Στις Βρυξέλλες συναντώνται για ακόμη μια φορά οι 28 ηγέτες της Ε.Ε. για να συζητήσουν για το προσφυγικό με τη δημιουργία και λειτουργεία της νέας Ευρωπαϊκής Συνοροφυλακής να βρίσκεται στο επίκεντρο. Σε κλοιό πιέσεων ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα έχει νωρίτερα συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.
Οι 28 της Ε.Ε. θα συζητήσουν για την προσφυγική κρίση και την μετατροπή του Frontex σε ευρωπαϊκή δύναμη φύλαξης συνόρων και ακτών, ωστόσο, κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν αναμένονται αποφάσει.
Το σχέδιο Γιούνκερ στηρίζουν με θέρμη Γερμανία και Γαλλία και στη βελγική πρωτεύουσα αναμένεται να ανασκηθούν πιέσεις στις χώρες που εκφράζουν ενστάσεις και αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την πρόταση της Κομισιόν.
Εκτός της Ελλάδας χώρες όπως οι Πολωνία, Σουηδία, Ουγγαρία και Ισπανία έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο να επιχειρεί η νέα δύναμη χωρίς τη συγκατάθεση των κρατών-μελών, ενώ, από την πλευρά της η Ιταλιά δείχνει να ασπάζεται τις προτάσεις Γιούνκερ για τον νέο Frontex.
Τι προτείνει η Αθήνα
Σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση ευρωπαϊκής δύναμης φύλαξης των συνόρων η Αθήνα θεωρεί ότι είναι ευπρόσδεκτη αυτή η βοήθεια στα θαλάσσια σύνορα μας, αλλά υπογραμμίζεται ότι επιχειρήσεις από μια τέτοιου είδους δομή δεν μπορεί να γίνονται χωρίς τη συγκατάθεση κράτους-μέλους. Θέση με την οποία συμφωνούν και άλλες χώρες, όπως καταγράφηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων την Τρίτη, ενώ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπουργοί άλλων χωρών επίσης εξέφρασαν τις ζωηρές επιφυλάξεις τους στο παρασκήνιο της συνεδρίασης.
Επιπλέον, η Αθήνα δεν θέλει να υπάρχει αναφορά σε κοινές επιχειρήσεις με τρίτες χώρες, αλλά συντονισμός επιχειρήσεων με τρίτες χώρες.