Η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά τις παρακολουθήσεις μέσω του Predator καλεί τον Θ. Κουκάκη σε ακρόαση. «Ταραχή» στη ΝΔ από την δημόσια παρέμβαση του Πρ. Παυλόπουλου για την πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού.
Ευρωπαϊκή διάσταση, όπως αναμενόταν, παίρνει η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων στην Ελλάδα. Η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία διερευνά τις υποκλοπές μέσω του παράνομου λογισμικού Predator, κάλεσε τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη σε ακρόαση, στις 30 Αυγούστου.
Ως γνωστόν, ο δημοσιογράφος (οικονομικός συντάκτης) έχει καταγγείλει εδώ και πολλούς μήνες ότι το τηλέφωνό του είχε παγιδευτεί από το εν λόγω λογισμικό, αφού προηγουμένως είχε μπει σε παρακολούθηση (και) από την ΕΥΠ.
Την ίδια στιγμή, οι ευρωομάδες των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς ζήτησαν από την πρόεδρο του Κοινοβουλίου έκτακτη συνεδρίαση της ευρω-Ολομέλειας (και, μάλιστα, άμεσα) με αυτό το θέμα.
Η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, μάλιστα, με επιστολή της στην Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, ζητά να πάρει θέση επί του ζητήματος και να γίνει γνωστό γιατί “η ελληνική κυβέρνηση δεν σεβάστηκε την ασυλία του Νίκου Ανδρουλάκη, όπως αυτή προκύπτει από τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητά του ως ευρωβουλευτή”.
Ηχηρή θεωρείται η δήλωση του εκπροσώπου της κ. Μέτσολα στο Politico: “τέτοιες παραβιάσεις των αρχών και των αξιών που αποτελούν τη βάση του δημοκρατικού μας συστήματος, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, ανεξάρτητα από το κράτος-μέλος στο οποίο συμβαίνουν”.
Εντός συνόρων, ο κ. Κουκάκης κατέθεσε χθες στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας που διατάχθηκε για τη διαρροή στοιχείων περί τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Όπως δήλωσε ο δημοσιογράφος, η συζήτηση με τον κ. Ντογιάκο αφορούσε μόνο το σκέλος της παρακολούθησης του από την ΕΥΠ και όχι από το Predator, παρά την δική του επιμονή (σ.σ. του κ. Κουκάκη) να τεθούν και τα δύο σκέλη στη διερεύνηση. «Έχουν περάσει δυο χρόνια από τη στιγμή που κατήγγειλα στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών την πρώτη παρακολούθησή μου. Έκτοτε η ελληνική Δικαιοσύνη είχε κινηθεί με πολύ αργά βήματα», χαρακτηριστικά.
Κατά τις πληροφορίες, ανάλογη τακτική θα ακολουθήσει και η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, αποκλείοντας δηλαδή από την εγχώρια κοινοβουλευτική διερεύνηση τις παρακολουθήσει από το Predator. Τακτική που θα προσκρούσει στην ευρωκοινοβουλευτική, η οποία έχει ήδη βάλει στο μικροσκόπιο τη δράση του εν λόγω κακόβουλου λογισμικού.
Παρέμβαση Παυλόπουλου – ομιλία Καραμανλή
Σε πολιτικό επίπεδο, η χθεσινή παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου προκάλεσε πολλές συζητήσεις… και ταραχή στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Τόσο επειδή ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήρε δημοσίως θέση για την ανάγκη ανάληψης της πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό, όσο και διότι ανήκει στους λεγόμενους “καραμανλικούς” της ΝΔ.
Αυτή η “κατάταξη” προκάλεσε ερωτήματα για το εάν ο κ. Παυλόπουλος κινήθηκε προσωπικά ή εάν η παρέμβασή του είναι ο πρώτος κρίκος μιας αλυσίδας που πρόκειται να φανεί το επόμενο διάστημα.
«Η πολιτική ευθύνη εκείνων, οι οποίοι ασκούν την εξουσία που τους έχει ανατεθεί με βάση την λαϊκή ετυμηγορία είναι, εκ φύσεως και εξ ορισμού, αντικειμενική. Άρα οι φορείς της εξουσίας αυτής πρέπει ν’ αναλαμβάνουν, στο ακέραιο, την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί, ενώ δεν νοείται η μετάθεσή της, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, σε άλλους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος. Παραπέμποντας, κατά όλες τις εκτιμήσεις, στην “μετάθεση” της “αντικειμενικής πολιτικής ευθύνης” στον παραιτηθέντα Γενικό Γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.
Το γεγονός ότι διατύπωσε αυτή τη θέση σε μία “άσχετη” με την υπόθεση εκδήλωση (σ.σ. σε εκδήλωση στο Καμμένο της Άρτας για την επέτειο της ναζιστικής θηριωδίας στο χωριό) οδηγεί στην εκτίμηση ότι επρόκειτο για συνειδητή παρέμβαση, με ανοικτό το ενδεχόμενο να βρει μιμητές.
Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος (και της κοινοβουλευτικής ομάδας του) έχει φουντώσει ο προβληματισμός για την ομιλία που θα κάνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στις 31 Αυγούστου στα Ανώγεια της Κρήτης, σε εκδήλωση μνήμης για τον πρώην βουλευτή και υπουργό της ΝΔ, Γιάννη Κεφαλογιάννη. Η ομιλία αυτή θα συμπέσει, σχεδόν, με την κοινοβουλευτική διερεύνηση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και, μάλιστα, σε μία χρονική στιγμή που το όνομα της κόρης του, επίσης πρώην βουλευτή και υπουργού, Όλγας Κεφαλογιάννη, ακούγεται στο παρασκήνιο για “την επόμενη ημέρα” στη ΝΔ.
Η ίδια βεβαίως δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση ή κίνηση που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει το εν λόγω σενάριο, ωστόσο η συνύπαρξη με τον κ. Καραμανλή στην πολιτική εκδήλωση των Ανωγείων ανεβάζει ήδη το εσωκομματικό θερμόμετρο.