ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για τις υποκλοπές

Να απαντήσει αν παρακολουθούσε υπουργούς του και στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι ψεύδεται να δεσμευτεί να παραιτηθεί, κάλεσε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα τον εγκάλεσε για τη μεταφορά της αρμοδιότητας της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο και τον έθεσε προ του διλήμματος «παραπλανημένος ή επικίνδυνος». Τέλος αναφέρθηκε στις «αιχμές» που άφησαν οι πρώην πρωθυπουργοί Σαμαράς και Καραμανλής για την επίκληση του απορρήτου στο πλαίσιο της εξεταστικής επιτροπής.

«Βασικό χαρακτηριστικό των ενόχων, η δειλία και το θράσος. Επί 1,5 μήνα ο Μητσοτάκης κρύφτηκε και αρνήθηκε να έρθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Απέδειξε την ενοχή του και τη δειλία του. Σήμερα που εμφανίζεται στο βήμα, αποδεικνύει το έτερο χαρακτηριστικό της ενοχής. Το θράσος.

Πρέπει να έχετε επίγνωση των δυσκολιών που έχετε να αντιμετωπίσετε γι αυτό είχατε μια αξιοθρήνητη παρουσία. Αυτό που σας βαραίνει δεν είναι ότι δεν ήρθατε να απαντήσετε. Ακόμα και σημαίνοντα στελέχη της παράταξής σας, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί σας λένε ότι η επίκληση του απορρήτου ζημιώνει την αλήθεια και την παράταξή σας.

Οι σταγόνες σας που νιώθετε δεν είναι η βροχή και είναι από την παράταξή σας και από την ελληνική κοινωνία. Επειδή έρχεται η ώρα να τελειώσουν τα παιχνίδια, πρέπει να δώσετε απαντήσεις. Κρυφτήκατε από την εθνική αντιπροσωπεία και από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Προσπαθήσατε να καλύψετε τα ίχνη σας, αλλά δεν κρύβονται, ούτε η σφραγίδα της συγκάλυψης.

Ακόμα και αν δεν υπήρχε κανένα στοιχεία, την ενοχή σας τη δηλώνουν οι πράξεις σας εδώ και τέσσερις μήνες. Παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, αντιπάλων, δημοσιογράφων, υπουργών, δικαστικών, επιχειρηματιών, ακόμα και αξιωματικών των ΕΔ. Και έρχομαι να σας ρωτήσω, πριν πάμε σε στοιχεία και αποδείξεις. Ποιος ήταν αυτός που αποφάσισε με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση να αλλάξει αυτό που ίσχυε από τη μεταπολίτευση και να αναλάβει την ευθύνη της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο. Εγώ το έκανα; Ο Σαμαράς; Ο Καραμανλής; Ο Σημίτης; Ποιος;

Ποιος με το που ανέλαβε διόρισε στην ΕΥΠ έναν άνθρωπο που δεν πληρούσε τα προβλεπόμενα από το νόμο προσόντα. Εγώ; Ποιος άλλαξε το νόμο για να βάλει τον κολλητό του; Ποιος έφερε προς ψήφιση διάταξη που απαγόρευσε στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τα θύματα παρακολούθησης δέκα μέρες μετά το αίτημα της ΑΔΑΕ για τον Κουκάκη; Ποιος αποφάσισε να μην κληθούν στην εξεταστική κρίσιμα πρόσωπα που σχετίζονται με τις υποκλοπές. Ποιος παραμπόδισε την ΑΔΑΕ στον έλεγχο; Που οδήγησε τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να κάνει λόγο για τείχος σιωπής και για άρνηση συνεργασίας με την αρχή. Ποιος επικαλέστηκε το απόρρητο για λόγους εθνικής ασφάλειας για να αδρανοποιήσει την εξεταστική επιτροπή.

Τίνος κόμματος τα στελέχη απειλούσαν δημόσια με δεκαετή ποινή όσους δεν τηρήσουν το απόρρητο και πουν την αλήθεια. Ποιος αρνείται να δώσει τα έξι ονόματα των αστυνομικών; Τι δείχνουν αυτές οι αποφάσεις; Δείχνουν ένα πρωθυπουργό που δεν ήξερε τίποτα; Δείχνουν πρωθυπουργό που εξαπατήθηκε; Από ποιον; Από τον βοηθό εκπληρώσεως στον έλεγχο της ΕΥΠ; Ο ίδιος ήρθε στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας δήλωσε ότι ουδέποτε τον αποπέμψατε και ότι παραιτήθηκε αυτοβούλως και τον παρακαλούσατε να μείνει. Ποια είναι η αλήθεια;

Τα πρακτικά, φέρτε εδώ τα πρακτικά. Θα μας βοηθήσετε να καταλάβουμε κι εμείς. Εδώ είναι ο πρωθυπουργός ας πει την αλήθεια επιτέλους. Η αλήθεια είναι ότι είστε εξαπατημένος; Παραπλανημένος από τον ανιψιό σας; Ή ότι είστε επικίνδυνος; Αν είστε παραπλανημένος είστε ανεπαρκής. Αν όμως είστε ιθύνων νους, ο ηθικός αυτουργός τότε είστε επικίνδυνος πρωθυπουργός. Αλήθεια δεν ξέρω τι είναι χειρότερο για σας.

Ήρθατε μετά από 40 μέρες κρυφτό για να εμφανίσετε τον εαυτό σας ως θύμα. Εμείς σας παρακολουθούσαμε, αυτό μας είπατε περίπου. Αντί να δώσετε απαντήσεις κρύβετε τα ίχνη σας και παρουσιάζεστε ως θύμα. Λέτε ότι οι δημοσιογράφοι που αποκαλύπτουν τη λειτουργία και το εύρος του παρακρατικού μηχανισμού, δεν έχουν και δεν δίνουν αποδείξεις.

Αυτοί οι άθλιοι δημοσιογράφοι που σέρνουν τη ζωή του τόπου και τη Δημοκρατία στον βούρκο και δεν είναι ένας. Αυτούς τους άθλιους γιατί δεν τους έχετε μηνύσει; Κάντε τους μια μήνυση. Αυτοί για τους οποίους αναδεικνύονται στοιχεία; Γιατί δεν κάνετε; Έχετε απάντηση; Αφού είναι συκοφάντες και άθλιοι. Αφού όσα λένε είναι ψευδή. Γιατί δεν τους μηνύετε; Δεν έχετε απάντηση. Αν αυτό δεν είναι απόδειξη της ενοχής σας, τότε τι άλλο είναι;

Την ίδια στιγμή που τους λέτε συκοφάντες και δεν τους μηνύετε, τους απειλείτε ότι αν φέρουν στοιχεία θα πάνε δέκα χρόνια φυλακή. Ζητάτε στοιχεία από αυτούς που τρομοκρατείτε. Οφείλετε να αναγνωρίσετε κύριοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, να γνωρίζετε αφού είστε φιλελεύθεροι, ότι στις φιλελεύθερες δημοκρατίας η δημοσιογραφική έρευνα συλλέγει τα στοιχεία και προχωρά σε δημοσίευση από εκεί και πέρα τον λόγο τον έχει η δικαιοσύνη. Αφού συμφωνούμε απόλυτα αφήστε την καραμέλα για τις αποδείξεις, σταματήστε τις απειλές.

Αν είστε αθώος, ιδού η Ρόδος. Κάντε μήνυση στους συκοφάντες να πάνε φυλακή. Αλλά επειδή εγώ δεν αντιδικώ με την ΚΟ της ΝΔ διότι τον πυρήνα των απόψεων που ακούστηκαν από την ΚΟ της ΝΔ, τον στηρίζω. Στηρίζω τις τοποθετήσεις Καραμανλή και Σαμαρά. Δεν τα είπα εγώ για το απόρρητο. Ιδού λοιπόν η Ρόδος. Αν όλοι είναι συκοφάντες και εσείς αθώος αποχαρακτηρίστε το απόρρητο για να μιλήσουν όσοι το επικαλέστηκαν στην εξεταστική επιτροπή. Συνδράμετε στο έργο της ΑΔΑΕ. Ψηφίστε μια τροπολογία που να επαναφέρει τη δυνατότητα ενημέρωσης της ΑΔΑΕ των προσώπων που έχουν τεθεί σε παρακολούθηση σε παρόντα χρόνο. Θα το κάνετε;

Χθες απηύθυνα ένα αίτημα στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να αναζητήσει τα στοιχεία που λέτε ότι δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με το νόμο ως πολιτικός αρχηγός έχω δικαίωμα να γνωρίζω. Όλος ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει την αλήθεια. Θα επικροτήσετε την κίνηση που έκανα χθες; Ή θα κρυφτείτε πάλι; Γιατί διαβάζω από χθες διαρροές και σημερινά πρωτοσέλιδα ότι η εκτροπή είναι το να εφαρμοστεί ο νόμος και να πάρουμε τα στοιχεία. Θα ήθελα να μάθω την άποψή σας. Να εφαρμοστεί ο νόμος ή όχι; Σε κάθε περίπτωση οφείλεται να δώσετε μια καθαρή απάντηση στον ελληνικό λαό και ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας. Μιλήσατε 38 λεπτά και μετά από 40 και πλέον μέρες απουσίας σας, θα περίμενε κανείς όταν έχουν προκύψει αποκαλύψεις που αγγίζουν τον πυρήνα της εθνικής ασφάλειας, να βρείτε το θάρρος να πείτε από το βήμα ότι όλα αυτά είναι απολύτως ψευδή. Περιμένω να το πείτε. Όχι γενικά και αόριστα.

Παρακολουθούσε η ΕΥΠ και άλλα πολιτικά πρόσωπα, ναι ή όχι; Μέλη της κυβέρνησής σας; Ναι ή όχι; Παρακολουθούσε η ΕΥΠ και άλλους ευρωβουλευτές; Τους επικεφαλής των εξοπλισμών; Τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων; Εγώ όλες τις απαντήσεις ακριβώς επειδή καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Όσα έγιναν από την κυβέρνησή μας υπάρχουν στα αρχεία σε πέντε μεριές. Δεν επικαλεστήκαμε το απόρρητο. Λειτουργήσαμε θεσμικά και με γνώμονα το πατριωτικό συμφέρον. Δεν κάναμε την ΕΥΠ οικογενειακή υπόθεση. Πηγαίνετε να βρείτε όλα τα στοιχεία.

Όμως κ. Μητσοτάκη επαναλαμβάνω και θέλω απάντηση. Υπάρχει περίπτωση η ΕΥΠ όπως έκανε με Ανδρουλάκη που παραδεχτήκατε, να συνέβη το ίδιο και με τον Χατζηδάκη.

Αν η απάντηση είναι όχι, σας το λέω προκαταβολικά, θα πρέπει να δεσμευτείτε και σε κάτι ακόμα. Αν ψεύδεστε θα αναλάβετε τις ευθύνες σας και θα παραιτηθείτε. Ούτε μια μέρα δεν θα καθίσετε στη θέση σας αν αποδειχθεί το αντίθετο. Ζητώ το αυτονόητο. Αυτό που θα συνέβαινε σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία.

Οι αποδείξεις όλοι γνωρίζουν πού βρίσκονται. Θεσμικά θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για να τις αναδείξουμε. Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα και το κρυφτούλι θα τελειώσει. Με τη Δημοκρατία και την Εθνική Ασφάλεια δεν θα παίζουμε. Τελεία, παράγραφος. Αν είναι όλα ψέμματα και κατασκευές το κρίσιμο ερώτημα που σας απηύθυνα είναι γιατί δεν πηγαίνετε στον εισαγγελέα.

Για το περίφημο απόρρητο. Είναι θέμα ανεπάρκειας του νομοθετικού πλαισίου; Το θεσμικό κενό ήταν που έδιωξε μάρτυρες; Ή η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας; Είναι προϊόν ανεπάρκειας ή είναι ερμηνεία της νομοθεσίας και του συντάγματος παράδοξη και παράνομη. Από ποιο αλήθεια μέρος του νομικού πλαισίου ισχύει αυτό που έγινε;

Υιοθετείτε ορισμό – λάστιχο για την εθνική ασφάλεια. Οφείλει να είναι ορισμένη με τρόπο σαφή και να μην στηρίζετε σε αόριστες ανοιχτές σε αυθαιρεσίες έννοιες. Το κάνετε για να δώσετε θεσμική νομιμοποίηση στην εκτροπή. Αποδεικνύετε την ενοχή σας. Το μείζον ζήτημα δεν είναι ο αριθμός αλλά ότι ο ένας εισαγγελέας επί των δικών μας ημερών ούτε που διανοήθηκε να συμβάλλει στη φρίκη που συντελέστηκε επί των δικών σας ημερών. Πόσοι εισαγγελείς σας χρειάζονται για να μην παρανομείτε;

Το νομοσχέδιό σας είναι νομοσχέδιο που προσπαθεί να δώσει θεσμική νομιμοποίηση στο έγκλημα. Νομοσχέδιο συγκάλυψης. Σταματήστε τον αυταρχικό κατήφορο που βαθαίνει και επιβεβαιώνει την αντίληψή μας ότι η επιλογή σας δεν ήταν ένα ατύχημα αλλά μέθοδος διακυβέρνησης. Η άθλια πολιτική σας δεν μπορεί να στηριχθεί με άλλα μέσα. Άθλιες πολιτικές θέλουν άθλιες μεθόδους. Κάνετε μεγάλο λάθος αν πιστεύετε ότι η κοινωνία θα δεχθεί αυτή την εκτροπή. Διαβάζετε ό,τι θέλετε από τις μετρήσεις, δεν έχετε καταλάβει τη δημοκρατική συνείδηση του ελληνικού λαού. Η Δημοκρατία κατακτήθηκε με αγώνες και με αίμα».

Μητσοτάκης: «Δεν θα δεχθούμε παιχνίδια με Ένοπλες Δυνάμεις»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε ερωτήματα στον ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα λίγες ημέρες πριν τις κάλπες του 2019, ισχυριζόμενος παράλληλα πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε τον δεύτερο εισαγγελέα της ΕΥΠ

Ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του σταχυολόγησε τις σημαντικότερες προβλέψεις του νομοσχεδίου. Παράλληλα απηύθυνε ερωτήματα στον ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα λίγες ημέρες πριν τις κάλπες του 2019, ισχυριζόμενος παράλληλα πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε τον δεύτερο εισαγγελέα της ΕΥΠ καθώς ο τελευταίος αρνούνταν τα συνεχόμενα αιτήματα επισυνδέσεων από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ.

«Στα τέλη του Αυγούστου, προανήγγειλα νομοθετική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των υπηρεσιών ασφαλείας και των τηλεπικοινωνιών. Είχα κάνει το αίτημα δεκτό.

Αφού είχε ήδη αντικατασταθεί η ηγεσία της ΕΥΠ και είχε καθιερωθεί διπλός δικαστικός έλεγχος στις νόμιμες επισυνδέσεις. Σήμερα η πολιτεία ολοκληρώνει το βήμα με γενναία θεσμική απάντηση σε μια πρόκληση που δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας. Αναφέρομαι και στη σχέση τεχνολογίας και ιδιωτικότητας. Συνιστά από τις πιο δύσκολες εξισώσεις. Γίνεται πιο σύνθετη όταν προστίθεται η παράμετρος της εθνικής ασφάλειας.

Ζητούμενο είναι μια νέα ισορροπία, που δεν θα αμφισβητεί τα δικαιώματα των πολιτών, παρά μόνο με ασφαλιστικές δικλείδες. Το πλαίσιο προστασίας των τηλεπικοινωνιών νομοθετήθηκε το 1994. Μόλις 1 στους 200 Έλληνες είχε κινητό, το διαδίκτυο δεν υφίστατο, οι υπολογιστές είχαν πολύ μικρές δυνατότητες. Ο όρος κυβερνοασφάλεια ήταν άγνωστος.

Αυτή η πρώτη νομοθεσία έχει παραμείνει ακίνητη. Η πολιτεία έχει δείξει μηδενικά αντανακλαστικά. Η σημερινή έκρηξη της τεχνολογίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εργαλεία από το παρελθόν. Σ’ αυτά έρχεται να απαντήσει το σημερινό νομοσχέδιο. Να οριοθετήσει ένα νέο πεδίο στο οποίο εφεξής καλούνται να κινούνται όλοι. Ιδιώτες και κράτος. Στην ανάγκη καθιέρωσης νέου πλαισίου θεωρώ ότι συμφωνούμε όλοι, ακόμα και όσοι διατυπώνουν ενστάσεις. Τουλάχιστον σ’ αυτό ξεκινούμε από κοινή βάση.

Κοινή βάση θα πρέπει να αποτελεί μια παραδοχή ακόμα. Ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να εμποδίζει την ασφάλεια κρίσιμων βραχιόνων του κράτους όπως η ΕΥΠ ή η αντιτρομοκρατική. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα σε κάποιο ουδέτερο σημείο του κόσμου. Γειτονεύει με πολλούς κινδύνους, ορατούς σε όλους. Η θέση μας στο γεωγραφικό χάρτη απαιτεί εγρήγορση. Η ασφάλεια είναι προτεραιότητα.

Παρακολούθησα τη συζήτηση στις επιτροπές. Θα ήθελα να αναφέρω τις επτά μεγάλες τομές που επιφέρει. Όχι μόνο γιατί αναβαθμίζουν τη λειτουργία της ΕΥΠ αλλά γιατί κάποιες από τις προβλέψεις καθιστούν τη χώρα πρωτοπόρα στην Ευρώπη. Με εμβληματική την καθολική απαγόρευση εμπορίας και χρήσης κακόβουλων λογισμικών. Πάμε να δούμε τις τομές:

  1. Ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικα του διοικητή της ΕΥΠ: Από εδώ και στο εξής διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός. Οι υποδιοικητές περιορίζονται σε δύο. Κατά συνέπεια ούτε δημοσιογράφοι ούτε ιδιώτες μάνατζερ. Παράλληλα συστήνεται ακαδημία πληροφοριών και αντικατασκοπείας. Αποκτά και η ΕΥΠ μονάδα εσωτερικού ελέγχου, ως πρόσθετη ασπίδα απέναντι σε τυχόν κρούσματα παράβασης καθήκοντος.
  2. Γίνεται πιο αυστηρός ο προσδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας. Λόγος εθνικής ασφάλειας θα είναι μόνος αυτός που συνδέεται με την Άμυνα και την Εξωτερική Πολιτική της χώρας και την προστασία των κρίσιμων εθνικών υποδομών. Η κυβέρνηση έκανε δεκτή τη συνολική παρατήρηση ότι πρέπει ο ορισμός να γίνει πιο αυστηρός.
  3. Τίθενται επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε άρση του απορρήτου. Θα μπορεί να τη ζητά μόνο η ΕΥΠ και η αντιτρομοκρατική και όχι άλλες αρχές. Το αίτημα πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια την αναγκαιότητα της άρσης. Και όταν η άρση αφορά αιρετά πρόσωπα, τότε θα πρέπει να συνοδεύεται από την έγκριση του τρίτου πολιτειακού θεσμού της χώρας. Του προέδρου της Βουλής.
  4. Η ενημέρωση όποιου τυχόν τίθεται σε νόμιμη παρακολούθηση, θα πληροφορείται αυτή μετά την παρέλευση τριών ετών. Θα το κρίνουν δύο εισαγγελείς και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ. Υπάρχουν δύο χώρες με μεγαλύτερη χρονική περίοδο που μεσολαβεί. Λάβαμε υπόψη μας μια σειρά από σχόλια που ζητούσαν να αφαιρέσουμε το διοικητή της ΕΥΠ. Προσθέσαμε έναν εισαγγελέα ώστε να μη συμμετέχει κανένα πρόσωπο από αυτά που είχαν εμπλοκή στη διαδικασία της άρσης. Η διαδικασία θα πρέπει να τηρεί ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Όλα τα αρχεία να ψηφιοποιούνται και σε περίπτωση διαφωνίας θα καταγράφεται η άποψη της μειοψηφίας.
  5. Το ίδιο το πρωτόκολλο που προανέφερα. Καταργεί την υποχρεωτική μεν, αλλά χωρίς χρονική προθεσμία της καταστροφής του υλικού της επισύνδεσης. Ο φάκελος με το υλικό της τεκμηρίωσης της επισύνδεσης θα καταγράφεται μετά από μια δεκαετία. Με το περιεχόμενο του αρχείου και το πρόσωπο που αποφάσισε την επισύνδεση. Θα επαναλάβω κάτι στο οποίο αναφέρθηκε εξ’ αρχής. Αντιλαμβάνομαι τη δημοκρατική ευαισθησία που εγείρει το θέμα. Όμως θα πρέπει να συνοδεύεται και από εθνική ευαισθησία κύριοι της αντιπολίτευσης. Δεν μπορεί η δημοσίευση να γίνεται ανεύθυνα.
  6. Απαγορεύεται πλήρως η χρήση κακόβουλων λογισμικών. Η λειτουργία τέτοιων λογισμικών στο εξής θα συνιστά κακούργημα και θα επιφέρει ως δέκα έτη κάθειρξη. Αλλά και η εμπορία και η κατοχή επανέρχονται στον ποινικό κώδικα, απ’ όπου εξοβελίστηκε λίγες μέρες πριν τις εκλογές του 2019. Μόνο το κράτος θα έχει το δικαίωμα απόκτησης τέτοιων λογισμικών που θα πρέπει να εγκρίνει το δικαστήριο. Θέτουμε καθολικά εκτός νόμου την ιδιωτική χρήση τέτοιων συστημάτων. Οχυρώνουμε την κυβερνοασφάλεια με δύο πτυχές της έβδομης τομής
  7. Συνενώνουμε όλες τις σχετικές δυνάμεις. Ενσωματώνουμε δώδεκα ενωσιακές κατευθύνσεις που προστατεύει την ιδιωτικότητα.

Η σύντομη αναφορά στις νέες ρυθμίσεις αποτυπώνει την πληρότητα της παρέμβασής μας. Παρέμβαση που ξεπερνά κενά στη δράση. Αμέσως μόλις εντοπίστηκαν τις αναγνώρισα και δεσμεύτηκα να τις διορθώσω. Εισάγει αποτρεπτικά μέτρα που θα γίνουν οδηγός σε ολόκληρη την Ευρώπη. Περιλαμβάνει πολλές από τις προτάσεις των κομμάτων. Αποκρυσταλλώνει αρκιβέστερα τη σημασία της εθνικής ασφάλειας. Δεν πρόκειται για διεύρυνση της έννοιας αλλά για ακριβή περιγραφή της. Στον ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο μας, οι απειλές δεν εξαντλούνται σε απειλές άλλων κρατών. Παίρνουν τη μορφή ασύμμετρων απειλών.

Αποτελεί η διοχέτευση από κέντρα του εξωτερικού, ψευδών ειδήσεων; Έχουμε δει πού μπορεί να οδηγήσει τις δημοκρατίες μας τέτοια προπαγάνδα. Δεν κινδυνεύει η σταθερότητα μιας χώρας από οργανωμένες μεταναστευτικές εισβολές; Ή από άλλες παγίδες με στόχο τη διάβρωση της ομαλότητας. Το περιεχόμενο της εθνικής ασφάλειας δεν είναι στατικό. Γι αυτό και παντού στον κόσμο γίνεται αυτή η συζήτηση. Το ζητούμενο είναι η εναρμόνιση των αγαθών της εθνικής ασφάλειας και των ατομικών δικαιωμάτων. Συνυπάρχουν και αυτή τη συνύπαρξη υπηρετεί το νομοσχέδιο.

Είναι σημαντικό για να χωρέσει στο κλειστό περιβάλλον των τοξικών θυμών που το συνοδεύουν. Οι χώρες στην Ευρώπη αμύνονται στον πληθωρισμό, κάποιοι στην Ελλάδα κατεσκευάζουν τον δικό τους πληθωρισμό. Πληθωρισμός από αλλεπάλληλες λίστες παρακολουθήσεων. Το εβδομαδιαίο σίριαλ αθλιότητας περιλαμβάνει ηθοποιούς, πολιτικούς, συζύγους, τηλεπερσόνες. Χωρίς ποτέ να δημοσιεύεται κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς.

Το βάρος της απόδειξης το έχει αυτός που κατηγορείται; Όχι αυτός που κατηγορεί; Δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό από αυτούς που έστησαν τη Novartis. Συκοφάντησαν δέκα πολιτικούς – δεν είχατε ποτέ τα κότσια να ζητήσετε μια συγγνώμη- φτάσανε μάλιστα να ισχυριστούν τα φιλικά σας μέσα ότι στο Μάτι σώθηκε η γυναίκα του Πιερρακάκη γιατί τον εντόπισε το Predator.

Η κ. Γεροβασίλη συνέδεσε και την υπεξαίρεση των χρημάτων της με το Predator. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Χωρίς την παραμικρή απόδειξη που εκτοξεύονται σε μια περίοδο που οι πολίτες έχουν άλλες προτεραιότητες. Να το πω διαφορετικά, όταν όλοι προσπαθούμε να κάνουμε πιο ανεκτή την καθημερινότητα με αυξήσεις, επιδοτήσεις, το καλάθι του νοικοκοιριού στήνεται καλάθι αθλιότητας και μπλέκεται και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Είναι το τελευταίο σκαλί στην αθλιότητα. Όλα έχουν ένα όριο. Το κομματικό συμφέρον σταματά εκεί που αρχίζει το πατριωτικό καθήκον. Στο πεδίο αυτό δεν θα σας επιτρέψουμε παιχνίδια. Και σίγουρα δεν θα αφήσω τα αντιπολιτευτικά τερτίπια στην Ελλάδα να γίνονται θέματα σχολιασμού στον τουρκικό Τύπο. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει πόσο τιμά τους ένστολους. Πόσο φροντίζει έμπρακτα για να έχουν τα μέσα να κρατούν ασφαλή την πατρίδα. Δεν πρόκειται να δεχθούμε μαθήματα από αυτούς που διαφώνησαν με όλες τις αμυντικές συμφωνίες.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο εθνικός συκοφάντης που δημοσιοποιεί κάθε εβδομάδα και καινούργια λίστα, τώρα σκέφτεται τον πραγματικό του στόχο. Την εγκυρότητα των εκλογών, την κορυφαία κατάκτηση της μεταπολίτευσης. Δικαιώνονται όσοι πίστευαν ότι ο Τσίπρας θα ψάξει τρόπο να δικαιολογήσει την ήτττα του. Ταυτόχρονα θα συνεχίσετε να δηλητηριάζεται το πολιτικό κλίμα. Αναγκαιότητα της χώρας η σταθερότητα και η συνέχεια της χώρας.