ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Στη πρέσα οι μισθοί, στα ύψη οι τιμές

Μπροστά στο ενδεχόμενο απίστευτων εισοδηματικών απωλειών βρίσκονται, πλέον, οι εργαζόμενοι, καθώς όπως προκύπτει από το συνδυασμό των στοιχείων για τη διαμόρφωση του κόστους εργασίας και τη πορεία των τιμών σε είδη ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες πρώτης γραμμής, η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών η οποία έχει πέσει προ πολλού θύμα στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της εσωτερικής υποτίμησης που επιχειρείται μονόπλευρα, κινδυνεύει να συρρικνωθεί εάν περάσουν οι πιέσεις για νέες μειώσεις ακόμα και στους κατώτατους μισθούς!

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Αρχή για τον πληθωρισμό μπορεί να ακούγονται και να φαίνονται θετικά και ανακουφιστικά, ωστόσο για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι οι αριθμοί λένε την αλήθεια αρκεί να τους διαβάσεις όπως πρέπει. Η πρώτη ανάγνωση λέει, λοιπόν, ότι ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο έκλεισε στο 2,4% με αποτέλεσμα συνολικά στο 2011 να διαμορφώνεται στο 3,3%.

Η προσεκτική ανάγνωση δείχνει, όμως, αφενός ότι αυτή η μείωση προήλθε όχι λόγω μείωσης τιμών αλλά μικρότερων αυξήσεων σε δεικτοβαρείς τομείς αφετέρου ότι στα βασικά είδη διατροφής (που έχασαν “βάρος” στη μέτρηση του πληθωρισμού μετά τη τελευταία αναθεώρηση των σχετικών δεικτών) οι αυξήσεις είναι όχι απλώς πολλαπλάσιες του Γενικού Δείκτη αλλά πραγματικά εκρηκτικές!

Και για του λόγου το αληθές, αρκεί να σταθεί κανείς στα εξής προϊόντα και τις τιμές τους, όπως αυτές διαμορφώθηκαν το Δεκέμβριο:

λαχανικά: + 11,5%
φρούτα: + 7,7%
γαλακτοκομικά- αυγά: + 4%
δημητριακά: + 3,8%
χυμοί: + 8,2%
πετρέλαιο θέρμανσης: + 25,3%
φυσικό αέριο: + 39,2%

Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Πολύ απλά ότι ενώ ο πληθωρισμός κινήθηκε τον περασμένο μήνα σε επίπεδα χαμηλότερα του μέσου όρου της Ευρωζώνης, το καλάθι των νοικοκυριών έγινε πολύ πιο “αλμυρό”, συρρικνώνοντας δραματικά την αγοραστικά δύναμη των ασθενέστερων και εντείνοντας το κίνδυνο φτώχειας στις πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Στον αντίποδα, πριν καν επιχειρηθεί η περαιτέρω μείωση των αποδοχών των εργαζομένων μέσω των εφιαλτικών σεναρίων που εξυφαίνονται τις τελευταίες ημέρες, η Στατιστική Αρχή αναδεικνύει την άλλη όψη του νομίσματος. Το κόστος εργασίας στο σύνολο της οικονομίας για το 2011 υποχώρησε κατά 7,6% και ειδικά στη μεταποίηση κατά 8%, ενώ όσον αφορά στους μισθούς η μείωση είναι της τάξης του 6,2% και 6,9% αντιστοίχως!

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πολύ απλά ότι ενώ ασκούνται πιέσεις από τη Τρόικα αλλά κι από εργοδοτικές οργανώσεις για περαιτέρω μείωση μισθών, προκειμένου να επιτευχθεί η πολυθρύλητη “εσωτερική υποτίμηση” που ευαγγελίζεται με πάθος κυρίως το ΔΝΤ για να ενισχυθεί η φθίνουσα ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, η ζυγαριά εξακολουθεί να γέρνει από τη μια μεριά, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να “τρέχουν” στην αντίθετη κατεύθυνση από τους μισθούς…