“Στην Κρήτη τα επόμενα χρόνια θα έχουμε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που θα φτάσουν τα 6-7 δις ευρώ. Αν και τα νούμερα μοιάζουν υπερβολικά, στην πορεία θα φανεί πως μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην αναπτυξιακή πορεία του νησιού και κυρίως στη δημιουργία θέσεων εργασίας που είναι μεγάλο ζητούμενο”, τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από το βήμα της ειδικής εκδήλωσης που οργάνωσαν στην Αθήνα η ΕΕΤΑΑ και τέσσερα Τμήματα Πανεπιστημίων της χώρας, ανοίγοντας τον δημόσιο διάλογο για την Περιφερειακή Πολιτική και την Πολιτική Συνοχής που θα ακολουθήσει η Ε.Ε. μετά το 2020.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης ήταν κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης με θέμα «Περιφερειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τοπική Ανάπτυξη στην Ελλάδα – Το παράδειγμα της Κρήτης», παρουσιάζοντας την δημιουργική πορεία του νησιού και τις στοχεύσεις για την επόμενη μέρα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ Θεόδωρο Γκοτσόπουλο για την προσφορά του στην Αυτοδιοίκηση τονίζοντας πως ο Σταύρος Αρναουτάκης έχει θητεύσει ως ευρωβουλευτής και Υφυπουργός είναι πρόσωπο συνδεδεμένο με την Αυτοδιοίκηση λόγω των δράσεων του ως Δήμαρχος και Περιφερειάρχης.
Κρήτη: Διεθνής ζώνη καινοτομίας
Ο κ. Αρναουτάκης επεσήμανε χαρακτηριστικά πως η Κρήτη διαθέτει τις προϋποθέσεις να γεννήσει μια ζώνη καινοτομίας με διεθνείς προδιαγραφές. “Μια ζώνη καινοτομίας, η οποία θα καταφέρει να κατοχυρώσει την παρουσία της κατ’ αρχήν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο”, ανέφερε και υπογράμμισε πως το νησί έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει τη στόχευση αυτή διότι διαθέτει τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα. “Έχουμε τη σπουδαιότερη πρώτη ύλη, τους ανθρώπους μας”, τόνισε.
Εξηγώντας περαιτέρω σημείωσε πως η Περιφέρεια Κρήτης αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, στοχεύοντας σε όλες τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις, του νέου ΕΣΠΑ και της RIS-3, της Έξυπνης Εξειδίκευσης, εκεί που θα «πιάσουν τόπο» τα διαθέσιμα χρήματα και θα επενδυθούν στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, που αποτελούν το αύριο του τόπου και της χώρας μας με κυρίαρχο στόχο “να βάλουμε την Κρήτη στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, με τη δύναμη που μας δίνουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του νησιού. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τα φτερά μας στον 21ο αιώνα”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που έγινε στα γραφεία της ΕΕΤΑΑ παρεμβάσεις έκαναν ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Εμμ. Γιακουμάκης, με θέμα: «Μια εμπειρία της περιόδου 1987 – 1990» και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής Άγγελος Κότιος, με θέμα «Ιστορικοί Μετασχηματισμοί της Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ – το μέλλον για ένα νέο ρόλο για τους ΟΤΑ».
Να σημειωθεί τέλος πως την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.