ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης σε δράσεις της Ένωσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών AREPO

dav

Στο πρώτο παγκόσμιο Forum αφιερωμένο στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα Ευρωπαϊκά συστήματα των γεωγραφικών ενδείξεων στο νέο διαμορφούμενο εμπορικό περιβάλλον που πραγματοποιήθηκε στην Πάρμα της Ιταλίας συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης.

dav

Μάλιστα όπως έκανε γνωστό η Αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη που συμμετείχε στις εργασίες του φόρομ, η 2η Γενική Συνέλευση της ένωσης AREPO θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Κρήτη τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Σκοπός του διεθνούς Forum να επανακαθοριστεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας προώθησης και προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων στο διεθνές εμπόριο και παράλληλα να προωθήσει νέες επιχειρηματικές σχέσεις με τους κορυφαίους αγοραστές. Στόχος η διασύνδεση των προϊόντων με την προστασία της εδαφικής ταυτότητας, το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2020, την παγκόσμια προβολή των πιστοποιημένων ευρωπαϊκών προϊόντων ως Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ), την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της τοπικής, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας αγορά για ένα βιώσιμο σύστημα προϊόντων διατροφής.

Το παγκόσμιο φόρουμ πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιταλικής κυβέρνησης και της Περιφέρειας Emilia-Romagna, ιδρυτικό μέλος της ένωσης ευρωπαϊκών περιφερειών AREPO, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ιταλίας, το Cibus Connect, την ένωση AREPO, το ευρωπαϊκό δίκτυο AREFLH και το παγκόσμιο δίκτυο Γεωγραφικών Ενδείξεων ORIGIN. Αφορμή για την ανάληψη της πρωτοβουλία αυτής ήταν η ανάγκη οικοδόμησης μιας νέας στρατηγικής αξίας για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΓΕ) εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και στις διεθνείς αγορές.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Περιφερειάρχης Emilia Romagna κ. Stefano Bonaccini, o Δήμαρχος της Πάρμας κ. Federico Pizzarotti και ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Phil Hogan μέσω video-message.

Στο πλαίσιο των εργασιών αναφέρθηκε ο ρόλος των Γεωγραφικών Ενδείξεων στην ευρωπαϊκή πολιτική καθώς επίσης το παρόν και το μέλλον τους στην ΕΕ ενώ ο κ. Paolo de Castro An, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου και μέλος της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, επεσήμανε τη σημαντική συμβολή της πρωτοβουλίας αυτής, η οποία σε συνδυασμό με την εμπειρία που έχει αποκομίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάνω στις ΓΕ από το 1992, θα μπορέσουν να διαμορφώσουν το νέο πλαίσιο στην μετά το 2020 εποχή.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον πολυδιάσταστο αειφορικό χαρακτήρα των ΓΕ και ειδικότερα πως συμβάλλουν στην κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, παρουσιάζοντας τις εμπειρίες και τα ζητήματα που έχουν ανακύψει ενώ επιπρόσθετα μπορούν να αποτελέσουν ένα μοντέλο πολύπλευρης ανάπτυξης της υπαίθρου. Οι καθηγητές Filippo Arfini από το Πανεπιστήμιο της Πάρμα και Mathew Gordon από το Πανεπιστήμιο του Newcastle παρουσίασαν τα ευρήματα σχετικής έρευνας που διεξάγεται σε συνεργασία με την Ένωση AREPO.

dav

Επιπρόσθετα επισημάνθηκε ότι πολλές χώρες σ’ όλες τις ηπείρους, έχουν ήδη προχωρήσει στο σχεδιασμό και τη δημιουργία συστήματος καταγραφής των προϊόντων τους, που συνδέονται με τη χωρική τους ενότητα, ως μέσο προστασίας της ταυτότητας των περιοχών και ως αποτέλεσμα πολιτισμικού προϊόντος. Επισημάνθηκε μάλιστα ότι, πολλές χώρες σε επίπεδο συμφωνιών σέβονται την πολιτιστική κληρονομιά και προέλευση των προϊόντων ενώ τονίστηκαν τα ζητήματα που προκύπτουν από την μη τήρηση της προστασίας των ΓΕ. Παράλληλα αναφέρθηκαν στα υπάρχοντα συστήματα καταγραφής των Γ. Ε. σ’ όλο τον κόσμο και κυρίως πως το Ευρωπαϊκό μοντέλο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρότυπο παγκόσμιο μοντέλο καταγραφής. Το Ευρωπαϊκό σύστημα έχει ήδη υιοθετηθεί από τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά ενώ σημαντική αναφορά έγινε για τις επιπτώσεις από τις υφιστάμενες συμφωνίες αλλά και για τις μελλοντικές. Εισηγητές από την Ασία, τις ΗΠΑ, την Λατινική Αμερική και εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμαναν και ανέδειξαν τον χαρακτήρα της πνευματικής ιδιοκτησίας που αντιπροσωπεύουν οι ΓΕ στην Ευρώπη και τον κόσμο γενικότερα.

Στο περιθώριο του Forum η Αντιπεριφερειάρχης κα Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη είχε επαφές με την Αντιπεριφερειάρχη της Emilia Romagna, κα Simona Gaselli, εμπνευστής του παγκόσμιου Forum ORIGO, τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφέρειας Aquitaine Jean-Pierre Raynaud, με εκπροσώπους από την Περιφέρεια της Καταλονίας της Ισπανίας. Επίσης με τον Γενικό Γραμματέα της ένωσης AREPO η κα. Βρέντζου είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει για θέματα της ένωσης και κυρίως για την 2η Γενική Συνέλευσης της ένωσης AREPO που θα διεξαχθεί στην Κρήτη τον ερχόμενο Οκτώβριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι θέματα τα οποία αναπτύχθηκαν στην Πάρμα καθώς και η νέα διαμόρφωση των πολιτικών θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στην 2η Γενική Συνέλευση της ένωσης AREPO.

Στις εργασίες του παγκόσμιου Forum, από την Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε και το στέλεχος της Π.Ε Ρεθύμνης Χαράλαμπος Πίτερης.