Στη σύσταση ομάδας εργασίας για την δακοκτονία με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και επιστημονικών ιδρυμάτων του νησιού προχώρησε η Περιφέρεια Κρήτης.
Στην ομάδα εργασίας, συμμετέχουν υπηρεσιακά στελέχη από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης, εκπρόσωποι από το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας , το ΤΕΙ Κρήτης, τον ΕΛΓΟ –Δήμητρα και το ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Κρήτης.
Έργο της ομάδας εργασίας, είναι η ανάπτυξη και κατάθεση προτάσεων σχετικά με το σχεδιασμό και τις εφαρμοζόμενες μεθόδους του προγράμματος δακοκτονίας, ο τρόπος υλοποίησης, χρηματοδότησης, με σκοπό την βέλτιστη δυνατή αποτελεσματικότητα του.
Στη πρώτη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στη Περιφέρεια Κρήτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα, Μανόλης Χνάρης, επισήμανε τη σημασία της παραγωγής ελαιολάδου για την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, τονίζοντας τις ενέργειες που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης, για την προβολή, προώθηση και προστασία του. Ο κ. Χνάρης ανέφερε επίσης, ότι, αν και τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σημαντική αύξηση στις εξαγωγές ελαιολάδου, δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός για την παραγωγή-ποιότητα του προϊόντος.
«Στόχος είναι να διασφαλίσουμε την παραγωγή και να βελτιώσουμε την ποιότητα. Ο δάκος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εχθρούς της ελιάς, που επηρεάζει άμεσα και τα δυο. Αναγνωρίζοντας λοιπόν τη σημασία της έγκαιρης, ορθής και αποτελεσματικής εφαρμογής του προγράμματος της Δακοκτονίας, συστάθηκε η συγκεκριμένη ομάδα εργασίας που εκτιμάμε ότι θα έχει θετική συνεισφορά στο θέμα αντιμετώπισης του δάκου της ελιάς» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Μανόλης Χνάρης.
Στην πρώτη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας, τα μέλη της, αφού ανέπτυξαν τις απόψεις τους, αποφάσισαν ότι η προσπάθεια τους θα επικεντρωθεί κυρίως, στη κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων που αφορούν στη βελτίωση και αποτελεσματικότητα της διαδικασίας που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, με σκοπό στη συνέχεια η Περιφέρεια Κρήτης να διεκδικήσει την υλοποίηση-εφαρμογή.