Το Εργαστήριο Ιστορίας της Ιατρικής και Ιατρικής Δεοντολογίας, του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, στα πλαίσια των δράσεων του για το Ακαδημαϊκό Έτος 2018-2019, είχε τη χαρά να οργανώσει την εκπαιδευτική εκδρομή στη Σπιναλόγκα των τελειόφοιτων του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (Ι.Φ.Ε.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η εκπαιδευτική εκδρομή έλαβε χώρα την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 και στόχο είχε την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σπιναλόγκα σε μελλοντικούς επιστήμονες που θα δραστηριοποιηθούν στον ευρύτερο χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών και του πολιτισμού.
Οι 38 φοιτητές που συμμετείχαν, συνοδευόμενοι από τον Επίκ. Καθηγητή κ. Μιχάλη Σιάλαρο και από τα μέλη Ε.ΔΙ.Π κ.κ. Κατερίνα Δερμιτζάκη, Αναστασία Δοξανάκη, Ιωάννα Τηγάνη και Μιχάλη Φιλίππου, ξεναγήθηκαν από την Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Λασιθίου κα Γεωργία Μοσχόβη και τον εθνολόγο κ. Maurice Born. Επίσης παρακολούθησαν το μάθημα με θέμα: «Η ιστορία της λέπρας και η θεραπεία της μέσα στον χρόνο» από την Αναπλ. Καθηγήτρια Ιστορίας της Ιατρικής και Δ/ντρια του Εργαστηρίου Ιστορίας της Ιατρικής και Ιατρικής Δεοντολογίας κα Μαριάννα Καραμάνου.
Κατά την παραμονή τους στη Σπιναλόγκα, τους διανεμήθηκε το βιβλίο του Ελβετού φιλέλληνα οδοντιάτρου κ. Julien Grivel με τίτλο: « Η νόσος του Χάνσεν στην Ελλάδα και στην Κρήτη κατά τον εικοστό αιώνα», μια ευγενική προσφορά της Βιβλιοθήκης «Μανώλης Φουντουλάκης» και της προέδρου της κας Μαρίνας Φουντουλάκη.