ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Στα όρια της φτώχειας 3,4 εκατομμύρια Έλληνες

Το έτος 2011 στην Ε.Ε. βρέθηκαν 119,6 εκατομμύρια άνθρωποι ή το 24,2% του συνολικού πληθυσμού στο όριο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, σε σύγκριση με 23,4% το 2010 και 23,5% το 2008. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν σε μία από τις τρεις εξής καταστάσεις: στο όριο της φτώχειας, σε σοβαρή ανέχεια ή σε οικογένεια με πολύ μικρό συντελεστή εργαζόμενων ατόμων.

Σημειώνεται ότι ένας από τους βασικούς στόχους της στρατηγικής Ευρώπη 2020 είναι η μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στην Ε.Ε.

Κατά το εξεταζόμενο έτος, τα περισσότερα άτομα που βρέθηκαν στο όριο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (49%), στη Ρουμανία και στη Λετονία (40%), στη Λιθουανία, στην Ελλάδα (ποσοστό 31%, που αντιστοιχεί σε 3,4 εκατομμύρια), στην Ουγγαρία (31%), ενώ τα λιγότερα στην Τσεχία (15%), στην Ολλανδία και στη Σουηδία (16%), στο Λουξεμβούργο και στην Αυστρία (17%).

Τα στοιχεία εξέδωσε η Eurostat, με βάση τα δεδομένα της έρευνας EU-SILC. Πιο αναλυτικά:

Το 17% του πληθυσμού στην ΕΕ των 27 κινδυνεύει από εισοδηματική ένδεια

Από την ανάλυση των τριών συντελεστών που συμβάλλουν στην φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό, προκύπτει ότι το 17% του πληθυσμού της ΕΕ των 27 κινδυνεύει με εισοδηματική ένδεια, αν αφαιρέσουμε τα κοινωνικά επιδόματα, που σημαίνει ότι το διαθέσιμο εισόδημά του βρίσκεται κάτω από τον εθνικό μέσο όρο του ορίου φτώχειας. Ο υψηλότερος συντελεστής παρατηρήθηκε σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Ισπανία (22%) και Ελλάδα (21%) και ο χαμηλότερος σε Τσεχία (10%), Ολλανδία (11%), Αυστρία, Δανία και Σλοβακία (13%). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συντελεστής ορίου της φτώχειας είναι σχετικό μέγεθος και ότι η κλίμακα των ορίων της φτωχειας παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις από κράτος σε κράτος. Τα όρια διαφοροποιούνται επίσης μέσα στον χρόνο και σε αρκετά κράτη μέλη έχουν πέσει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Το 9% πάσχει από σοβαρές υλικές ελλείψεις

Στην Ε.Ε. το 9% του πληθυσμού πάσχει από σοβαρές υλικές ελλείψεις, που σημαίνει ότι οι συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων είναι πολύ δύσκολες γιατί δεν έχουν τους πόρους να πληρώσουν τους λογαριασμούς, να θερμάνουν το σπίτι τους ή να κάνουν μια εβδομάδα διακοπές. Το ποσοστών αυτών των Ευρωπαίων με σοβαρές ελλείψεις υλικών αγαθών παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία εντός της ΕΕ, κυμαινόμενο από 1% σε Λουξεμβούργο και Σουηδία μέχρι 44% στην Βουλγαρία και 31% στην Λετονία.

Το 10% ζει σε οικογένεια πολύ χαμηλής εντάσεως εργασίας

Οσον αφορά τον παράγοντα του συντελεστή απασχόλησης, το 10% του πληθυσμού ηλικίας 0-59 ετών ζει σε οικογένεια στην οποία οι εργαζόμενοι ενήλικες δούλεψαν λιγότερο από 20% εκ του συνόλου της δυνατότητας εργασίας τους, στο εξεταζόμενο έτος. Στο Βέλγιο εκδηλώθηκε ο υψηλότερος συντελεστής χαμηλής απασχόλησης (14%) και στην Κύπρο ο χαμηλότερος (5%).

Πηγή: Euro2day.gr