Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας λειτουργούν με βάση ένα ευέλικτο πλαίσιο σπουδών, γεγονός που τους επιτρέπει να αξιοποιούν όλους τους κοινωνικούς χώρους στους οποίους υπάρχει συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία. Και φυσικά, ο χώρος μιας βιβλιοθήκης φαντάζει ως ο πιο ιδανικός, καθώς η επαφή με τα βιβλία αποτελεί σημαντική πηγή γνώσεων. Είναι ένα ταξίδι, θα έλεγε κανείς. Μάλιστα, σύμφωνα με την Αμερικανίδα ποιήτρια Emily Dickinson «δεν υπάρχει φρεγάτα σαν το βιβλίο».
Οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Ρεθύμνου επισκέφτηκαν, χωρισμένοι σε ομάδες, δύο φορές τη δημόσια βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου και συμμετείχαν σε μία σειρά εργασιών (ξεπακετάρισμα, καθάρισμα βιβλίων, ντύσιμο, καταγραφή, τοποθέτηση στα ράφια), βάζοντας και αυτοί το δικό τους λιθαράκι στη διαδικασία μεταστέγασής της. Εκτός όμως από τη βοήθεια που προσέφεραν, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους της βιβλιοθήκης, να μυρίσουν και να ξεφυλλίσουν βιβλία, να θαυμάσουν παλαιότερες εκδόσεις, να μαγευτούν από τον πλούτο και την ποικιλία των έργων που στεγάζει η βιβλιοθήκη.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, η εμπειρία αυτή θα τους μείνει αλησμόνητη. «Εγώ με τη διευθύντρια της βιβλιοθήκης έβαζα κατά σειρά αριθμητική και αλφαβητική τα βιβλία» λέει με υπερηφάνεια ο εκπαιδευόμενος Μπάμπης Βουρβαχάκης, ενώ ο Blendar Hoxha αναφέρει: «Πήγα πρώτη φορά σε βιβλιοθήκη και το πιο σημαντικό ήταν ότι πήγαμε για να προσφέρουμε και εμείς. Μου άρεσε πολύ το κτήριο και ιδιαίτερα ο χώρος με τα παιδικά βιβλία. Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία. Θα ξαναπάω». Ο Πέτρος Τζιώτης συμπληρώνει: «Πρώτη φορά μπήκα σε βιβλιοθήκη. Μόνο σε κινηματογράφο την είχα δει και νόμιζα ότι θα κάνουμε πολλή ησυχία. Μου άρεσαν τα βιβλία, η συναδερφική συνεργασία και η παρέα».
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την προϊσταμένη της δημόσιας κεντρικής βιβλιοθήκης Ρεθύμνου κ. Αποστολακοπούλου Λαμπρινή για τη ζεστή υποδοχή και το φιλικό κλίμα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, αλλά και τον πρόεδρο της βιβλιοθήκης κ. Τρούλη Μιχάλη, ο οποίος ενθάρρυνε την προοπτική μίας συνεχούς επαφής του σχολείου μας με τη βιβλιοθήκη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε έναυσμα για τη δημιουργία μίας λέσχης ανάγνωσης στην οποία συμμετέχουν δεκαπέντε εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Ρεθύμνου. Η ομάδα ξεκίνησε το ταξίδι της με το έργο του Παντελή Πρεβελάκη Χρονικό μίας Πολιτείας. Αποσπάσματα του βιβλίου διαβάζονται και αναλύονται διαθεματικά σε διάφορα σημεία της παλιάς πόλης, με συντονίστριες τις εκπαιδευτικούς του ΣΔΕ, Τασοπούλου Ανδριάνα, ΠΕ02 και Αντωνίου Ειρήνη ΠΕ04, υπεύθυνες του Γλωσσικού και του Περιβαλλοντικού Γραμματισμού αντίστοιχα, αλλά και με τη συνδρομή ατόμων της τοπικής κοινωνίας.
Η διευθύντρια ΣΔΕ Ρεθύμνου
Αντωνίου Ειρήνη