Όλη τη νύχτα συνεχίστηκαν οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση αγνοουμένων στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, χωρίς -δυστυχώς- μέχρι στιγμής να έχει αλλάξει κάτι στον αριθμό των ανθρώπων που έχουν εντοπιστεί.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το λιμενικό και συγκεκριμένα τον εκπρόσωπο Νίκο Αλεξίου στην ΕΡΤ, ο αριθμός των νεκρών παραμένει στους 79, ωστόσο υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι.
Οι έρευνες, όπως ο ίδιος τόνισε, συνεχίζονται απρόσκοπτα από τις 6:30 το πρωί με πλωτά και εναέρια μέσα του λιμενικού σώματος. Υπάρχει, παράλληλα, και συνδρομή της Frontex. Οι διασωθέντες είναι άπαντες άνδρες αλλά η λεπτομερής καταγραφή των νεκρών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.
Ενδέχεται να απαγγελθούν κατηγορίες σε τρία άτομα εφόσον είναι διαπιστωθεί ότι ήταν οι διακινητές. Οι τρεις είχαν μεταφερθεί από το μεσημέρι της Τετάρτης, στο κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας για προανάκριση. Οι 73 από τους διασωθέντες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Καλαμάτας και οι υπόλοιποι βρίσκονται στο χώρο των αποθηκών του λιμανιού.
Το ΕΚΑΒ διεκόμισε στα νοσοκομεία συνολικά 34 άτομα με διάφορα προβλήματα υγείας.
Τι είχε προηγηθεί
Λίγο πριν από τις 23:00 πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος κατέπλευσε στο λιμάνι της Καλαμάτας, μεταφέροντας πτώματα. Διασώθηκαν 104 άνθρωποι, άπαντες άνδρες, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού. Σύμφωνα με το Λιμενικό, στην περιοχή επιχειρούσαν κυρίως 6 παραπλέοντα σκάφη και ναυαγοσωστικό του Λιμενικού.
Σε ντοκουμέντο που παρουσίασε την Τετάρτη η ΕΡΤ, από συνομιλία γιατρού του νοσοκομείου της Καλαμάτας με διασωθέντα του ναυαγίου, φαίνεται να καταγράφεται ο ακριβής αριθμός των επιβατών, που ανέρχεται σε 750. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς φέρεται να είναι μικρά παιδιά.
Έχουν ενεργοποιηθεί το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, κατόπιν αιτήματος του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου.
Η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών θα συλλέξει δείγματα DNA από τους νεκρούς και από τους επιζώντες για την ταυτοποίηση.
Κλιμάκια της αστυνομίας, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής, του στρατού, του δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας βρίσκονται στο λιμάνι της Καλαμάτας ώστε να συνδράμουν στις επιχειρήσεις. Σε χώρο μπροστά στο λιμάνι στήθηκαν σκηνές από οργανώσεις όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.
Διασωθέντες έχουν μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις αποθήκες του λιμανιού της πόλης, όπου τους παρέχεται φαγητό, κουβέρτες.
Όπως δήλωσε ο καρδιολόγος, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και γραμματέας των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης, στο νοσοκομείο της Καλαμάτας νοσηλεύονται μέχρι στιγμής 30 πρόσφυγες και μετανάστες και η κατάσταση τους είναι σχετικά καλή.
«Ο τάφος τους»: Το πρωτοσέλιδο της Liberation
Αφιερωμένο στο ναυάγιο της Πύλου είναι το σημερινό εξώφυλλο της γαλλικής εφημερίδας Liberation. Το εξώφυλλο εικονίζει τον υγρό τάφο στον οποίο χάθηκαν τόσοι άνθρωποι, το απέραντο μπλε της θάλασσας.
«Πώς μπορούμε ακόμα, όταν κοιτάμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη κάθε πρωί χωρίς να ανατριχιάζουμε, να επιμένουμε να διπλοκλείνουμε τα σύνορα της Ευρώπης, όταν ξέρουμε ότι ακριβώς αυτό το κλείσιμο είναι που παρακινεί τους μετανάστες να παρακάμπτουν το εμπόδιο και να παίρνουν τις πιο επικίνδυνες διαδρομές; Πώς μπορούμε να φανταστούμε ότι στερούμε από άλλους ανθρώπους, ξένους, μια καλύτερη ζωή, όταν όλοι μας είμαστε προϊόντα προηγούμενων μεταναστεύσεων και οι περισσότεροι πρόγονοί μας έδωσαν τις ίδιες μάχες;», γράφει μεταξύ άλλων σε σημείωμά της.