ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Τα σενάρια σχετικά με το μυστήριο με τις εκρήξεις και τις δονήσεις στη δυτική Κρήτη

Το φαινόμενο που παρατηρήθηκε στα Χανιά και σε άλλες περιοχές στη Δυτική Κρήτης με τις δονήσεις, έχει παρατηρηθεί πολλές φορές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Από την Καλιφόρνια έως το Ουισκόνσιν, οι άνθρωποι σε διαφορετικές περιοχές των ΗΠΑ μένουν κι αυτοί έκπληκτοι με το γεγονός το οποίο ούτε εκεί βρίσκει εξήγηση. Όπως και στη δική μας περίπτωση, οι επίσημες αρχές αδυνατούν ή δε θέλουν να δώσουν κάποια απάντηση, ενώ η πιο συνήθης ερμηνεία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οφείλεται σε αεροπλάνα που σπάνε το φράγμα του ήχου. Όμως, όπως θα γίνει φανερό και από τα αποσπάσματα που έχουμε μεταφράσει εδώ, τα σενάρια είναι πολλά.

Θόρυβοι και μη σεισμικές δονήσεις στη Νότια Καλιφόρνια

Παρόμοια γεγονότα με μυστηριώδεις θορύβους και δονήσεις που θυμίζουν σεισμό υπήρξαν και στις 30 Ιουνίου του 2012 στη Νότια Καλιφόρνια. Η ίδια μυστικότητα από τις αρχές, η ίδια προσπάθεια απόκρυψης των γεγονότων. Οι ομοιότητες είναι απλά πάρα πολλές για να τις προσπεράσουμε.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα earthquake-report.com αρχικά το σενάριο μιλούσε – όπως και στη δικιά μας περίπτωση – για αεροπλάνα που σπάνε το φράγμα του ήχου. Αναπαράγουμε τη συνέχεια όπως δημοσιεύεται: «Αξιωματικοί της Στρατιωτικής Βάσης Μίραμαρ είπαν ότι ο ήχος δεν ήρθε από τη βάση» – «Ρεπορτάζ ΝBC San Diego: Κάποιες φορές στρατιωτική άσκηση γνωστή ως ‘‘chaff’’ μπορεί να προκαλέσει παρόμοιο θόρυβο. Δύο μήνες νωρίτερα, όταν οι κάτοικοι του Σαν Ντιέγκο άκουσαν ένα παρόμοιο θόρυβο, υπήρχαν αποδεικτικά για το ‘‘chaff’’ στα μετεωρολογικά ραντάρ».

Αναφορικά με το τι είναι το ‘‘chaff’’ πληροφορίες εδώ: en.wikipedia.org/wiki/Chaff_(countermeasure) – σε μια ενδιαφέρουσα σύντομα σημείωση, μεταφράζουμε απόσπασμα: «Οι μοντέρνες ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν ‘‘chaff’’ για να αποπροσανατολίσουν κατευθυνόμενους από ραντάρ πυραύλους από τους στόχους τους. Τα περισσότερα στρατιωτικά αεροπλάνα έχουν εγκατεστημένα τέτοια συστήματα για την άμυνά τους. Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν ήταν αυτή η αιτία των δονήσεων.

«Σεισμός του ουρανού»

Συνεχίζουμε λοιπόν με τη μετάφραση: «Την Παρασκευή, πάντως, η Tina Stall από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είπε ότι δεν υπήρχαν ορατά στοιχεία ‘‘chaff’’ στην ατμόσφαιρα τη χρονική στιγμή που διαπιστώθηκε ο θόρυβος. Ένας εκπρόσωπος από το Στρατόπεδο Pendleton είπε ότι οι πεζοναύτες δεν κάνουν ασκήσεις με τίποτα ασυνήθιστο. Συνήθως, πάντως, κάνουν ασκήσεις με διάφορα οπλικά συστήματα και θα έχουν ασκήσεις με τανκς το Σάββατο και την Κυριακή».

«Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS) ενημέρωσε ότι δεν πρόκειται για σεισμό»

«Έχουν περάσει πλέον της 1 ώρας και 23 λεπτών και ακόμα δεν έχουμε κανένα στοιχείο ως προς τι συνέβη»

«Ένας επιστήμονας έχει καλούς λόγους να πιστεύει ότι ήταν ένας «σεισμός του ουρανού»,  ένας ατμοσφαιρικός σεισμός δημιουργημένος από τον στρατό. Συνήθως γίνονται ασκήσεις 50 μίλια στον Ειρηνικό και συνήθως δε γίνεται αισθητός στην ακτή. Οι άνεμοι μπορεί να μεταφέρουν το θόρυβο όπως και τις δονήσεις στην ακτή».

Τελική ενημέρωση: «Πρόκειται για ένα δυνατό Sonic Boom (όταν σπάει το φράγμα του ήχου) κατά τη διάρκεια ενός σόου με αεροπλάνα που πραγματοποιήθηκε σε ένα αεροπλανοφόρο κοντά στην ακτή».

Για όσους θέλουν μόνοι τους να δουν το κείμενο το οποίο μεταφράσαμε, βρίσκεται εδώ: earthquake-report.com/2012/06/28/complete-earthquakes-list-june-29-2012/

Ένα φαινόμενο αμερικάνικο που τείνει να γίνει συνηθισμένο

Με μία έρευνα που κάναμε βρήκαμε πως το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και σε πολλές άλλες περιοχές των ΗΠΑ.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι επίσημες αρχές αργοπορούσαν να δώσουν εξήγηση ή δεν έδωσαν εξήγηση, υπήρχαν δονήσεις δίχως αυτές να είναι σεισμικές.

Η εξήγηση του καθηγητή Harold Tobin

Πάντως, ο Harold Tobin καθηγητής του Γεωφυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, στην οποία περιοχή παρατηρήθηκε το φαινόμενο είπε: «Μπορούμε να διαγράψουμε την πιθανότητα μίας φυσιολογικής σεισμικής δραστηριότητας, δηλαδή ότι μία σειρά σεισμικών δονήσεων συμβαίνει στην περιοχή. Μπορούμε επίσης να πούμε ότι δε συνδέεται με ανασκαφές ή κάποια άλλη γνωστή ανθρώπινη δραστηριότητα πάνω στη γη».

Ο καθηγητής Harold Tobin σημειώνει ότι οι θόρυβοι φαίνεται να έρχονται από την επιφάνεια ή λίγο κάτω από την επιφάνεια της γης. Νοιώθει μπερδεμένος αλλά και βρίσκει συναρπαστική την εξέλιξη όπως ο καθένας ως προς το ποιοι είναι οι λόγοι που προκαλούν τους θορύβους και προσθέτει ότι υπάρχουν μηχανήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ακριβείς μετρήσεις και για μελέτη του φαινομένου.

Για όσους θέλουν να δουν κι άλλες ξεχωριστές περιπτώσεις υπάρχει και αυτή η συγκεκριμένη ιστοσελίδα αφιερωμένη σε πολλές διαφορετικές καταγραφές του φαινομένου σε περιοχές των ΗΠΑ: mysterybooms.blogspot.gr

Τι συμβαίνει όμως πραγματικά;

Τώρα, ποια είναι η δική μας άποψη; Τι νομίζουμε πως πραγματικά συμβαίνει; Εμείς, θα συμφωνήσουμε με αυτό που αναφέρει το wikipedia και το οποίο σχετίζεται με την ύπαρξη στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στα Χανιά: «ένα ‘‘unexplained boom’’ (ανεξήγητο μπουμ) είναι ένας πολύ δυνατός θόρυβος που μοιάζει με ‘‘sonic boom’’ (όταν ένα υπερηχητικό αεροπλάνο σπάει το φράγμα του ήχου). Πάντως, αυτά τα «μπουμ» είναι «ανεξήγητα», γιατί, καμία υπερηχητική πτήση δεν είναι γνωστό πως είναι προγραμματισμένη τη στιγμή που συμβαίνει. Μία συνήθης ερμηνεία είναι πως απόρρητες πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών ευθύνονται για το γεγονός. Κι επειδή είναι απόρρητες και δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από κανένα, δημιουργείται ένα μυστήριο. Τα μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ έχουν καταγράψει ένα πλήθος ανεξήγητων «μπουμ». Το φαινόμενο σπάνια παρατηρείται εκτός των ΗΠΑ».

Με απλά λόγια, αυτό λέγεται είναι πως πρόκειται για ‘‘sonic boom’’ τα οποία επειδή οι πτήσεις των αεροπλάνων είναι απόρρητες, δε γνωστοποιούνται από τις αρχές. Τα «ανεξήγητα μπουμ» είναι αυτά που οι αρχές δε θέλουν να μιλήσουν γι’ αυτά επειδή είναι απόρρητα. Και δεν έχουν άδικο. Το φαινόμενο σπάνια παρατηρείται εκτός των ΗΠΑ. Άλλωστε, τα Χανιά  και η Κρήτη αποτελούν άλλη μία πολιτεία τους. Σωστά; Εφόσον λοιπόν αυτή είναι η επεξήγηση – που μοιάζει και το πιο λογικό – τότε, τι να πούμε γι’ αυτούς που μας κυβερνούνε αλλά και για τη στάση των τοπικών αρχών;

Γιάννης Αγγελάκης
από τον Αγώνα της Κρήτης