερχόμενη, σόλο πια, Μαρινέλα στο κέντρο “Η παλιά Αθήνα”. Μαέστρος ο μουσικός Σπύρος Παπαβασιλείου καινούργιος στο κουρμπέτι, έχουν γνωριστεί με τον Μητροπάνο στην ηχογράφηση ενός τραγουδιού του Κατσαρού. Γνωρίζονται,γίνονται φίλοι και κάνουν και τα τραγούδια που μπαίνουν στον πρώτο δίσκο του Δημήτρη Μητροπάνου.

Μουσικές Αναδρομές
Μανώλης Τζιλιβάκης