ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

SWISSLEAKS: Αναβαθμίζοντας τη “Λίστα Λαγκάρντ”

Τα στοιχεία που έδωσε ο πρώην υπάλληλος της Ελβετικής τράπεζας HSBC, Hevre Falciani, που το 2008 μετατράπηκε σε πληροφοριοδότης και έδωσε στοιχεία στις Γαλλικές αρχές (μεταξύ αυτών και τη λίστα Λανγκάρντ) έφτασαν στα χέρια της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων.

swiss-leaks

Η επεξεργασία των δεδομένων που έφτασαν αρχικά στη Le Monde μέσω των γαλλικών αρχών και έπειτα στο ICIJ έγινε από δημοσιογράφους σε 45 χώρες. Στην Ελλάδα την έρευνα την διεξήγαγε ο Χάρης Καρανίκας για ΤΑ ΝΕΑ.

Τα νούμερα

Για την Ελλάδα υπάρχουν αναφορές σε 2460 τραπεζικούς λογαριασμούς που σχετίζονται με δραστηριότητα στην Ελλάδα και συνδέονται με 2148 πελάτες της HSBC. Το 41% από αυτούς έχουν ελληνικό διαβατήριο ή υπηκοότητα, ενώ περίπου ένα 12% συνδέεται με υπεράκτιες εταιρίες. Τα ποσά που βρίσκονταν σε αυτούς τους λογαριασμούς για την περίοδο που υπάρχουν έγγραφα αγγίζουν τα 470 εκατομμύρια ευρώ.

Τα πρόσωπα και ο Λαυρεντιάδης

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ τα στοιχεία του SWISSLEAKS περιέχουν νέα στοιχεία για την περιβόητη στην Ελλάδα “Λίστα Λαγκάρντ” (που αρχικά ονομαζόταν Λιστα Φαλτσιάνι), ωστόσο μέχρι στιγμής η εφημερίδα δεν έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες αποκαλύψεις. Ωστόσο στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων έχει δημοσιευτεί το προφίλ του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος είναι κατηγορούμενος για απάτη και ξέπλυμα χρήματος και η δίκη του έχει οριστεί για τις 25 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον φάκελο ο Λαυρεντιάδης έγινε πελάτης της HSBC τον Οκτώβριο του 1998. Είναι συνδεμένος με 7 λογαριασμούς οι οποίοι ήταν ανοικτοί από το 1998 μέχρι και το 2002 και αργότερα έκλεισαν. 2 εξ αυτών των λογαριασμών ήταν θυρίδες με τους κωδικούς «28132KD» και «ARGOS84».Οι άλλοι 5 είχαν εγγεγραμμένοι σε εταιρίες. Οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί συνδέονται με άλλους 12 που συνολικά περιείχαν 4,6 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα τα έγγραφα δεν έχουν περιεκτικές πληροφορίες για το ποιος ήταν ο ρόλος του Λαυρεντιάδη και πια η ακριβής σχέση του με τους λογαριασμούς.

Τα διεθνή ευρήματα

Τα έγγραφα έδειξαν ότι η HSBC κέρδιζε μεγάλα ποσά συνεχίζοντας να συνεργάζεται με εμπόρους όπλων, δικτάτορες, μέλη δικτύων Trafficking και εμπορίου διαμαντιών ακόμα και όταν ίσχυαν κυρώσεις εναντίον τους, εξασφαλίζοντας τους ανωνυμία και διευκολύνοντάς τους να κρύβουν τα χρήματά τους μέσω υπεράκτιων εταιριών.

Πιο ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι ότι όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα η HSBC έπαιζε σημαντικό ρόλο στην απόκρυψη δισεκατομμυρίων προς αποφυγή φορολόγησής τους στα κράτη παραγωγής

πηγή