ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συνέδριο για τα 30 χρόνια λειτουργίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών

Επετειακό Συνέδριο αφιερωμένο στα 30 χρόνια λειτουργίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης με τίτλο «Η Κρήτη στον 21ο αιώνα: προβλήματα, προκλήσεις και προοπτικές στην κοινωνία, την οικονομία, την πολιτική και την υγεία», 1-2 Δεκεμβρίου, Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου.

Φέτος κλείνουν 30 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της Σχολή Κοινωνικών Επιστημών (ΣΚΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η ΣΚΕ ξεκίνησε τη λειτουργία της το ακαδημαϊκό έτος 1987-8 με τρία Τμήματα (Κοινωνιολογία, Οικονομικές Επιστήμες και Ψυχολογία), 10-15 καθηγητές και περίπου 200 φοιτητές σε ένα σχολικό κτιριακό συγκρότημα στα Περιβόλια του Ρεθύμνου. Τριάντα χρόνια μετά, τα Τμήματα έχουν γίνει τέσσερα (το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1999-2000), οι καθηγητές είναι 70 και οι φοιτητές 4.500.

Η Σχολή μας υπήρξε καινοτόμος από ιδρύσεώς της. Ήταν και παραμένει η μοναδική Σχολή στην Ελλάδα που θεραπεύει τέσσερα βασικά επιστημονικά πεδία των Κοινωνικών Επιστημών: Κοινωνιολογία, Οικονομικές Επιστήμες, Πολιτική Επιστήμη, ενώ συμπεριλαμβάνει στους κόλπους της το πρώτο αμιγές Τμήμα Ψυχολογίας που ιδρύθηκε στην Ελλάδα. Κύριο χαρακτηριστικό της ΣΚΕ αποτελεί η έμφαση στην έρευνα και στην εξωστρέφεια. Απόδειξη αυτού είναι τα 7 μεταπτυχιακά προγράμματα και τα 14 ερευνητικά εργαστήρια που βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει με 80 Πανεπιστήμια του εξωτερικού, και τα 80 περίπου διεθνή κυρίως συνέδρια και επιστημονικά συμπόσια που έχουμε διοργανώσει. Και βέβαια έχουμε πλέον μετακομίσει από το ακαδημαϊκό έτος 1998-9 στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου που αποτελεί μία από τις ωραιότερες Πανεπιστημιουπόλεις της χώρας μας.

Το κυριότερο όμως είναι ότι όλα αυτά συνδυάζονται με μια διαρκή προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης των σπουδών και της έρευνας όπως αποδεικνύουν όλες οι εξωτερικές αξιολογήσεις των Τμημάτων της Σχολής, οι οποίες τα κατατάσσουν ανάμεσα στα κορυφαία της χώρας μας. Τριάντα χρόνια μετά δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε υπερήφανοι για το δρόμο που έχουμε διανύσει.

Για όλα αυτά συνέβαλλαν πολλοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων ειδική μνεία χρήζει το διδακτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό της Σχολής μας, το οποίο την υπηρέτησε, και ιδιαίτερα τα τελευταία πολύ δύσκολα χρόνια, με περισσή αφοσίωση και αυταπάρνηση. Επίσης πρέπει να αναφέρουμε και τη συμβολή της τοπικής κοινωνίας του Ρεθύμνου και των εκπροσώπων της, οι οποίοι μας κληροδότησαν τις εκτάσεις πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου και στάθηκαν στο πλευρό μας με διάφορους τρόπους όλα αυτά τα χρόνια. Παράδειγμα αποτελεί το παρόν συνέδριο, το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης, και έχει χορηγούς το Δήμο Ρεθύμνου και τοπικούς επιχειρηματίες. Το Πανεπιστήμιο και η Σχολή μας αναγνωρίζοντας την προσφορά αυτή φροντίζουν να την ανταποδίδουν ποικιλοτρόπως. Απτό παράδειγμα αυτής της αμφίδρομης σχέσης αποτελεί το θέμα του παρόντος επετειακού συνεδρίου για τα 30 χρόνια λειτουργίας της ΣΚΕ, το οποίο είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στη σύγχρονη Κρήτη, όπως εκφράζεται και στον τίτλο του: «Η Κρήτη στον 21ο αιώνα: προβλήματα, προκλήσεις και προοπτικές στην κοινωνία, την οικονομία, την πολιτική και την υγεία». Στόχος μας είναι να μελετήσουμε σε βάθος τα προβλήματα και τις προοπτικές της Κρητικής κοινωνίας και να προτείνουμε λύσεις όπου μπορούμε.

Το Συνέδριο περιλαμβάνει περίπου 90 ατομικές και ομαδικές εισηγήσεις καθώς επίσης και προβολή ενός ντοκιμαντέρ, ενώ συμμετέχουν συνολικά σε αυτό πάνω από εκατό εισηγητές τόσο από τον Πανεπιστημιακό χώρο όσο και άλλοι μελετητές και ακτιβιστές των σύγχρονων προβλημάτων της Κρήτης. Κοινή συνισταμένη όλων είναι η σε βάθος γνώση τομέων της κοινωνίας, οικονομίας και του πολιτισμού της Κρήτης και η πραγματική αγάπη γι’ αυτήν.

Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα των διαφόρων τομέων της Κρητικής κοινωνίας, από τις επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομία και την αγορά εργασίας, μέχρι προτάσεις για πιθανά εναλλακτικά μοντέλα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, το ρόλο της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, τα προβλήματα της εκπαίδευσης, της γλώσσας και του πολιτισμού, του συστήματος υγείας και της ψυχικής υγείας ειδικότερα (όπως εκδηλώνονται με τις αυτοκτονίες και τις εξαρτήσεις), τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τα φυτοφάρμακα, καθώς και τις επιπτώσεις τους στην υγεία του πληθυσμού. Υπάρχουν επίσης συνεδρίες για την εγκληματικότητα, την παραβατικότητα και τα τροχαία ατυχήματα που αποτελούν διαρκείς πληγές της Κρήτης, καθώς και για το δημογραφικό και προσφυγικό πρόβλημα. Μία ολομέλεια του συνεδρίου, στην οποία θα συμμετέχουν πρώην και νυν Πρυτάνεις του Πανεπιστημίου, είναι αφιερωμένη στα 40 χρόνια λειτουργίας και ανάπτυξής του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και στη σχέση του με την τοπική κοινωνία, ενώ μία δεύτερη ολομέλεια, στην οποία συμμετέχουν ο Περιφερειάρχης και οι Δήμαρχοι των μεγάλων πόλεων, εστιάζει στο ρόλο της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη της Κρήτης μέσα στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε τους Χορηγούς του Συνεδρίου μας: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ, Δήμο Ρεθύμνης, ΕΛΚΕ Πανεπιστημίου Κρήτης, ΚΛΑΨΙΝΑΚΗΣ Βιβλιοπωλεία, ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ, ΓΡΑΦΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ, Εκδοτικές Επιχειρήσεις Γιώργου και Κώστα Δαρδανού και Εκδόσεις Πεδίο. Ευχαριστούμε επίσης τον Ross Daly για την αφιλοκερδή μουσική συμμετοχή του στην επίσημη έναρξη του Συνεδρίου.

Τέλος, θα θέλαμε να προσκαλέσουμε όλους όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν χωρίς επιβάρυνση το Συνέδριό μας στην Πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου.

Δημήτρης Μυλωνάκης
Καθηγητής Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Π.Κ.
Πρόεδρος της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου

Ιστοσελίδα: 30years.soc.uoc.gr
Τηλ: 28310 77465
30years@soc.uoc.gr

Δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου