Το παρόν και το μέλλον των χωρών-λαών της Μεσογείου σε σχέση με το ιστορικό παρελθόν της θα βρεθεί στο επίκεντρο συνεδρίου με θέμα «Μεσόγειος τόπος Αναμνήσεων και Σύγχρονες Προκλήσεις» που θα ξεκινήσει την Δευτέρα 24 Απριλίου στις 8 το βράδυ στη Βασιλική του Αγ. Μάρκου στο Ηράκλειο ενώ την Τετάρτη 26 Απριλίου, επίσης στις 8 το βράδυ, σε ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό, θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα.
Στο συνέδριο που στηρίζει η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Ηρακλείου, θα συμμετέχουν επιστήμονες, Πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών των χωρών της Μεσογείου, οι οποίοι και θα συζητήσουν το παρόν και το μέλλον των χωρών που βρέχονται στη Μεσόγειο θάλασσα όπου συναντούνται 3 πολιτισμικοί ήπειροι.
Σε σημερινή συνέντευξη τύπου στη Περιφέρεια Κρήτης ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης και ο π. Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Βερολίνου Ελευθέριος Οικονόμου αναφερόμενοι στο περιεχόμενο του συνεδρίου δήλωσαν:
Ο εντεταλμένος Περιφερειακός σύμβουλος για θέματα πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης:
«Η Κρήτη με ιδιαίτερη χαρά υποδέχεται το τρίτο συνέδριο «Μεσόγειος Τόπος Αναμνήσεων και Σύγχρονες Προκλήσεις», ένα πάρα πολύ σημαντικό συνέδριο όπου επιστήμονες-καθηγητές από 21 χώρες της Μεσογείου και Ιδρύματα θα συζητήσουν για το παρόν και το μέλλον της Μεσογείου σε σχέση με το παρελθόν. Η Κρήτη έχει και μπορεί να παίξει σημαντικό, πρωτεύοντα ρόλο στην διαμόρφωση του πολιτισμικού, πολιτιστικού, επιστημονικού πεδίου στη Μεσόγειο».
Ελευθέριος Οικονόμου π. διευθυντής Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού της Γερμανόφωνης Ευρώπης με έδρα στο Βερολίνο:
«Σκοπός του συνεδρίου να φέρει σε επαφή Πανεπιστημιακούς, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών των χωρών της Μεσογείου για το παρόν και το μέλλον της Μεσογείου με βάση την ιστορία της. Τα συνέδρια αυτά που πραγματοποιούνται θα συνεχίζονται και το θέμα με τις μνήμες όπως αναφέρεται στο τίτλο του συνεδρίου έχει μεγάλη σημασία, καθώς προσπαθούμε να δούμε ποιες είναι οι καλές μνήμες που πρέπει να θυμόμαστε ως Μεσόγειοι λαοί, με το σκεπτικό ότι η Μεσόγειος θάλασσα δεν ήταν ποτέ ειρηνική. Ωστόσο αν εστιάσουμε στις καλές μνήμες που έχουμε από την ιστορία της Μεσογείου μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον».
Στο συνέδριο θα πραγματοποιηθούν 10 θεματικές ενότητες που ενώνουν Οργανισμούς και Ιδρύματα της Βόρειας και Νότιας πλευράς της Μεσογείου. Όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου την Δευτέρα 24 Απριλίου στις 8 το βράδυ στη Βασιλική του Αγ. Μάρκου θα γίνει η επίσημη έναρξη ενώ την Τετάρτη 26 Απριλίου την ίδια ώρα, στον ίδιο χώρο, θα γίνουν δημόσιες παρουσιάσεις και σύνοψη συμπερασμάτων.