ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Τα τρία σκαλοπάτια της αλήθειας»: Μια συλλογή διηγημάτων βασισμένη σε αληθινές ιστορίες του μεσοπολέμου στο Ρέθυμνο

Μόλις εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο της Δέσποινας Αυγουστινάκη με τίτλο «Τα τρία σκαλοπάτια της αλήθειας», μια συλλογή διηγημάτων βασισμένη σε αληθινές ιστορίες του μεσοπολέμου στο Ρέθυμνο.

Οχτώ τριλογίες διηγημάτων βασισμένες σε αληθινές ιστορίες του Μεσοπολέμου στο Ρέθυμνο. Κάθε ιστορία ιδωμένη με τα μάτια τριών ηρώων της και όχι μόνο. Ένα γεγονός έχει τελικά μια αλήθεια; Πόσο μπορούμε να το δούμε καθαρά, απαλλαγμένο από το βίωμα, το συναίσθημα, την προσωπικότητα, τις ανάγκες, τους φόβους τις προσδοκίες μας; Πόσο απαλλαγμένες είναι οι διηγήσεις για το γεγονός από όλα ετούτα; Οχτώ τριλογίες για το πολυδιάστατο της θεώρησης των γεγονότων. Άπειρες οι γωνίες θέασης. Άπειρες κι οι αλήθειες.

Σε σχετικό σημείωμα της, η συγγραφέας αναφέρει:

«Με αφορμή ένα άρθρο εφημερίδας της εποχής το οποίο μου έστειλε ένας καλός φίλος άρχισα να ψάχνω τις εφημερίδες του Μεσοπολέμου στο Ρέθυμνο. Το ταξίδι κράτησε αρκετά κι ήταν υπέροχο. Η ιδέα της τριλογίας γεννήθηκε από την ανάγκη μου να δείξω πως ένα γεγονός αυτό καθαυτό μπορεί να είναι ένα και μια η αλήθεια του μα όλοι εμείς αυτό που μοιραζόμαστε τελικά σαν το αφηγούμαστε είναι η δική μας οπτική, η δική μας αλήθεια.

«Η αλήθεια μοιάζει με το νερό που παίρνει το σχήμα του δοχείου που το περιέχει». Ιμπν Χαλντούν

«Υπάρχουν πάντα τέσσερις πλευρές σε κάθε ιστορία: η δική σου εκδοχή, η δική τους εκδοχή, η αλήθεια και αυτό που πραγματικά συνέβη». Ζαν-Ζακ Ρουσσώ