Αξιόλογες εισηγήσεις, ανακοινώσεις και εκδηλώσεις διαλόγου περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του 4ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, με θέμα «Δημοκρατία, δικαιώματα και ανισότητες στην εποχή της κρίσης.
Προκλήσεις στον χώρο της έρευνας και της εκπαίδευσης», που θα πραγματοποιηθεί από 27 έως 29 Απριλίου 2018, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.
Στο πρόγραμμα του Συνεδρίου έχουν ενταχθεί: α) εισηγήσεις από προσκεκλημένους εισηγητές, β) εισηγήσεις, παρουσιάσεις και αναρτημένες ανακοινώσεις που έχουν κριθεί από την Επιστημονική Επιτροπή, γ) συμπόσια, και δ) εργαστήρια. Οι συμμετέχοντες εισηγητές υπερβαίνουν τους 400, οι εισηγήσεις των οποίων θα παρουσιαστούν σε παράλληλες συνεδρίες. Το Συνέδριο διεξάγεται με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, Δήμων της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου και πλήθους στελεχών από τον χώρο της Εκπαίδευσης, της Εκκλησίας, του πολιτισμού και της επιχειρηματικότητας, καθώς επίσης με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.
Όπως τονίστηκε σε σημερινή συνέντευξη τύπου στη Περιφέρεια Κρήτης από την Πρόεδρο του ΙΑΚΕ Ελένη Μαράκη, τον Αντιπρόεδρο Μανόλη Μπελαδάκη, τα στελέχη του ΙΑΚΕ Μαρία Καδιανάκη, Γιώργο Στριλιγκά, Πολυχρόνη Σηφακάκη, Γιάννη Τζωρτζάκη και Χρήστο Ντρουμπογιάννη πρόκειται για ένα σημαντικό διεθνές επιστημονικό συνέδριο στο οποίο έχει ενταχθεί στις συνεδριακές εργασίες το θεματικό Συμπόσιο «Θρησκεία και ανθρώπινα δικαιώματα», που θα διεξαχθεί την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, Παρασκευή 27 Απριλίου, ώρα 18:30-20:00, πριν την επίσημη έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, στην αίθουσα «Νίκος Καζαντζάκης» του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου. Το Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος απεδέχθη το σχετικό αίτημα του ΙΑΚΕ, καθώς επίσης όρισε ως εκπρόσωπο τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο, ο οποίος θα αναγνώσει το Σεπτό Πατριαρχικό Μήνυμα προς τους συνέδρους.
Με τον τρόπο αυτό, το ΙΑΚΕ και το Συνέδριο αναγνωρίζει και τιμά την οικουμενική συμβολή στον αγώνα για την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την προάσπιση της αξίας του ανθρώπινου προσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο καταθέτει πολύτροπα την Ορθόδοξη μαρτυρία γύρω από τα ζητήματα αυτά.
Το Συμπόσιο θα έχει τη μορφή στρογγυλής τράπεζας εισηγητών, οι οποίοι θα αναφερθούν από τη δική τους σκοπιά στο κεντρικό θέμα και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, εισηγητές στο Συμπόσιο είναι:
α) Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, Εκπρόσωπος της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου: «Το Σεπτό Μήνυμα της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου».
β) Γεώργιος Καλαντζής, Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων: «Θρησκεία και ανθρώπινα δικαιώματα: Προκλήσεις και προοπτικές στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα».
γ) Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης: «Θρησκεία και ανθρώπινα δικαιώματα: Προκλήσεις και προοπτικές στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα».
δ) Χριστόφορος Αρβανίτης, Επίκουρος Καθηγητής της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης: «Το πολιτισμικό “πρωτείο” των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η συν-απάντησις του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α΄».
Τις εργασίες του Συμποσίου συντονίζει ο Γεώργιος Στριλιγκάς, Γραμματέας Εκδόσεων, Βιβλιοθήκης και Έντυπου Υλικού του ΙΑΚΕ, Σχολ. Σύμβουλος Θεολόγων. Η είσοδος στο Συμπόσιο και η παρακολούθηση των εργασιών είναι ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο.