ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Στη Βουλή το θέμα της παιδοψυχιατρικής φροντίδας στο Νομό Ρεθύμνου

Συνήγορος Παιδιού

Στη Βουλή έφτασε το θέμα της παιδοψυχιατρικής φροντίδας στο Νομό Ρεθύμνου, ύστερα από ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κατριβάνου, Α. Ξανθού, Χ. Μαντά, Μ. Διακάκη, Ι. Γαϊτάνη και Μ. Κριτσωτάκη προς τον κ. Υπουργό Υγείας με θέμα: “Στον «αέρα» η παιδοψυχιατρική φροντίδα στο Νομό Ρεθύμνου, μετά τη διακοπή του Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και τη μη υλοποίηση των εξαγγελιών του Υπουργείου για ενίσχυση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας”.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

“Λόγω των ειδικών αναγκών που δημιουργήθηκαν στο Ρέθυμνο μετά τις σχετικές αποκαλύψεις το Δεκέμβριο του 2011, εγκρίθηκε το Μάρτιο του 2012 η υλοποίηση από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού της Πράξης «Σχέδιο συνολικής ψυχο-κοινωνικής παρέμβασης στην πόλη του Ρεθύμνου με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων», προϋπολογισμού 500 χιλιάδων ευρώ.

Βασικός στόχος του εν λόγω προγράμματος, το οποίο ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2013, αποτελεί η συνολική ψυχοκοινωνική παρέμβαση και ενίσχυση της κοινωνίας του Ρεθύμνου μέσα από πολύμορφες και πολυεπίπεδες δράσεις, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

-Δράσεις πρόληψης, που πραγματοποιούνται στο χώρο του σχολείου και απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές/-ριες του νομού Ρεθύμνου
-Κλινικές και διαγνωστικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους και συμβουλευτικές παρεμβάσεις σε γονείς και εκπαιδευτικούς στη Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης Παιδιού και Εφήβου.
-Δράσεις ευαισθητοποίησης, που απευθύνονται στην ευρύτερη κοινότητα του Ρεθύμνου και έχουν στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας και την πρόληψη φαινομένων βίας, με έμφαση στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών και εφήβων.
-Ενέργειες ευαισθητοποίησης σε ειδικές ομάδες επαγγελματιών, που έρχονται σε επαφή με παιδιά (γυμναστές, κληρικοί, αστυνομικοί κ.α.), αλλά και ενέργειες κατάρτισης επαγγελματιών ψυχικής υγείας εκπαίδευσης και πρόνοιας, αναφορικά με τη διαχείριση περιστατικών κακοποίησης παιδιών και εφήβων.

Η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού που υλοποιεί το εν λόγω Πρόγραμμα στελεχώνεται από 12 επαγγελματίες ψυχικής υγείας εκ των οποίων 2 Παιδοψυχίατροι, 1 Ψυχίατρος (Επιστημονικά Υπεύθυνος του προγράμματος) 6 Ψυχολόγοι, 2 Κοινωνικοί Λειτουργοί, 1 Κοινωνικός Επιστήμονας. Από την έναρξη λειτουργίας των διαγνωστικών και θεραπευτικών υπηρεσιών της Μονάδας έχουν παρασχεθεί μέχρι σήμερα κλινικές υπηρεσίες σε εκατοντάδες παιδιά/εφήβους και τις οικογένειές τους, πραγματοποιώντας πάνω από 900 ώρες κλινικής συμβουλευτικής και ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης σε γονείς και 600 ώρες αντίστοιχης προσέγγισης σε παιδιά από εξειδικευμένο επιστημονικό-θεραπευτικό προσωπικό, ενώ σε αρκετά από τα παιδιά που εξετάστηκαν εφαρμόζονται ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις με παρακολούθηση σε συστηματική βάση. Το πρόγραμμα πρόληψης απευθύνεται σε πάνω από 5.000 μαθητές, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα δράσεις πρόληψης (ομιλίες και δράσεις ευαισθητοποίησης σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές) σε 40 σχολεία του νομού Ρεθύμνου, με προοπτική κάλυψης του συνόλου των σχολείων του Νομού.

Οι εγκεκριμένοι πόροι του προγράμματος καλύπτουν την υλοποίηση των δράσεων έως το τέλος του 2014 και παρά τη διατύπωση από πλευράς του Ινστιτούτου του Παιδιού αιτήματος επέκτασης του Προγράμματος, κατά ένα έτος και συμπληρωματικής χρηματοδότησης, το Υπουργείο Υγείας αρνήθηκε να προβεί σε τροποποίηση του σχετικού Τεχνικού Δελτίου, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν είναι δυνατό στα πλαίσια του ΕΣΠΑ.

Η Υφυπουργός Υγείας κ.Παπακώστα στην πρόσφατη επίσκεψη της στο Ρέθυμνο και κατά τη διάρκεια σχετικής σύσκεψης στη Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου δεσμεύτηκε για την ενίσχυση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας( ΚΨΥ) Ρεθύμνου με δύο (2) επικουρικούς παιδοψυχίατρους. Στο ΚΨΥ Ρεθύμνου υπηρετούν σήμερα μόνο 5 άτομα (ένας Διευθυντής Ψυχίατρος , μία ψυχολόγος , μία κοινωνική λειτουργός και δύο αποσπασμένοι υπάλληλοι ), ενώ η σύμβαση του προσωπικού που στελέχωνε την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας έληξε στις 15/10/2014 χωρίς να ανανεωθεί. Με την υποστελέχωση αυτή το ΚΨΥ αδυνατεί, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια και το ζήλο των ανθρώπων του, να ανταποκριθεί στην αυξημένη- και λόγω της κρίσης- ζήτηση πρωτοβάθμιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο Νομό Ρεθύμνου , ενώ κινδυνεύει με διακοπή η πολύ σημαντική για την κοινοτική ψυχιατρική φροντίδα λειτουργία της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας.

Επειδή η λειτουργία της Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης ανέδειξε με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο το διαχρονικό κενό στην παιδοψυχιατρική περίθαλψη στο Νομό Ρεθύμνου και, ως εκ τούτου, η διακοπή της ροής του Προγράμματος, χωρίς να έχει ήδη δρομολογηθεί η λειτουργία και επάνδρωση άλλης μόνιμης δημόσιας δομής, θα οδηγήσει στο να μείνει και πάλι ακάλυπτος ο Νομός από πλευράς υπηρεσιών ψυχικής υγείας και κοινωνικής μέριμνας για παιδιά και εφήβους. Από την άλλη, τα παιδιά και οι οικογένειες που επί του παρόντος εξυπηρετούνται από τη Μονάδα θα αναγκαστούν να διακόψουν τη συνέχεια της φροντίδας τους, χωρίς πρακτικά να έχουν εναλλακτικές λύσεις, πέρα από την προσφυγή σε αντίστοιχες ιδιωτικές υπηρεσίες γειτονικών Νομών .

Επειδή η υλοποίηση του Προγράμματος κάλυψε σε σημαντικό βαθμό το έλλειμμα παιδοψυχιατρικής φροντίδας στο Νομό Ρεθύμνου και ενίσχυσε το πολιτικό αίτημα να δημιουργηθεί άμεσα και να λειτουργήσει μια μόνιμη δημόσια δομή, όπως το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, όπως προβλέπεται από την τομεοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο Ρέθυμνο ( υπάρχει έτοιμο Τεχνικό Δελτίο).

Επειδή, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου είναι υποστελεχωμένο και λειτουργεί οριακά, ενώ παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες, δεν έχει προχωρήσει η ενίσχυση του με παιδοψυχίατρους και λοιπούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Επειδή η αμείωτη, έως σήμερα, αύξηση των αιτημάτων που δέχονται οι υπηρεσίες της Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Φροντίδας (10-15 νέα αιτήματα εβδομαδιαία) δείχνουν ότι είναι άμεση η ανάγκη διασφάλισης μιας αξιόπιστης λύσης, προκειμένου να μην υπάρξει διακοπή των παρεχόμενων υπηρεσιών μετά το τέλος του 2014.

Επειδή η κυβέρνηση, δια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας δεν δεσμεύεται για την άμεση ένταξη του Προγράμματος στο ΕΣΠΑ και από την άλλη δεν έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ομαλή συνέχεια της φροντίδας των παιδιών που ήδη παρακολουθούνται.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πώς σχεδιάζει το Υπουργείο να αντιμετωπίσει την άμεση ανάγκη για μια διάδοχη κατάσταση, μετά τη λήξη του προγράμματος της Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης, προκειμένου να μην υπάρξει διακοπή των παρεχόμενων παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα για τα παιδιά που βρίσκονται σε συστηματική θεραπευτική παρακολούθηση;

Ποιες είναι οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και ποιο το χρονοδιάγραμμα για την ίδρυση, στελέχωση και λειτουργία μιας μόνιμης δημόσιας δομής ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων (Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο) στο Νομό Ρεθύμνου, ικανής να ανταποκριθεί με πληρότητα στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας;

Γιατί η Κυβέρνηση δεν προχωρά μεταβατικά στην τροποποίηση του Τεχνικού Δελτίου του έργου “Σχέδιο συνολικής ψυχο-κοινωνικής παρέμβασης στην πόλη του Ρεθύμνου με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων», που υλοποιείται έως σήμερα με πολύ θετικές επιπτώσεις για την τοπική κοινωνία από το Ινστιτούτο του Παιδιού, με αύξηση του προϋπολογισμού και αντίστοιχη παράταση του χρονοδιαγράμματος των δράσεων κατά τη διάρκεια του 2015, όπως πράττει με πολυάριθμα άλλα έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2007-2013 ; Γιατί δεν εξετάζει και την εναλλακτική λύση να ενταχθεί το εν λόγω έργο -εξαιτίας και του επείγοντος χαρακτήρα του- εμπροσθοβαρώς στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 και πριν ακόμα από την έγκριση και την υλοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κατριβάνου Βασιλική, Ξανθός Ανδρέας, Μαντάς Χρήστος, Διακάκη Μαρία, Γαϊτάνη Ιωάννα, Κριτσωτάκης Μιχάλης”