Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης , κ. Γιώργος Γιακουμάκης και το μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου και Αντιπρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν) κ. Νίκος Ρεϊζάκης, συμμετέχουν στις εργασίες του 6ου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Επιχειρήσεων – ΕΚΕ των Ευρωεπιμελητηρίων, που ξεκίνησε τις εργασίες του την Τρίτη 14 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρήσεων – ΕΚΕ είναι η μεγαλύτερη επιχειρηματικού ενδιαφέροντος εκδήλωση σε επίπεδο ΕΕ, η οποία διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από τα Ευρωεπιμελητήρια σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου δίνει το λόγο απευθείας σε επιχειρηματίες προκειμένου να ενημερωθούν από κοντά για τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της οποίας λαμβάνονται αποφάσεις που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για την επιχειρηματικότητα σε κάθε χώρα.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών, 705 επιχειρηματίες που αποτελούν τα μέλη του ΕΚΕ, και 65 εταιρείες από χώρες εκτός ΕΕ συγκεντρώνονται στο συμβολικό χώρο του Ημικύκλιου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συμμετέχουν με σκοπό να συζητήσουν και να ψηφίσουν επί θεμάτων που άπτονται της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης στην Ευρώπη. Είναι αξιοσημείωτο ότι το ΕΚΕ αντιμετωπίζεται από τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης ως η μεγαλύτερη εκδήλωση οικονομικής δημοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο των εργασιών του 6ου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Επιχειρήσεων που θα διαρκέσουν έως τις 16 Νοεμβρίου, η αντιπροσωπεία του Επιμελητήριου Ρεθύμνης διενεργεί απευθείας συζητήσεις με υψηλόβαθμους εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ με στόχο την παροχή μίας άμεσης ανατροφοδότησης από τη βάση προς την κορυφή για τις πολιτικές της ΕΕ αλλά και τα προβλήματα της νησιωτικής και ειδικότερα της κρητικής επιχειρηματικότητας.
Στην παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Ιωάννης Μασούτης, ανέφερε: «Οι Ελληνικές ΜμΕ και πολλές ΜμΕ κρατών μελών, προκειμένου να γίνουν εξωστρεφείς ή να ενδυναμώσουν την εξωστρέφειά τους χρειάζονται, μεταξύ άλλων, πρόσβαση σε στρατηγική πληροφόρηση, κατάρτιση και δικτύωση μέσα από B2B και B2G συναντήσεις στο εξωτερικό, μείωση γραφειοκρατικών διαδικασιών και εκσυγχρονισμό των εργαλείων προώθησης και χρηματοδότησης εξαγωγών, και υποστήριξη για την επίλυση καθημερινών διαδικαστικών προβλημάτων, όπως π.χ. η έκδοση visa.Όλες αυτές οι υπηρεσίες ενίοτε προσφέρονται δωρεάν από δημόσιους οργανισμούς ή παρέχονται από συμβουλευτικές επιχειρήσεις με ακριβό αντίτιμο. Πώς θα μπορούσε η ΕΕ να συμβάλλει ώστε να βοηθήσει τις ενδιαφερόμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν τον δυναμισμό να συμμετάσχουν ισότιμα στις αλυσίδες αξίας και να ωφεληθούν από τις εξαγωγές»;
Αναφορικά με τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, ο κ. Μασούτης σημείωσε: «Οι προκλήσεις συζητήθηκαν εκτενώς στην αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, εχθές. Η τεράστια εκπροσώπηση επιχειρήσεων και οι τοποθετήσεις για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα όπως η βιωσιμότητα και η ενεργειακή κρίση καθώς και οι ελλείψεις και η ανάγκη αναβάθμισης του εργατικού δυναμικού ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμες για όλους. Επιστρέφουμε στις πατρίδες μας σοφότεροι. Κρατάμε αυτή τη φράση : “Από την επιβίωση στην επιτυχία για όλους του Ευρωπαίους επιχειρηματίες” και προχωράμε μπροστά».