Το θέμα της ακρίβειας παραμένει ως πρόβλημα ισχυρό για την κυβέρνηση, έστω κι αν -όπως είπε κατά την εξειδίκευση μέτρων- ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, σε μεγάλο βαθμό είναι εισαγόμενη.
Σε συνέχεια των σχετικών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά ενεργειών.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται για την αισχροκέρδεια
Συνολικά έχουν γίνει 25.267 έλεγχοι, έχουν επιβληθεί 1.865 πρόστιμα με αποτύπωμα 13,416 εκατ. ευρώ. «Σε συγκεκριμένες κατηγορίες παρατηρούνται αποκλίσεις. Καταδικάζουμε αθέμιτες πρακτικές και για να τις αντιμετωπίσουμε προχωρούμε σε δέσμη 4 μέτρων» τόνισε και εξειδίκευσε:
- Μειώνουμε παροχές προς τα σούπερ μάρκετ, περιορίζουμε κατά 30% τις εκπτώσεις και μεταφέρουμε το όφελος στον καταναλωτή στο ράφι. Θα εφαρμοστεί στις κατηγορίες, απορρυπαντικά, καθαριστικά, είδη προσωπικής υγιεινής (οδοντόκρεμες κτλ) και βρεφικές πάνες.
- Δεν επιτρέπεται σε εταιρείες που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων να κάνουν προωθητικές ενέργειες για τρεις μήνες. Η υποχρέωση δεν ισχύει για επιχειρήσεις που διατηρούν σταθερές τις τιμές ή τις μειώνουν.
- Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι: υποχρεώνονται οι προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε καθαρές τιμές (net prices). Επιτρέπεται μόνο πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας. Το μέτρο αφορά νωπά φρούτα-λαχανικά και κρέατα.
- Πλαφόν στο βρεφικό γάλα σε εταιρείες που παράγουν εισάγουν και διακινούν το γάλα στην Ελλάδα.
Όπως ανέφερε, το μέτρο με το «μπλοκ» στις προσφορές θα εφαρμοστεί από σήμερα. «Οποιαδήποτε προϊόν ανατιμηθεί, από σήμερα δε θα μπορεί να ενταχθεί σε ενέργειες προώθησης. Αυτό είναι αποτρεπτικό για μια εταιρεία, μια και έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει σε αδικαιολόγητη αύξηση των τιμών και έτσι θα χάσει και το πλεονέκτημα των προσφορών. Θα φέρει αποτέλεσμα και δε θα επιτρέψει αδικαιολόγητες ανατιμήσεις. Θα το ελέγχουμε με τη ΔΙΜΕΑ και ψηφιακά μέσα ή με έλεγχο από e shops» τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές θα μειωθούν στα ράφια από την έναρξη των μέτρων. «Από τον Μάρτιο θα ισχύσουν, δίνουμε ένα εύλογο χρόνο για να προσαρμοστούν. Θα προσεγγίσουμε το μέσο όρο της Ευρώπης και στη συνέχεια θα μπορούν να προχωρούν σε προωθητικές ενέργειες στη συνέχεια».
Όπως πρόσθεσε, δε: «Ο μέσος πληθωρισμός είναι στα τρόφιμα μικρότερος κατά 10 μονάδες από Βουλγαρία, από Ισπανία, Πολωνία και Ρουμανία. Έχουν αποτέλεσμα αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι και γι’ αυτό πάμε νέα μέτρα, όπως τις καθαρές τιμές. Πρέπει να πούμε ότι στο νότο υπάρχουν τιμές αυξημένες όπως το λάδι».
Το βρεφικό γάλα
«Στόχος στο βρεφικό γάλα είναι να προσεγγίσουν τις τιμές στην Ευρώπη και έχει να κάνει και με τον ανταγωνισμό. Σίγουρα θα δούμε σημαντικές μειώσεις. Θα λάβουμε το λειτουργικό κόστος των εταιρειών στην τελευταία κλεισμένη οικονομική χρήση» είπε ο υπουργός που σημείωσε ότι θα επιτραπεί ένα περιθώριο 7%.
«Ήδη, δύο από τις εταιρείες που διακινούν γάλα έχουν ελεγχθεί και θα συνεχιστεί ο έλεγχος και σε άλλες δύο» συμπλήρωσε.
Σε σχέση μετά φρέσκα προϊόντα είπε: «Οι τιμές από τον παραγωγό μέχρι το εμπόριο, κάθε είδους που διαθέτει μαναβική κτλ., θα είναι καθαρές. Το μέτρο είναι μόνιμο. Θα πρέπει οι τιμές από δω και πέρα να είναι καθαρές, μέχρι το τελικό σημείο πώλησης στον καταναλωτή. Θα δούμε τι αθροίζουν στην πορεία. Σίγουρα είναι εκατοντάδες προϊόντα».