ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Τα αποτελέσματα της έρευνας για τον εμβολιασμό παιδιών στο Ρέθυμνο

Η έρευνα με τίτλο «Εμβολιαστική Κάλυψη Παιδιών Σχολικής Ηλικίας στην ΠΕ Ρεθύμνης -Προσδιοριστικοί Παράγοντες αυτής» παρουσιάστηκε ως ανηρτημένη ανακοίνωση στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2018 με θέμα «Τεκμηριωμένη Πολιτική στην υγεία και την Ιατρική Περίθαλψη»  που διοργανώθηκε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Τομέας Οικονομικών της Υγείας και πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από 11 έως και 13 Δεκεμβρίου 2018.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης  κατά τα έτη 2017 και 2018 πραγματοποίησε έρευνα με σκοπό την ανάδειξη της σημασίας της πρωτογενούς πρόληψης των λοιμωδών νοσημάτων μέσω του εμβολιασμού, αλλά και την εκτίμηση της εμβολιαστικής κάλυψης και την ανάλυση, των προσδιοριστικών παραγόντων πληρότητας και επαναληψιμότητας του εμβολιασμού των παιδιών σχολικής ηλικίας 6-12 ετών στην χωρική περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Η αναγκαιότητα της μελέτης στον Ν. Ρεθύμνης, προέκυψε από την έλλειψη μελετών εμβολιαστικής κάλυψης σε τοπικό επίπεδο με ταυτόχρονη εκτίμηση των κοινωνικοοικονομικών δεδομένων των γονέων.

Για την πραγματοποίηση της έρευνας η διεπιστημονική ομάδα της υπηρεσίας (επισκέπτρια Υγείας, Κοινωνική Λειτουργός και Κοινωνιολόγος) συνεργάστηκε με τον Διευθυντή της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης και τους Διευθυντές και δασκάλους των Δημοτικών Σχολείων.

Το δείγμα της έρευνας αναφέρεται σε δύο διαφορετικές ομάδες. Η πρώτη περιλαμβάνει 214 παιδιά τάξεων Α΄ έως ΣΤ΄ τεσσάρων (4) Δημοτικών Σχολείων (2 αστικών και 2 αγροτικών), με τους γονείς τους να συμπληρώνουν σχετικό ερωτηματολόγιο και η δεύτερη 183 μαθητές Α΄ και ΣΤ΄ τάξης 10 σχολείων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας (4 αστικά και 6 περιφερειακά) από τα οποία συγκεντρώθηκαν αντίγραφα βιβλιαρίων υγείας.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έγινε με το λογισμικό SPSS v.20 (Statistical Pack age for Social Sciences της IBM).

Τα αποτελέσματα δείχνουν:

Α. Υψηλή εμβολιαστική κάλυψη σε όλα τα εμβόλια με εξαίρεση τα εμβόλια Rota, HPY, με φθίνουσα τάση στις επαναληπτικές δόσεις.

Β. Τον ιδιωτικό φορέα εμβολιασμού με τάση μείωσης να υπερισχύει του δημόσιου φορέα.

Γ. Η ισχυρή θετική εμβολιαστική στάση, επιβεβαιώνεται από το ότι δεν επιλέγουν την παιδική ασθένεια  ως φυσικής ανοσοποίηση αλλά προτιμούν τον εμβολιασμό 96,73%.

Δ. Οι συγκεκριμένοι γονείς συμφωνούν με τον εμβολιασμό των παιδιών τους, όμως παράλληλα αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα των νέων εμβολίων. (Rota και HPV).

Ε. Συσχέτιση σημαντική μεταξύ εμβολίων και οικονομικού κέρδους.

ΣΤ. Αίσθηση, «μπερδέματος» σχετικά με την ιατρική διχογνωμία για τα εμβόλια.

Εν κατακλείδι, η εμβολιαστική αμφισβήτηση εντοπίζεται στη σύνδεση εμβολίου και κερδοσκοπικής αντίληψης – εμπορικής σκοπιμότητας, στο φόβο για ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων, στις μελλοντικές συνέπειες του εμβολιασμού. Παρόλα αυτά η υποχρέωση τους ως γονείς προκειμένου να προστατευτούν τα παιδιά τους υπερισχύει της εμβολιαστικής αμφισβήτησης.

Η παρούσα έρευνα θα ήταν χρήσιμο να συνεχιστεί και στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες, έτσι ώστε να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για το εμβολιαστικό επίπεδο της Κρήτης.

Επιπλέον, η ανάπτυξη προγραμμάτων κατάρτισης των επαγγελματιών υγείας και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, θα αναβαθμίσει το επίπεδο ενημέρωσης  και μετάδοσης της σημαντικότητας του εμβολιασμού στην πρόληψη νοσημάτων και στην καλύτερη ποιότητα ζωής.