ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Συνεργασία Δήμου Ρεθύμνης με Ινστιτούτο Τεχνολογίας & Έρευνάς και Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών για διαχείριση της κλιματικής κρίσης

Τη συνέργεια με καταξιωμένα επιστημονικά τεχνολογικά και ερευνητικά ιδρύματα, επιδιώκει σταθερά ο Δήμος Ρεθύμνης για την κατάλληλη προετοιμασία των υπηρεσιών του  προκειμένου  να συνδράμουν αποτελεσματικά στη  διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής  αλλαγής και στην αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Σε αυτό το πλαίσιο  πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2024, συνάντηση εργασίας μεταξύ  στελεχών του Δήμου Ρεθύμνης και επιστημόνων  του Εργαστηρίου Γεωφυσικής Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (Ι.Μ.Σ.) καθώς επίσης  του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας  (Ι.Τ.Ε.).

Η συνεργασία επικεντρώθηκε στις δυνατότητες των  Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) και των τεχνολογιών τηλεπισκόπισης, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν ως ισχυρά εργαλεία στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, σε όλα τα κρίσιμα στάδια,   δηλαδή της πρόληψης, ετοιμότητας,  απόκρισης και  αποκατάστασης. Πιο  συγκεκριμένα σε:

(α) Χαρτογράφηση και εκτίμηση επικινδυνότητας από φυσικούς κινδύνους: Προσδιορισμός περιοχών υψηλού κινδύνου, όπως ζώνες πλημμυρικών και κατολισθητικών φαινομένων μέσω ενσωμάτωσης διαφόρων χωρικών δεδομένων,

(β) Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης: Αξιοποίηση βροχομετρικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και δορυφορικής παρακολούθησης για προγνωστικές ειδοποιήσεις και σχεδιασμό εκκένωσης,

(γ) Συντονισμός αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης: Χαρτογράφηση διαδρομών έκτακτης ανάγκης και αξιολόγηση ζημιών μέσω δορυφορικών εικόνων,

 (δ) Αποκατάσταση μετά την καταστροφή: Χρήση δορυφορικών εικόνων για την παρακολούθηση της προόδου, τεχνολογιών γεωπληροφορικής για την ιεράρχηση της ανοικοδόμησης και την κατανομή πόρων στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

Στη συνάντηση εργασίας αφού συζητήθηκαν εκτενώς τα  μέτρα και τα  έργα που ενδείκνυνται  για την αναπόφευκτη προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και την αποφυγή αναποτελεσματικών στρατηγικών προσαρμογής, εκφράστηκε η κοινή πεποίθηση των συμμετεχόντων για περαιτέρω συνεργασία. 

Ο  Δήμος Ρεθύμνης κατέθεσε το ενδιαφέρον, την εμπιστοσύνη  και την ισχυρή πρόθεσή του να αξιοποιήσει την 25ετή εμπειρία και την αποδεδειγμένη επάρκεια στις τεχνολογίες αιχμής των Εργαστηρίων του ΙΤΕ και του ΙΜΣ,  με στόχο την ενίσχυση της ετοιμότητας του  για την προστασία ανθρώπινων ζωών, υποδομών και περιβάλλοντος, έναντι ενός εξελισσόμενου τοπίου κινδύνων λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος  Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Δ.Ρ. κ. Σκορδίλης Γιώργης, ο Ερευνητής του Ι.Τ.Ε. με εξειδίκευση στην Γεωεπιστήμη κ. Αργυρίου Νάσος και  ο κ. Ποθητός Βασίλης, Πρ/ νος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Δ.Ρ.